Írországi információk és élmények - magyarul

Alien a pult mögött
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Általában, amikor kettőkor hazamegyek, első dolgom, hogy bekapcsolom a számítógépet, megnézem az emaileimet, internetezek. Néha Levente rám köszön az üzenőprogramon át (ez itt nem a reklám helye, ugye?), kicsit csevegünk, rövid mondatokban begépelem, mi történt aznap, és megbeszéljük az esetleges esti programot. Aznap éppen egy email köszöntött, mondván, a kiadó szoba után érdeklődő srác egy nappal előbb jönne megnézni a házat, s az ügy miatt mindjárt üzenni akartam Levnek, hogy akkor ki várja majd itthon a vendéget. Mire ő: „Hallottad?” Én írtam, hogy igen, most olvastam, a srác előbb jön, blablabla. Mire ő: „Kapcsold be a tévét, Amerikát megtámadták”. „Hülyéskedsz?” – írtam vissza, de a válaszát látva („Leomlott a World Trade Center”) rohantam a tévéhez. Onnan kezdve estig alig álltam fel a tévé elől, egyfolytában néztem a tudósításokat, azokat a borzalmas, megrendítő, iszonyatos, az emlékezetbe mélyen beleégő képeket.
Micsoda embertelen, micsoda esztelen cselekedet!
S az óta is csak hitetlenkedem. Nekem eddig szeptember 11-e az a nap volt, amikor életemben először utazva szülők nélkül, 1989-ben megérkeztem Londonba fél évre, nyelvtanulás céljából. Minden évben meg szoktam emlékezni arról a napról, amikor kevéske angoltudásommal és meghívólevéllel felszerelkezve megvívtam harcomat a bevándorlási hivatalnokokkal, hogy szembe találjam magam Klára nénivel, aki akkor 83 évesen a munkalehetőséget biztosította nekem. Bő egy hónapnyi kínlódás után beismertem, hogy képtelen vagyok vele kijönni, és egy, a repülőgépen megismert magyar lány segítségével jutottam új családhoz, ahol már au-pairként dolgoztam 4 gyerek mellett. Életem legnyugodtabb időszaka volt, minden nap hozott valami újat, a nyelvtanulás remekül ment, le is raktam a középfokút a hazajövetel után. Minden évben ez járt az eszemben szeptember 11-én, az a pár boldog hónap, az első „nyugati” út, talpra állásom története… S most – mint annyian szerte a világon – ott ültem a tévé előtt, a torkomat szorongatta a zokogás, a hitetlenkedés, a feszültség ökölnyire húzta össze a gyomrom: Édes Istenem, mi lesz ebből?? Az épületbe vágódó repülőgép, azok a hatalmas építmények, ahogy magukba omlanak, elpusztítva azt a rengeteg embert, a tűzfelhő, a robbanás, ahogy a szó szoros értelmében porrá és hamuvá égeti a sok szerencsétlent…

Néha jó volna elbújni valami csendes távoli helyre, s nem gondolni a világgal. Valaha Széchenyi Zsigmond útikönyve miatt Alaszkába vágyódtam. Ahol még van vadon. El kellene bújni. Kanadába, a hidegbe, ahol egy pohár tea is többnek számít és élvezetesebb, mint akármilyen zaftos munkahelyi pletyka. Vagy Connemara egy istenháta mögötti mezőjére költözni. (Meddig bírnám?) Igen, el kellene bújni, nem tudni az egészről, a borzalmakról, az éhezésről, magunk mögött hagyni a világ minden esztelenségét… Struccpolitika, tudom, de hogyan dolgozza fel az én kis tyúkagyam – vagy bárki másé - az ilyen mértékű borzalmat??

Nem látni semmit, nem tudni, nem hallani semmiről, s nem fuldokolni a félelemtől, a szánalomtól… S nem látni, hogyan lesz az egészből meddő vita, politikusok és médiapatkányok csemegéje.

(A slusszpoén? A szoba után érdeklődő fiú ma lakótársunk: Waseem Rahim, pakisztáni származású hithű muzulmán… Megnézte a szobát, tetszett neki, beköltözött - előreláthatólag fél évre -, s az óta itt lakik. Kissé türelmetlenül társalgok vele – erősen dadog, de imád beszélgetni, függetlenül attól, hogy a másik mit akarna csinálni vagy éppen mit csinál – s néha fülelek, ahogy reggel a hajlongó, imádkozó alakja alatt halkan recseg a padló… Ő lenne az ellenség?)

Következő írás