Írországi információk és élmények - magyarul

Alien a pult mögött
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Május van, túlságosan meleg, ahhoz, hogy élvezni tudjam a jó időt – na, ilyet sem írtam még le Írországban. Már több mint egy hete csak elvétve, éjjel esik, napközben párás meleg van, lehet izzadni, lesült orral mászkálni, tengerpartozni. Az idő csodás hatással van/volt a növényeimre, már nyiladoznak a Húsvét környékén vett virágok. Ezeket becserepezve szétraktam a hátsó, a konyhaajtó előtti lebetonozott kis placcra, és kineveztem a helyet terasznak, ahová ki lehet ülni, ahol fogadni lehet a sűrűn átlátogató szomszéd macskákat: Hubbub-ot, Bubbles-t és Louis-t (utóbbi egy francia nőé, aki semmire sem becsüli, a macska a környék barátságosabb házait látogatja, többek között a miénket, ahol David, a skót lakótárs és én fogadjuk nagy szeretettel).

Folynak a Magyar Fesztivál rendezvényei. Lehet izgulni, és körmöt rágni, lesz-e elég érdeklődő. A nyitó ünnepi mise nagy sikerű volt, két érdekes történet is megesett: a mise során a pap felemlegette a rendezvényeket, a magyarokat, kvázi megáldotta a fesztivált, és imádkozott a sikerért. Mind később megtudtam, 56-os, az USA-ba kivándorolt magyarok egy csoportja tévedt be a St. Mary’s Pro-Cathedral-ba, imádkozni, s megdöbbenve hallották, hogy a magyarokat emlegetik. Ugyanígy meghökkent az a hölgy is, aki az elhagyott táskáját ment vissza megkeresni a templomba, amikor meghallotta, hogy országunkat emlegetik. Szeretem az ilyen kis véletleneket, felemelik az ember lelkét. Kevésbé tetszett az orgonista játéka, aki – nyilván merő lelkesedésből, de igen szabad értelmezésben -, a mise végeztével előadta a magyar himnuszt. Alig ismertünk rá, s kissé zavartan álltam végig, hiába várva az ismerős ütemeket, hogy majd pironkodás nélkül mehessek ki a templomból, ne mondja senki, nézd a bunkót, kimegy a himnusz közepén… Kínos volt! Amúgy a papot dicséret illeti az igen szép, megható beszédért. Remélem, az orgonakoncert is sikeres lesz, alig várom már.
A megnyitó fogadás – mint számomra minden hasonló rendezvény – szemnyitogató élmény volt. Fogadás a követségen, avagy hogyan tömörüljünk a svédasztal köré. A népek egyik kezükben a kicsike tányérkát (célzás?) egyensúlyozták, rajta a „töltött kápival”, másik kezükben evőeszköz, szalvéta, s valahol, egy falperem/fűtőtest tetején a félig üres borospoharuk. Rövid, de lelkes társalgást folytattam egy magyar művésszel arról, hogy milyen kár, hogy nincs a magyaroknak valami kulturáltabban elfogyasztható eledele, amit „finger food-ként” el lehet sütni ilyenkor. Az ablakpárkányon ültünk, s a morzsákat számoltan a ruháján, miközben arra gondoltam, ne vadásszak le magam is egy tányérkát. (Közben azon morfondíroztam, szóba hozzam-e korábbi megjegyzését, miszerint Dublinban nincs elég galéria, nincs „művészélet”. A Yellow Pages-t felütve – mert e témában sem vagyok járatos – hamarjában egy oldalnyi art gallery-t találtam. Lehet, hogy csak őt és műveit nem akarták befogadni sehol, hm??? Csitt, Rumpf, nem szabad rosszmájúskodni.) Ha más szidja Dublint, (vagy Magyarországot) okkal, ok nélkül, akkor megsértődöm, CSAK nekem szabad kritizálni, a mások elfogult/rossz véleménye bosszant. Nem magyarázkodom, így érzek, és kész! Inkább még egy pohár finom fehérbor mellett döntöttem, amit az általam magyarnak nézett ír pincér töltött ki (nem volt valami bőkezű vele, de hát…) Most jutott eszembe, hogy megnézhettem volna, van-e somlói galuska, mert az múltkor is finom volt… De a nagy izgalomban elfelejtettem. Futkostam, és izgultam. Sosem tudok hűvösen, higgadtan intézkedni, főleg akkor nem, ha a követségi titkárnő semmibe veszi a kéréseket, amiket az előadótól közvetítettem. Valahányszor találkozom ezzel a nővel, az az érzésem támad, hogy lenéz bennünket, kis földi halandókat, akik a követség falain kívül keresnek boldogulást. Amúgy a hölgy ír. Bár ahogy beszél, szerintem angolnak is elmehetne… Lynn, a követségi sárkány, hehe.
A fogadás alatt titkárnőt játszottam egy előadó mellett, aki a magyar koronáról, és annak a történelemben, a magyar lelkületben betöltött szerepéről tartott előadást, amely kissé hosszúra nyúlt, de igen érdekes volt. Ki hitte volna, hogy a korona szentségét még a Tanácsköztársaság idején is elismerték? A megrendelt diák az utolsó percben érkeztek meg, de lélegzetelállítóan szépen mutatott az aranyszínű, ékköves korona a fekete háttéren. Remélem, a diákat majd egyszer alaposabban is megnézhetjük, ha már beszereztük őket, az eladó csak végigfutott az legtöbbjén.

Következő írás