Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Május 1.

Május elsején, az egész országot lázba hozó Day of Welcomes napján reggel beadtam a holmijaimat a piacra, s igyekeztem kitérni a sok „Láttalak ám a tévében!” kezdetű társalgástól. Annyira köszönték, mert végre tévéképernyőre került a piac, mintha az egész az én érdemem lett volna, s nem a riporternőé, aki úgy alakította az interjút, hogy a piac is jelentős teret kapjon. S kínos volt, mert nem voltam elégedett a szereplésemmel… Attól a borzalmas akcentustól meg kell szabadulnom, és ahogy fogalmazok…

Utána elindultunk Sligo felé, hogy a városban töltsük a fenti Day of Welcomes nevű rendezvénysorozat magyarokra eső részét. Ugyanis kis hazánkat Sligo fogadta, s ahogy láttam, a város mindent megtett, hogy ezt a napot emlékezetessé tegye az érintettek részére. Elég sok helyen kint volt a magyar zászló, üdvözlő plakátok… Majd csinálok egy külön beszámolót, ha időm engedi. Amit muszáj lesz, többeknek ígértem, a képeket is előhívattam már, csak szkennelni kell.
A szállásunk aznap éjjelre Sligo-tól északra, a Benbulben hegy tövében, a tenger felé eső kis félszigeten volt. Falatnyi szoba volt, alig fértünk el az ágy és a fal között, a fürdőszobát egyszerre csak egy ember tudta használni, ha nem akartuk egymáshoz és a fal közé szorulva végezni. De szerencsére a szoba csöppségéért kárpótolt a kilátás a kertből a tengerre… Igen szép volt. Amikor bejelentkezésre került sor, a háziasszony megkérdezte: „Didn’t I see you on the telly last night?” Csak pirultam. Ezek szerint a hatórás híreket többen nézik, mint gondoltam. Azóta is, a szállítóemberek, régi kollégák, ismerősök vagy a férjeik, feleségeik köszöntek rám, megjegyezve, „Na, mi van, tévésztár lettél? Celebrity chef?” Soha többet ilyesmibe bele nem vágok! Azért a videokazettára ráírtam: „Az én 1.31 perces hírnevem”. A papám egy BBC-dokumentumfilmben szerepelt, én az ír tévében. Ennyi elég is volt! Meghódította a család a Nyugatot!

