Írországi információk és élmények - magyarul

Alien a pult mögött
- avagy egy feleség sirámai Írországból -

 

Odakint vastagon kavarog - a hó. Már reggel huhogott a meteorológus, hogy északról hideg légáramlat, tíz fokkal hidegebb lesz, mint általában, jajj. Reggel, ahogy nyitásra vártam a bolt előtt, éreztem is a szél csípését a fülemen, egyértelmű jeleként annak, hogy itt a tél! Délután, amikor hazajöttem, a lélegzetem vastagon bodrozódott utánam a levegőben. Behordtam a cserepes virágaimat a kerti házikóba, a shed-be, és alig fejeztem be a hurcolkodást a kis szürke macska felügyelete mellet, amikor hirtelen a sötét felhőkből szakadni kezdett a hózápor. Aztán most kivilágosodott, és elhúzódnak a felhők az égről. Fura látvány - szakad a hó - igazi, szép, karácsonyi pelyhekben! - de már sejteni, hogy hamarosan sütni fog a nap. Ahogy most kinéztem a kertre, a fal mentén, a virágágyásban megültek a pelyhek, és a szürke macska eltűnt, átugrott a falon a szomszéd kertbe - merem remélni, van annyi esze, hogy ott meghúzódik a shed alatt. Először csak megdöbbenten meredt maga köré, aztán felugrott a falra, ami elválaszt bennünket a másik kerttől. Mindig oda tűnik el, ha megijed. Talán ott a búvóhelye…
Lám, igazam volt! Máris süt a nap! A gonosz külsejű szürke felhő elhúzódott a tenger felé. Ha fülelnék, hamarosan meghallanám a Dun Laoghaire kikötője felől a ködkürt ütemes mély búgását… Már csak a csupasz földfelületen ül meg fehér foltokban az idei tél első hava. A betonon nyoma sincs már. De azért a biztonság kedvéért bekapcsolom a fűtést. Milyen szerencse, hogy a rózsáim, a fuksziám biztonságban vannak a shed védelmében!

Megyek, csinálok magamnak egy vörösboros teát…

Alig tíz perc telt el, a hóesés elállt, süt a nap, és a szürke macs már közelít a kerítés tetején és a tányérjába kitett húspotyadékot fixírozza. Minden nap reggel és délután itt van már, vár rám - illetve a hozott kajára. Kóbor macska lesz, fiatalka még, kandúr. Időnként Hubbub-ot próbálja rávenni egy kis játékra, de az idősebb macska undorral lerázza, vagy elszalad előtte. Na, ha ivarérett lesz, lesz itt csatározás! Hacsak addig Hubbub-ék el nem költöznek, ugyanis tulajdonosai már több hónapja árulják a házukat, de csak nem akar elkelni…
Amúgy ma olvastam az újságban, hogy az ír sikertörténetnek annyi, a Kelta Tigris halott. A majd évtizedes fellendülés után először torpant meg és esett vissza a siker felfelé mutató-törekvő nyila. Ezért aztán óva intek mindenkit, hogy kalandvágyó kedvében ide jöjjön dolgozni, csak úgy. Két friss ismerősöm már lassan egy hónapja próbál állást keresni, de mindenhol papírokat kérnek tőlük, nem akad fekete meló sehol, illetve a munkaengedély babrás megszerzésére senki sem vállalkozik. A "168 óra" egy cikke nyomán indultak el ide, mert abban a cikkben a cikkíró leírja, milyen könnyedén - és milyen legálisan jutottak munkához, adószámhoz itt, Írországban. Először gyanakodtam, hogy hazugság az egész, mert ebbe az országba én még nem jöttem be úgy, hogy a papírjaimat alaposan át ne nézték volna, de a cikkíró minden pecsét-ellenőrzés nélkül bejött. Hitetlenkedtem, hogy ez nem lehet igaz, de éppen ez a két ismerősöm bizonyította be, hogy lehetséges. Sőt, adószám beszerzése sem lehetett gond, igaz, ez utóbbi szabályt idén (2001.) augusztusában megváltoztatták, most már kell a munkaadó neve, száma is.
Ismerőseim esetében a kompról leszállva az előttük álló leány papírjaival probléma volt, megakadt a sor, ezért őket odaintette magához egy fiatalka tisztviselő, majd át is engedte mindkettőt az ellenőrzésen, mindenféle vizsgálat nélkül. Ellenben még az angol oldalon alaposan kifaggatták őket, és pecsét is került az útlevelükbe. Azóta boltokban, öregek otthonában, kocsmákban, itt-ott próbálkoztak, eredménytelenül. Még az én boltom sem akarta alkalmazni őket - hiába küzdünk emberhiánnyal - és csakis a papírmunka akadályozta meg őket, és mert sokat kell várni a melóengedélyre. Tehát, aki most akar ide jönni, és munkát keresni, ha nem hivatalos úton, fejvadász cégen át teszi, tegyen le a tervéről, mert csalódás fogja várni. A fejvadász cégeknél pedig érdemes hosszú várakozásra elkészülni: recesszió van Írországban, jönnek a keményebb napok, sok az elbocsátás, sok cég megy csődbe.
Azt hiszem, inkább írok egy külön szócikket erről a weblapra, nem mindenki kíváncsi az én nyavalygásaimra, hogy ide tévedjen!

Következő írás