Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Szeptember – még mindig hőség, de jő az ősz…

Nos, szeptember van, még ragadok az izzadtságtól (erőteljes porszívózás a lépcsőn, fogyáshoz melegen ajánlott), Levente marokkói fűszerkeverékkel megszórt csirkemelle most sül a sütőben – az illatozó fűszerekhez mit fog szólni, nem tudom, az ízlése meglehetősen - hm, hogyan is jellemezzem… konzervatív… Mégsem mondhatom, hogy vidékies, az az én jelzőm, ő a fővárosi, mégis én vagyok az, aki kíváncsibb az újra. Szóval férjem uram ragaszkodik a megszokott dolgokhoz, muszáj ezt-azt ráerőltetni. S különben sem tudok töltött káposztát csinálni.

Amíg kedélyesen izzadtam a lépcső felett – nem, nem izzadtam, verejtékeztem, mivel „horses sweat, ladies perspire”, ahogy egy bohém kanadai-magyar ismerősöm tanította annak idején – vagyis „a lovak izzadnak, a hölgyek verejtékeznek” - az jutott eszembe, milyen szomorkásra sikeredett ez a hónap, s még nincs vége. Először a tervezett barcelonai hosszú hétvége esett kútba, nincs repjegy, csak mindenféle átszállással, ami túl sok időt venne el a kurta három napból, s ha az ember utazik, akkor azért az úti célt is szeretné élvezni, nem? Levente titokban mással akart „kárpótolni” (pedig még én berzenkedtem Barcelona ellen, mondván, inkább tegyük félre az út árát, volna mire), de más úti célokra sincs repjegy, mindenki elutazik e három napra, az év utolsó hosszú hétvégéje, bank holiday-e. Sebaj, megfogadtuk, hogy legközelebb jó előre fogunk foglalni, nincs mese. Ugyan a szép számú spanyol közösség jelenléte Írországban nem tette lehetővé a barcelonai hétvégét, de majd csinálunk skót autós vagy angol körutat, ha a fene fenét eszik is…

Aztán megjött a borús, esős idő, egész napos esővel, széllel, ködöcskékkel, de ezt nem is bántam, a fű a kertben már kezdett úgy kinézni, mint egy különösen lestrapált focipályáé. Az eső elől Harry-t átköltöztettem a kerti asztal alá, Levente számgépes cuccai közül megmentett kis szivacsdarabon alszik, a szivacsdarabot az asztal egyik lába szorítja a földhöz, nehogy elhordja a szél. Egyelőre megfelel macskaháznak, majd nézek dobozt neki, hiába tiltakozik az uram, nem hagyom, ha a macsek fázzon.

S közben megszínesedtek a fák, a sárga tűnt fel először, de már itt-ott piros foltokat is lehet látni. A reggelek még melegek, de azért már érződik valami hűvösség a levegőben. Ez az, amit szeretek, a lassan beköszöntő őszt. A kissé borongós hangulatot – a lehulló levelek lágy neszét… :-)

De mindezt beárnyékolandó, egyszer csak jött egy email, ami napokon át uralta a hangulatomat: meghalt egykori főnököm, Dr. K.T. Áprilisban, amikor futólag találkoztunk a buszmegállóban, az egyetem előtt (apámat vártuk, hogy hazavigyük egy közös ebédre anyámék lakására) pár percig beszélgettünk, illetve inkább ő mesélt, panaszkodott, hogy beteges, s valóban, de meg volt rokkanva, de nekem úgy tűnt, csak kicsit. De a fene sem gondolta volna, hogy a dolog nem csak valamiféle öregemberes nyafogás, hanem jóval több. Világéletében erdőt-mezőt járó vadászember volt, remekül főzött, rengeteg kalandot megélt, sokat utazott, látott… Egyszerűen nem veszi be az agyam a tényt, hogy halott. Közös kollégánk kegyetlenül keresetlen szavakkal mesélte el, hogyan fogyott le a végtelenségig korábban mokány főnököm, hogyan lett önmaga árnyéka… Hogyan ápolta a felesége, hogyan haldoklott a kórházban… Először könnytelen szemekkel, emlékezés gyanánt olvasgattam azt a levelet, amit egykor nekem küldött: friss házas és még kezdő háziasszony voltam, a híres töpörtyűs pogácsája receptjét kértem el tőle, s jött is a részletesen leírás, alapos instrukciókkal, s ígérte, ha bármi kell, csak szóljak. A levél olvasgatása után csak ültem, döbbenettel, keserűen. Azután végre sikerült kibőgnöm magamat. Olyan erővel fogott el az elkeseredettség, az a sok betegség körülöttem. Számolgattam a kezemen, hányan betegek, vagy mentek el már, rokonok, ismerősök, barátok, emberek a környékről, a piacról, s nemcsak a kisöregek közül…. Hányról hallok, akit ilyen vagy olyan betegség sújt…
A hír megérkezését követő napokban próbáltam vigasztalódni verssel, könyvvel, mások bölcselkedéseivel, a félig hitt bizakodással, hogy a „halállal nincs ám vége”… de ilyenkor igazából nincs vigasz. Kapaszkodók ugyan vannak, de inkább csak lesújtó gondolatok, emlékek özöne, hála, s kicsi szégyen is valahol, hogy jaj, ezen nekem (még?) nem kellett átmennem, MÉG élek, MÉG egészséges vagyok, Isten ne adja, hogy így járjak. S vannak miértek, amikre nincs válasz, van düh, hogy ez nem igazság… Aztán hazajön a párunk, akihez hálásan hozzá lehet bújni, s aki előtt nem szégyen a sírás. Egykori kollégám figyelmesen elküldte nekem a beszédet, amely K.T. temetésén elhangzott, küldött fotót, gyászértesítőt, elmesélt néhány részletet, ami felett lehet/ett borongani, s azt gondolni: ugyan gyűlöletes betegség vitte el, de a temetése emlékezetesen szép volt, és rengetegen tartották fontosnak, hogy ott legyenek.