Az utána következő két napot a környéken való autózással töltöttük. Donegal mindig, minden időben csodás, és néhány új látnivalót is felfedeztünk. Sligo-tól nem messze, egy szép vízesés, és egy tó kínált remek kirándulási alkalmat. Itt számtalan képet készítettem a legelő birkákról, s azt hiszem, sikerült egy díjnyertes képet is csinálnom, horgászó úriemberrel és heggyel a háttérben, elöl pedig birkákkal, és vadul zöldellő ír fűvel. Később pedig, Inishowen félszigetén egy, a háborúk idején jelentős szerepet játszó erődöt néztünk meg, amely az öböl bejáratát őrizte.
Már Donegal városához közel, útközben, egy Írország legjobb helyeit felsoroló könyv javaslatait követve, valamint egy régi ismerősünkre hallgatva, megálltunk ebédelni a Coxtown Manor nevű helyen. Ez a vendéglő egy belga úriember tulajdona, aki csodás B & B-t varázsolt a lerobbant házból. Érdemes betérni, a hely rendkívül hangulatos, a kaja finom, a kiszolgálás nagyszerű, ebéd után kávézni egy hatalmas nappaliban lehet, magukba ölelő kanapékon és foteleken, az aznapi újságot forgatva… De ha valaki arra vágyik, kandalló is akad, ami mellett ülve jól esik a pohárka whiskey. Némelyik ablakból játszadozó, idétlenül ugráló bárányokra lehet látni (a későbbi birkapecsenye alapanyagai biztosan), a hely megéri a látogatást egy romantikus vacsora vagy ebéd erejéig, de azért én az ágyakat is kipróbálnám ;-) (www.coxtownmanor.com)
Szintén a könyvre hallgatva foglaltunk szállást a második napon, és este megkerestük azt a vendéglőt, ami állítólag Donegal egyik legjobb vendéglője. Hát, mindkettő esetében úgy estünk pofára, hogy csuda. A szállás nem volt valami fergeteges, a szoba nagy volt, elvétve itt-ott bútorokkal, s kissé hideg is volt. Vendéglátóinkat úgy kellett előbányászni egy nedveskutya-szagú konyhából, amint megérkeztünk, s megmutatták a szobát, eltűntek, Verő bolyongott egy darabig a folyosókon, míg végre sikerült megbeszélni velük a reggelit. Amikor este tévézhetnékem támadt, a „nappalinak” becézett, hodálynyi szobában megroggyan kanapén üldögélve néztem a tévé havazó képernyőjét, s igen csak fáztam. A parkolási lehetőségek hiánya azt eredményezte, hogy a ház süppedős gyepén állt éjszaka a kocsink, mert nem akartuk a háziakat kiszorítani az aprócska udvarukból, s a ház előtt, a keskeny vidéki utacska mindkét felét falak szegélyezték… Szóval, nem volt elsőrangú a dolog. Azóta egy ír ismerősünk figyelmeztetett, hogy tanuljuk meg értelmezni a szállásajánló könyvek szövegét: ami „cosy”, az valószínűleg lehetetlenül kicsike, a „old world charm” esetleg dohos bútorokat takar, nem beszélve a kissé megviselt ágytakaróról… és így tovább. Na, azért ez már túlzás lenne, úgy érzem, de az biztos, hogy remeknek nem volt nevezhető ez a szállás.
S a vendéglő… Nagy csalódás volt. A kaja nem volt az, amire azt mondanám, hogy na, ez egy díjnyertes fogás, a kacsacombon, amit ettem, olyan vaskos és olyan merevre sült volt a szósz, hogy úgy kellett a húst kibányászni alóla, s mintha mindent túlcukroztak volna, még a szószokat is. Levente marhaszelete finom volt, de az egész étkezést beárnyékolta, hogy kukacot találtam a salátában. Nem akartam panaszkodni, de azért megemlítettem a pincérnőnek. Közelebb tolta az orrát a kukachoz, amelyik szépen megfőve pihent a tányéromon, de még azt sem mondta, hogy bocs. Csak konstatálta, hogy „jé, tényleg”. Szóval, ha valaki késztetést érezne, hogy a Corncrake vendéglőbe menjen, javaslom, hagyja ki, Carndonagh városában más hely is akad. Így jár az, aki – mint én – úgy dönt, hogy a „legjobbnak” titulált helyeket akarja kipróbálni.

Május elsejétől – ugye – már nem kell nekünk munkaengedély, papírok nélkül, egy adószám, az ún. PPS szám birtokában dolgozhatunk, élhetünk Írországban, hurrá. Pár hónapja, még február végén kértem Margaret-et, a főmanageremet, hogy kezdje intézni a március 18-án lejáró munkaengedélyem meghosszabbítását. Hosszú hónapok várakozása után visszakapta a papírpaksamétát, és értesítették, hogy mivel „a minimálbérnél kevesebbért alkalmaz, nem adnak engedélyt, de egy hónapig fellebbezhet”. Ezt a papírt május közepén kapta meg. Emlékeztetőül, február végén adta be…
Amúgy nem alkalmaz a minimálbérnél alacsonyabb bérért, egyszerűen csak elkövette azt a hibát, hogy a heti fizetésem mellé, ahogy kérték, beírta a munkaóra számaimat. 39 órát… Amikor csak 30-at dolgozom. Eddig mindig ennyi órát írt be, mert azt hitte, ha teljes munkaidősnek tüntet fel, nagyobb esélyem van arra, hogy újra meghosszabbítsák az engedélyemet. Ez még régen, négy éve volt, amikor először hosszabbítottunk, és aggódott, hogy esetleg nem kapja meg a hosszabbítást… A hivatalnokok most először vették észre, hogy az óraszám és a fizu nem áll arányban (jó arányban) egymással…
Később anyósom jóvoltából kiderült, hogy már nem kell TB-t fizetnünk otthon, egy E-valamilyen nevű formanyomtatványra (E 111?) illetve egy egészségügyi kártyára van szükségünk, amellyel más EU-országokban orvosi kezeléshez juthatunk. Ezzel otthon megtakarítunk pár ezer forintot – jó lesz akkorra, amikor megyünk haza, és forintra van szükség.

