Írországi információk és élmények - magyarul

Alien a pult mögött
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Rejtélyes okból a cégünk január közepére, ráadásul munkanapra tette a karácsonyi buli időpontját… Először nem akartam elmenni, a tavalyi sem volt valami fényes, legalábbis a látott fényképek alapján. Akkor egy Red Cow (Vörös Tehén) nevű kocsmában, szűk padokon, kicsi asztalok körül szorongtak az alkalmazottak, de remek volt a menü, ingyen volt az ital… Néha az az érzésem, hogy ezzel a karácsonyi bulival akarják befogni a fizetésemelésre ácsingózók száját…. Vagy csak gonosz vagyok?
Susannal és Lisa-val (a skót munkatársnőmmel) mentünk a Three Rock nevű kocsmához. Lev vitt el bennünket, és a lelkemre kötötte, hogy ha haza akarok jönni, azonnal csörögjek rá, úgy hogy vittem telefont is. Úgy terveztük Susan-nal, hogy 2 órát ott leszünk, eszünk valamit, dumálgatunk, aztán eljövünk.
A kocsmakomplexum (mi másnak nevezzen, meglepően hatalmas épület) különterme nagy volt, de eléggé "szocreál" hangulatú, a karácsonyi dekoráció nyomait még fel lehetett fedezni a falakon. Egyik sarkában a "kocsma" pult ékeskedett, ami mögött három csapos próbálta tartani a frontot. A legtöbb kollegám már ott volt, kiöltözve, sőt, túl az első italon. Nem tudtuk, mire számítsunk, ezért vettünk magunknak innivalót, és letelepedtünk. A DJ már működött a keverőpultja mögött, és időnként kivehetetlen szellemességeket kiabált a mikrofonba, és mindenféle táncra buzdító sikerszámot bőgetett olyan hangerővel, hogy gyakorlatilag csak üvöltve lehetett beszélgetni. Hamarosan megjelentek a legfőbb főnökeink is: Margaret, vagyis Mags Kenny, a dublini Londis-hálózat tulajdonosa, Basil Duffy a barátnőjével, és még páran a gazdasági hivatal alkalmazottai közül, akiket csak hallomásból ismertünk. Pár lány már táncolt, s mindenki azt leste, a másik Londis bolt alkalmazottai merre ülnek, mit csinálnak. Ugyanis nem "keveredtünk", hanem klikkekben üldögéltünk, külön a sandyfordiak, az Old Bawn-ban lévő bolt emberei, a Patrick Street-i Londis alkalmazottai… Később már, a kissé megemelt táncparketten összekeveredve táncoltunk (igen, még én is!), de az ülésrend nem változott.
A legnagyobb csalódást a vacsora hiánya okozta. Azóta vagyok biztos benne, hogy a bolthálózatnak rosszul megy, amióta ezen a karácsonyi bulin részt vettem. Szó sem volt teljes menüről (amely tavaly 25 fontjába került a boltnak minden alkalmazott után), hanem aprócska szendvicseket kaptunk, csirke-falatkákat, panírozott gombafejeket… Kézzel ettünk, számos szalvétát elhasználva, és egymás között alaposan kitárgyaltuk, milyen "smucig" a cég, még egy decens vacsorát sem adnak nekünk. Az is szemet szúrt, hogy míg egy másik bolt alkalmazottainak 20 euro-sokat osztogatott a főnökük, minket "csak" megkérdezett Paul, hogy mit innánk, és aztán folyamatosan hozatta a kért italokat az asztalhoz… Alig fejeztem be az első sört, már ott volt előttem a másik, ezt aztán sikerült kidöntenem. Éppen áthajoltam az asztalon, hogy Severenna nevű kollégám fülébe üvöltsek valami poént, amikor a karom a pohárba akadt… Lázasan törölgettük a sörfolt azon részét, amit nem szívott fel a terítő, elhangzott néhány poén, és mire visszaültem a helyemre, már ott volt előttem az utánpótlás.
Közben a népek táncolni kezdtek (beszélgetni amúgy sem lehetett). Először Bernie ment táncolni, és a példáján felbátorodva mi is mentünk, ropni egyet. Még Susan is odajött néhány szám erejéig, pedig váltig állította, hogy táncolni ő bizony nem fog, vén fejjel, jaj, dehogy is! Aztán csak közénk állt, "fiatalok" közé. A legnagyobb feltűnést a testes "Crusher" becenévre hallgató (amúgy Gherarty családnevű) biztonsági emberünk keltette, aki olyan elánnal ropta, hogy muszáj volt megcsodálni. S nem is akárhogyan! A többi, ide-oda ingadozó fiatal a nyomába sem érhetett.
Közben Susan rámutatott egy fickóra, aki halványan ismerősnek tűnt, ahogy a pultnál állt, és komor képpel méregette a táncoló tömeget. Ez az ember mindennap nálunk vásárolta a reggelijét, magának és építőmunkás kollégáinak. Kiderült, hogy amúgy építőmunkás, de esténként egy barátjával kidobóemberkedik a Three Rock-ban, még pedig elég decens órabérért.
Fél tizenkettőig bírtuk az iramot, akkor már mehetnékünk volt, ezért fel is hívtam Leventét, jöjjön értem. Amíg odaért a kocsmához, addig még elüldögéltem Susan-nal az asztalnál, megpróbáltam (hiábavalóan) kivédeni, hogy a nagyfőnöknek, Basil-nek sikerüljön lefényképeznie. Mindenkit lefotózott, idegesítő volt, ahogy a képünkbe hajolt. Később ezeket a cseppet sem hízelgő fotókat megsemmisítettük, amikor eljutott hozzánk a fényképhalom. Rémálmaimba nem jöjjön elő a rólam ott készült kép… Tényleg ÍGY néznék ki profilból?

Következő írás