* * *

Minden buzgólkodásunk, drukkolásunk ellenére sem nyertünk a szegények/ostobák adóján, a lottón. Nyertünk ugyan kisebb összegeket, kaparós sorsjegyet… Meggyőzöm magam, ha éppen olyan a hangulatom, hogy nem is akarok elköltözni innen, lakásba, kettesben, minek? Itt a kert, amivel nem kezdek semmit ugye (your garden project went belly-up, ahogy az uram megjegyezte egy tv-műsor kapcsán, nyilván tetszett neki a „belly-up” kifejezés), de azért jólesik kimenni esténként, és szagolgatni a levegőt, megcsodálni a naplemente, a fény és a felhők közös játékát a hegyen (a múltkor pl. az néztem a sötétben, hogyan úszik be alacsonyan egy vastag fehér felhő a völgybe, s miként borít el mindent, úgy 100 m magasságban). De néha elkap az inger, az INNEN MENNI AKAROK, mint ma, amikor Martin (cseh lakótárs) megint addig harákolt a fürdőszobájukban, míg öklendezni nem kezdett, akkor pedig csak fogtam be a fülem, s imádkoztam, hogy el ne hányja magát, mert akkor rosszul követem a példáját. Utána nagy megkönnyebbülésemre távozott a házból, erőteljes izzadtságcsíkot hagyva maga után – félelmetes, ez az ember még frissen mosdottan is izzadtságszagú. S nekiállhattam takarítani.
Különösen erős volt ez a mehetnék-inger akkor, amikor a háziurunk eljött füvet nyírni, s vagy oda-nem-figyelésből, vagy szándékosan lenyírta a két éve ültetett vadszőlőket a fal mellett. Akkor nagyon sokáig, nagyon keservesen bőgtem, kiszolgáltatottságom (és hanyagságom) teljes tudatában, de nincs mit tenni, még így is jól járunk velük, akárcsak ők velünk, hiszen rendes lakók vagyunk, évente 1x jön fel vidékről, a ház körüli apróbb javításokat elvégezni, a kertet rendbe tenni (megjegyzem, ha kell, ha nem, mert volt, amikor hiába volt lenyírva a fű, ő még azért talált nyírnivalót rajta.)

Nem akartuk az októberi hétvégét sehogy sem itthon tölteni, elhatároztuk, ha Barcelona nem is jön össze, akkor lemegyünk dél-keletre, mégpedig Dungarvan-ba. A webről kinéztem egy kellemes BB-t, s eldöntöttük, hogy piacozás után azonnal indulunk (ez lesz a Halloween előtti utolsó piac, muszáj kihasználni a kiváló bevételi alkalmat, ugye). Pár óra alatt leérünk, s onnan kezdve csak lazítunk egészen hétfő reggelig. Akkor pedig nagyon kora reggel feljövünk Glendalough-ba, ahol találkozunk a Baraka csoportjával, és várost nézünk velük kora délutánig. Ők 4-re mennek a reptérre, mi hazajövünk, és még marad időnk lelkileg felkészülni a keddi munkába menetelre. Kicsit aggódtam, hogy kora reggeli indulás, rengeteg vezetés, mit fog ehhez az uram szólni, de ő bíztatott leginkább, hogy menjünk, legalább üres utakon vezethet, hajnali táj, stb. S jó is ám, amikor az ember fontosnak érezheti magát, és tudja, hogy negyvenvalahány ember szórakozása és jó közérzete függ tőle…

Következő írás