Május 6-9. Újra Magyarországon

Meglepően meleg idő fogadott bennünket Budapesten. Villámlátogatásunk kapkodóra sikerült megint, de mennyi minden belefért! Verő még megérkezésünk estéjén elment egy Európa Kiadó-koncerte (előtte vesztes csatát vívtunk a budapesti közlekedési dugókkal – borzalmasak!), aztán voltunk néhány rokonnál, Botondéknál, bejelentkeztünk a jegyzői irodában, hogy külföldön szavazhassunk, majd szombaton leautóztunk a családomhoz, Sopronba, egy közös ebédre szüleimmel, anyósomék társaságában.

Az ebéd végére még öcsém is hazaért, aki éppen Budapesten volt, tanfolyamot végez, hogy papírja legyen arról, amit már majdnem egy évtizede csinál. Hja, előírások! Ebéd előtt megnéztük apósom szülőházát, és azt az emléktáblát, amit apósom papájának szentelt a város az Ősz utcában. Utána anyáméknál kávéztunk. Megnéztem a kutyám (ma már anyám kutyája) orrán a meglehetősen nagy daganatot, amit majd meg fognak műteni, mert szegény Peggy baba (lásd fotó) úgy néz ki, mintha egy dió nőtt volna az orra tövére! A kellemes ebéd után érzékeny búcsút véve a szülőktől, testvértől, kutyuskától elmentünk még a Szt. Mihály temetőbe, a nagyszülők, dédszülők sírjához. Szokás szerint a Nagykereszthez is vittünk virágot, mivel apai nagyszüleim Budapesten vannak eltemetve, sajnos, már nem emlékszem, melyik temetőben. Egyszer sokáig kerestük a sírjukat apám útbaigazítási nyomán, de nem találtuk meg, a tudakozó iroda pedig zárva volt. Kicsit szégyellem is a dolgot…

