Írországi információk és élmények - magyarul

Alien a pult mögött
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Menni vagy maradni?

Tegnap az uram azzal rémített meg, hogy elmondta: remek állásajánlatot kapott Redmond-ból, vagyis a Microsoft központjából. Éppen tévét néztem a lakótársakkal, amikor átjött, s bejelentette. Összeszorult a gyomrom. Remek lehetőség, több pénz, nagy takarékoskodási lehetőség, a legjobb barátaink, Zita és Dávid állandó társasága, a beilleszkedést Zita segítene… Menjünk? Megrémültem. Kicsit bőgtem a kertben, hogy most akkor mi lesz, porig romboljam-e az uram nagy reményeit egyetlen szavammal, vagy menjek utána, és legyek én a full support? Aztán este átbeszéltünk mindent a szoba sötétjében, és egyre jobban kétségbeesve közöltem vele, hogy nem akarok mindent elölről kezdeni, akármennyire jobb volna a világ másik végén. Másnap mentem be a városba, kis ajándékokat venni egy házasulandó párnak, akiknek az esküvőjére meghívást kaptunk, s a buszról (amelyik itt a sarkon, a dombon fordul le a faluba) rácsodálkoztam a kikötő kissé párás látványára, a képet kissé elrondító magas, piros-fehér csíkozású kémény párra, s úgy éreztem, innen nem tudok elmenni már, megint nekiindulni egy újabb nagy kalandnak, mint 3 és fél éve. Nem létezik, hogy megint végigcsináljam, a sok igazolást, a komor arcú hivatalnokokat – elég volt, amikor januárban belépési engedélyt kértem az USA-ban, és olyan „kedvesen” beszélt velem az amerikai nagykövetség embere, hogy egy életre elvette a kedvemet a beutazástól (egyszer megtettük, szigorúan azért, hogy Zitáékat lássuk. A táj, a nemzeti parkok gyönyörűek, de a jó ég mentsen meg az amerikaiaktól.) Még akkor sem akarok innen mozdulni, ha az írek köpködnek az utcán, és a fiatalok bunkó módra viselkednek, még akkor sem, ha leszavazzák a nizzai egyezményt, még akkor sem, ha rasszisták és a házáraikkal és –bérleti díjaikkal pedig megkeserítik az ember életét. Nekem ez az ország tetszik, és kész, döntöttem, kellenek a birkák, hegyek, zöld mezők, tömegesen felbukkanó szivárványok. (Odahaza szüleim, akik annak idején remekül neveltek a magyarságra, anélkül, hogy szájbarágós gyakorlat lett volna belőle - egy szavam sem lehet, és ezért köszönet - bizonyára tüzet fújnak e mondat olvastán, de már bocsánat, ez az ÉN életem. Tudom, hogy „szívet cseréljen, aki hazát cserél” stb., de jelenleg sem itt, sem ott nem vagyok „otthon”. Talán a saját – SAJÁT – otthon hiánya miatt… de ez már nagyon privát, hagyjuk.)
Elég az érzelmeskedésből. Az az este nagyon rossz volt. Tudom, hogy agyonvágtam vele Lev karrierjét, amit odakintről, a „tűzközelből”, remek szakemberként csodásan felépíthetett volna. Maradunk. Ki tudja, meddig. Maradunk, szobát bérelünk, számolgatjuk, mennyit tudnák félretenni, hogy odahaza nyugdíjasként meglegyünk, számoljuk, meddig bírja még az öreg kocsi a nyúzást, írogatjuk a weblapot… Elmolyolok a kertben. Játszom a szomszéd macskáival – jaj, Possum, hiányzol ám! Dolgozom a boltban, próbálok fordítási, kisérési munkákat találni, megpróbálok jó lenni abban, amit csinálok, és próbálom megfogadni napról-napra, hogy IGENIS, azt fogom élvezni, ami van, és nem azután sóhajtozni, ami nincs, vagy elérhetetlen.
Addig pedig itt sóhajtozva olvasgatok egy cikket a házárakról, a kispénzű, de vadul reménykedő fiatal házvásárlók kínjairól. Ezek után nem csoda, ha az ír gazdaság bizonyos fokú romlására vágyom. Csak egy kicsiiiiit…..

Következő írás