Írországi információk és élmények - magyarul

Alien a pult mögött
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Trinity College – Moncsika egyetemre „jár”

Essen már szó az írekkel kapcsolatos dolgokról is. Beiratkoztam egy esti, 6 előadásból álló sorozatra, amelyet „Women of Ireland – Introduction to Women’s Studies” címmel hirdettek meg. Kaptam is érte a (hímnemű) ismerősöktől: „Mi az, mész a leszbikusokhoz?” stb. A feminizmus nem érdekel, ellenben nem árt – gondoltam -, ha megtudunk valamit az ír nőkről „todományos” szemszögből nézve. Vagy valahogy úgy.
Az első előadást az erősen feminista felhangú cím miatt kihagytam. A másodikra már elmentem, mert az ír vallásos élet egyik jelentős szentjéről, Szt. Brigid-ről volt szó, „Bridig the smith of soul – Brigid (Brigitta), a lélek kovácsa” címmel. Nem annyira az előadásról akarok írni, hanem a Trinity College-ról. Nekem, aki sosem jártam egyetemre – csak dolgoztam egynek 12 és ¾ (hehe) éven át – érdekes volt megtapasztalni, milyen belülről az írek egyik leghíresebb egyeteme, amit I. Erzsébet alapított 1592-ben. Az előadás este fél 8-kor kezdődött, de a busznak hála, jóval korábban odaértem. A főbejárat felől közelítettem meg az Arts Building ronda, csupa szöglet, csupa beton épületét. Fura volt a nappal diákoktól, turistáktól nyüzsgő terecskén áthaladni, egészen romantikus hangulatba ringatott a tompán megvilágított épületek komoly sorfala, középen az agyonfényképezett harangláb zömök tömege, a könyvtár, vagyis a Kells-i Bibliát magába fogadó épület megannyi sötét vakablaka. Hah, de jó is lehet a Trinity-re járni! Az épület előcsarnokából egy lépcsőnyit lefelé haladva (hol a WC?) kávézóra leltem, de nem találtam sehol egy alkalmazottat, aki megmutatta volna, hogy működnek a dolgok. Vagyis azt, hogy hogyan kell fizetni önkiszolgálás esetén… Sehol egy pénzbedobós automata… Pedig mit nem adtam volna egy forró kávéért a hűvös októberi estében tett buszút után! Ellenben a WC-ben már nem szorultam eligazításra, de jólesően nyugtáztam az ott tapasztalt tisztaságot és a WC-papír tömeget, ami a fülkében fogadott. Otthon ez elképzelhetetlen volt, mindig vittünk magunkkal papír zsebkendőt a WC-re menet, feltéve, ha az nem a tanszék termein belül, helyiségein belül volt. A közös helyiség mindig hagyott kívánnivalót maga után, itt pedig… Vagy ilyesmit ne taglaljak?
A biztonsági ember útbaigazítása után (mivel tudta, hol van az előadás, megnézte egy listáról) felmentem egy lépcsőn, az első emeleten lévő teremhez. Amit rejtélyes módon a 2. szintnek tituláltak, de a teremszámozás 3-assal kezdődött, ami 3. emeletet sejtet … á, zavaros. Ebből annyit megtudtam, hogy a föld szintje alatt is vannak szintek. A folyosók nem egyenesek, mint nálunk szokás, hanem inkább kis terek vannak a termek között, amelyek a „terecskékből” jobbra-balra, vagy van, ahol négy irányba nyílnak. A terecskék közepén székek helyett kis, műbőrrel bevont kockákon pihenhet meg a tanulásban megfáradt hallgató. Mindenfelé fali tárlók, hirdetőtáblák, rengeteg kiszögezett cikk, indítvány, felhívás, az általános, egyetemre jellemző hír-kavalkád. Némelyik előadó terem ajtaja nyitva volt, beláttam a diákokra, akik nem padokban, vagy padsorokban ülnek, hanem székekben, amelyeknek jobb karfája kis asztalkává szélesedik. Nincs ám pad alatti puskadugdosás, szendvicsrejtegetés! Csak nem találtam meg a termet, ám beleütköztem három nőbe, akik már jártak itt az előző előadáskor, és ővelük mentem a terem felé.
A teremben hatalmas tábla, számos szék, csupasz betonfalak, és egy írásvetítő fogadott. Szépségét illetően nem sokban különbözött az otthoni egyetem termeitől, talán csak a falfestés és a dekoráció teljes hiánya volt meglepő. Valaki azt mondta nekem, ez az épület a legrondább, vajon a többiben szebbek lennének a termek?
Szt. Brigittáról megtudtam, mik a jelképei (többek között a hóvirág), a megújulást jelképezi, a gyógyulást, és hogy a könyörületességet hirdette a kereszténység feláldozásával szemben. Míg Szt. Patrik egy kemény szívű, keményen ítélkező valaki volt, addig Szt. Brigitta a megbocsátásra hajlott. A bal oldalamon ülő nőről azonnal lerítt, hogy amerikai, késve érkezett, az elején kávészürcsöléssel töltötte az időt, majd időnkénti jegyzetelés után látványos oda nem figyeléssel vakarta a lakkot a körméről, a végén pedig, amikor a megbeszélésre került a sor, megkérdezte tőlem, hogy miért kell mindent a vallásra visszavezetni? A másik hölgy, aki a jobbomon ült (a hallottakról a szomszédainkkal lehetett-kellett „vitatkozni) egy apácák vezette iskolába járt, ő ezen nem akadt fent, és mint ír, nem is tartotta különösnek, hogy az előadó a nők vallásban betöltött szerepéről is elég sokat beszélt. Sajnos, nem társaloghattam velük tovább, Lev várt a buszmegállóban, mennem kellett. Sebaj, majd legközelebb.
Különösen „A lányok nem a ház urai – avagy mit tanított nekünk anyánk” című előadást várom. Éppen Hallowe’en napjára fog esni!

Következő írás