Sajnáltam, hogy nem volt idő megnézni Possum macskámat (éppen havas tájat nézeget), és nagyanyám házát, vagy beugrani Zsuzsa barátnőmékhez a könyvesboltba. Ehelyett sietve mentünk Badacsonyba, a Németh-pincébe, mert ez kihagyhatatlan, ha az ember otthon jár. Most még apósom is végigkóstolta a finom fehér borokat, noha a Soproni Kékfrankosra esküszik. Vettünk aszút, szürkebarátot… Aztán átkompoztunk Szántódra, ami nekem külön élmény volt, mert egy esőfelhő kitartóan kergetett bennünket, s ott ért el, a kompon. Majd végig az autópályán - meglehetősen hamar hazaértünk.
Péntekre, vasárnapra már csak a vásárlás maradt. Egy könyvesboltban alaposan kiköltekeztünk, de végre megvettük az öreg Pettson és Findusz macska legújabb kalandjait (Sven Nordqvist remek gyermekkönyvei, pontosan olyan infantilis egyéneknek valók, mint én), és a Tamási Áron-novellákat. Gyermekkoromban nagyapám példányát olvastam rongyosra, azóta is meg akartam venni őket. Kedvenc konyhafelszerelési boltomban, a Mamut 1-beli Tálal6-ban az undok eladó néni volt, a múltkori kedves helyett, így hamar távoztam is. Majd legközelebb! Anyósom jóvoltából került túró és ecetesen eltett fokhagyma is a csomagba – utóbbi egy új felfedezés, valami fenségesen ropogós, és szagtalan fokhagyma kissé ecetes lében – ajánlom mindenkinek. Majd megírom, melyik piacon lehet beszerezni!
Aztán sikerült még megvennem (ha nem is a kívánt árnyalatban, sajnos) Cathy nevű managerem esküvői tortáira a piros-vörös marcipán rózsákat, zárás előtt estünk be, s hamar kiderült, hogy nem lehet hitelkártyával fizetni. Míg Verő a közeli automatához rohant, én kínos csendben álldogáltam az eladó hölggyel, aki csak úgy maradt ott a kedvünkért 5 óra után, hogy megígértük, utána hazavisszük… De legalább megvannak azok a fene ette rózsák, azt még nem mertem elárulni Cathy-nek, hogy sötétebbek a kívántnál… A biztonság kedvéért kétfélét vettem, világos és nagyon sötét pirosat, már-már bordót… Majd kiválasztja, melyik tetszik neki.
Útban visszafelé a repülőn kitöltették velünk azt a kis fehér kartont, amit eddig mindig be kellett nyújtani a bevándorlási hivatalnoknak. Kicsit furcsálltuk, de a légi utaskísérő erősködött, hogy aki magyar útlevéllel utazik, annak ki kell töltenie. Ám legyen. Kitöltöttük. A belépésnél a bevándorló kártyával, útlevéllel együtt adtuk át szokás szerint, mire az ablakocska mögött ülő nő ránk mosolygott: „Erre a papírra már nincs szükség, szokjanak hozzá a gondolathoz, hogy Önök is az EU tagjai.” Kösz!

* * *

Amikor a temetés után, egy szerdai napon újra dolgozni kezdtem, mindkét managerem, akik helyettem dolgoztak a delinél, odajöttek, hogy elpanaszolják, milyen nehéz is ott dolgozni, s hogy alig bírták az iramot, a sok salátaszeletelést, paradicsomszeletelést, jaj, a hagyma hogy csípte a szemüket, micsoda tömeg volt, és hányszor égették oda a sülő kenyeret… Csak mosolyogtam, hiszen láttam a munkájuk nyomát szerda reggel. Aztán amikor Rosemarie is megérkezett, ő is odajött hozzám, s legnagyobb megdöbbenésemre azt mondta: „Meg kell mondjam, tényleg húzós a Te munkád, nem hittem volna, hogy ennyire kemény, a lányok ketten alig bírták, amit Te egyedül csinálsz. El nem tudom képzelni, hogy szervezed meg, hogy mindent befejezz időben.” Csak néztem rá. S ez az ember mondta nekem majd’ két éve, hogy egy „obnoxious” vagyis kellemetlen alak vagyok, és képtelenség velem dolgozni. Meg is mondtam neki, hogy ezt aztán nem vártam tőle, de köszönöm.
Délután felhívtam Leventét, s elmeséltem neki a dolgot. Annyira örült, hogy rögtön ki is bontottuk egy Németh-pincéből származó bort (www.badacsonyibor.hu), a nagy örömöt meg kell ünnepelni! Az elismerő szavak jobban estek, mint akármilyen pénzbeli dicséret. Most legalább ők is tudják, mi a helyzet a pult mögött. S azóta, érdekes módon, az összes managerem sűrűbben ajánlja fel a segítségét, amikor hajtós félórák vannak.

* * *

Anikó feladta a babysitterkedést, kicsit elege lett az elkapatott kölykekből és a félreeső, erdő melletti házból, ahonnan kínszenvedés volt a városba jutni. Elköltözött Belfastba, egy call-enterben vállalt munkát. Mivel otthon csinált már ilyet, tökéletes a feladatra! Amikor időnk engedte, egy hétvégén utána vittük a holmijait. Örömmel jelenthetem, hogy a városon kívül mindennel elégedett. Remélem, azért nem ijesztik el a helytől nagyon a - feltűnően – külföldi kinézetű embereket érő rasszista támadások, a falfestmények, a város nyomasztó hangulata. A munkahely, a kollégák nagyon tetszenek neki, már vannak haverjai, a ház, ahol lakik, elég kellemes kinézetű utcában lakik, ahol azért érezni némi feszültséget – vagy csak mi vagyunk már paranoiások, ha Belfast utcáin kell járni-kelni? S Belfastban semmi sem a nyugodt légköréről ismert, ugye. Néha jelenti a legújabb borzalmakat, amit Belfastban történik, de remélhetőleg a munka miatt kitart.

