Írországi információk és élmények - magyarul

Alien a pult mögött
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Tegnapelőtt kihirdették a 2001. évre szóló Budget-et, vagyis költségvetést. Először is, az adóév megrövidül: nem áprilistól áprilisig fog 2001-ben tartani, hanem csak december 31-ig, mert ezután áttérünk a január 1-től dec. 31-ig tartó adóévre. Hurrá. Most már nem csak a karácsonyi őrülettel, hanem az adóbevallással is meg kell küzdenünk. Illetve nem annyira küzdelem, mert helyettünk a cég számolja ki az adót, különjövedelmem pedig annyira elhanyagolható, hogy - khm - be sem vallom. Az itt-ott lecsöppenő 20-50 fontos jövedelmeket felejtsük el.

Tegnap egész délután a Budget részleteit tanulmányoztam: az újságok többoldalas különszámokban ismertették, mi várható, hogyan javul az életünk. Nos: az eddig fizetett 22 %-os alapadó (ebbe esünk mi is) ezután 20 % lesz. Mi házaspárként fizetünk adót, és el lehetett dönteni, hogy melyikünk fizetésének 22 %-át vigye el az adó. Természetesen az enyémet, mivel én keresem a kevesebbet. Most megemelték azt az összeghatárt, ami után adózni kell, s az én fizetésem ezután (néhány font híján) ebbe a sávba fog tartozni. Hm. Most akkor mennyi adót fogunk fizetni? Továbbá csökkentették a háziurak (és házinénik) lakbérből származó jövedelme után fizetendő adót. Vagyis emelték az adómentes összeg szintjét. Nem jó, nagyon nem jó. Ugyanis akkor nyugodt lélekkel emelhetik a lakbért, hiszen úgyis csak ugyanannyit fognak adózni a magasabb összeg után, mint eddig- Legalábbis én így gondolom. Már most számítok egy kis áprilisi lakbér-emelésre az új háziurunk részéről, legyen bármilyen kedves ember is. Eddig is kétfelé fizettük a lakbért: 750 fontot az egyik számlájára, 250-et egy másik számlára, mert csak a 750-et "vallják" be. Ami pedig ezért a négy hálószobás, jókora kerttel rendelkező kertvárosi házért nevetségesen kevés lenne, az 1000 is az, ezért félek tőle, hogy tovább emelnek. 1200-ért láttunk házat a környéken, fele ekkora kerttel- Brrrr. S újabb házár-emelkedést jósolnak a gazdasági okosok, de annak a folyamatát már egyszerűen nem tudom követni a tyúkeszemmel.
A tényleg jó hírek: most már minden nő kérhet ingyenes mellrák-szűrést (nem a hagyományos "nyújtsa-ide-kisasszony-megnyomkodom"-féle manuális vizsgálat, hanem mammográfia géppel, kórházban végezve), tekintve, hogy Írországban a rákos megbetegedések száma nő, mint eső után a bolondgomba. A férfiak pedig mehetnek hererák-szűrésre. Eddig csak az 50-65 éves nőknek ajánlották fel a lehetőséget, de most már, remélem, én is elmehetek a 25 font/látogatásba kerülő doktor Hastings-hez azzal, hogy tessék beutalni mellrákszűrésre. (Sajnos, ez nem így van. Ma - dec. 29. - megkérdeztem a bolt feletti rendelőben rendelő doktort, aki azt mondta, csak akkor mehetek szűrésre, ha orvosom kifejezetten javasolja, ha családomban volt már eset mellrákra, vagy gyanús csomót talált az orvosom. Az 50 év feletti nők szűrése is területenként kerül sorra.)

Az ír egészségügy a béka feneke alatt van: a nővérek alulfizetettek, időnként sztrájkolnak, a tanuló orvosok túlhajszoltak, a legnépszerűbb kezelési módszer az antibiotikumok felírása, függetlenül a beteg tüneteitől. Olvastam-hallottam egypár rémtörténetet: begyulladt mellel orvosához forduló nőnek ANTIBIOTIKUMOT írt fel az orvos, eszem a lelkét. Aztán a hölgy - mert félt, és mert fájt - elment egy másik dokihoz, aki persze, utalta egyből mindenhová, hogy aztán a hölgy hamarosan egy mellel kevesebbet tudhasson magáénak. De legalább életben maradt. Magyar barátunk szívtáji fájdalmakkal ment el orvoshoz, fájdalomcsillapítót kapott rá- Egy francia srác betömött foga csúnyán begyulladt, hazaküldték azzal, hogy "öblögessen" sós vízzel- Jómagam az allergiámmal jártam pórul, de ennek "sagáját" már megírtam az Ír Gulyásban. Amúgy végül idén októberben odahaza mentem el orvoshoz (ha valakinek megfelelő fül-orr-gégészre ÉS allergológusra van szüksége, írjon!), s ott végre kiderítették, mi a bajom, s diétával az óta sikeresen ki is kezeltem magam a viszkető kiütésekből. Igaz, nem szabad vörös húst ennem, tehéntejet innom, tartózkodnom kell a fehér kenyértől, de legalább nem hajtott el a doktor (mint az itteni a méregdrága magándoki, akihez végső kétségbeesésemben itt fordultam), hogy "ez csak csalánkiütés", "allergiás reakció", nyomozzam ki, mitől lehet, addig meg szedjem megemelt adagban azt a gyógyszert, amit eddig. Vagyis a magándoki sem feltétlenül jó, de legalább nem kellett 7 hónapot várnom, hogy orvos elé kerüljek. Végül is, megérte, ha így nézzük.

Most amúgy a taxisok sztrájkolnak. Ha valaki eddig taxis akart lenni, licence-t kellett vennie, ami néha akár 80-100 000 fontba is kerülhetett. Sokan a házukra vettek fel jelzálogkölcsönt, hogy taxi licence-ük legyen. Most a kormány meg akarja változtatni ezt, mondván, kevés a taxis, az embereknek elegük van a néha ötvenfős sorok végigállásából az éjszaka közepén, elég a sok, taxiért összeverekedő fiatal betört orrából: olcsóbbá teszik a taxi licence-eket. No, erre szívéhez kapott a sok taxis, hogy nem addig a': elbarikádozták a reptér nyilvános parkolóházait, felvonultak a kormányépületek előtt- csúnya jelenetek zajlottak le, lényeg, hogy vagy egy hétig nem dolgoztak a taxisok, az emberek átkozódtak, a bevásárlási őrület idején ott voltak taxi nélkül, csak a tömegközlekedésre támaszkodhattak. Ami nem egy fényesen szervezett dolog itt. Aztán pár nap sztrájk után felvették a munkát újra, de mint hallom, a dolog nem oldódott meg, mindkét fél köti az ebet a karóhoz.

Következő írás