* * *

Egyik csütörtökön telefonhívás jött, Beatrice volt az, akiről régen nem hallottam, s nem is kívántam hallani. Hogy lenne egy három napos vezetési munka, elvállalom? Annyira jóleső elégtétellel mondtam nemet, hogy szinte szégyelltem magam utána. Mivel itt a hírek gyorsan járnak a magyarok között, tudom, hogy már vissza lett utasítva egyszer-kétszer, s most lázasan keres valakit, aki elvezetné a csoportot. Mindegy kit, bárkit. Amatőr…
Amikor legutóbb berángatott a városba, hogy egy esetleges munka részleteit megbeszéljük (miért nem lehetett telefonon, rejtély), a felfrissített életrajzomból nem az érdekelte, hogy milyen további idegenvezetői tapasztalatokat szereztem, hanem az, hogy jé, a kilternani piacon árulok, s esetleg nem „szállítunk-e” ki lakásra is. Magáról a munkáról alig, a fizetségről pedig egyáltalán nem esett szó. Aztán amikor közöltem később mailben, hogy mennyi lenne a tarifám, letett rólam.
A Baraka jön megint augusztus végén, addig éppen ki tudom olvasni az „Írország története” című könyvet. Máris sok érdekességet tudtam meg a keltákról, illetve a kelta korszak előtt a szigetet benépesítő emberekről.

Május 26.

Nem panaszkodhatom, ez a hónap pluszmunkák, és pluszrendelések tekintetében igen bőséges. Mentem language monitor-nak egy céghez, pár órás munka volt csak, egy hangfelvétel készítésében vettem részt, nekem kellett szólni, ha a fiú, aki a szöveget felolvasta, hibázott, vagy rosszul mondott valamit. Micsoda meló volt az! A srác beesett az ajtón, kezébe nyomták a vaskos paksamétát, volt rá öt perce, hogy megismerkedjen vele, aztán hajrá. Három egész órán át… Közben egy-két röpke pisi- és kávészünettel, de a kávénkat amúgy forrón kellett elkortyolgatni, mert máris menni kellett… Szóval elég amatőr módon volt megoldva az egész, mert neki a nehéz műszaki szöveget gyakorlatilag úgy kellett felolvasni, elsőre, hogy néha nem is értette miről van szó. A feladatom az volt, hogy néha odasúgjam az ír főnöknek, hogy ezt most mondassa a fiúval lassabban, vagy gyorsabban, élénkebben, vagy szólni kellett, ha „motor”-t mondott a „motorok” helyett. Az ír egyfolytában „takeyourtime”-ozott a fiúnak, közben néha jelentőségteljesen az órájára nézett. Micsoda rabszolgameló! A végére már ment el a fiú hangja, s még akkor sem adtak neki pihenőt… Amikor kijöttünk a stúdióból, a következő (spanyol) szerencsétlen már ott olvasgatta az anyagot a kanapén. Állítólag két hónap múlva megint számíthatunk ilyen melóra, gondolom, az is ilyen hajtós lesz. Tavaly már dolgoztam ennek a cégnek, akkor Londonból hozatták át a magyar pasit, aki felolvasta a szöveget, mert nem találtak Dublinban megfelelő magyar férfihangot.

* * *

Múlt pénteken Susan, akivel péntekenként dolgozom együtt, nem tudott bejönni, kisebb műtétje volt, így korán kezdtem. Kész élvezet volt délután kettőkor hazajönni, s magamnak szentelni egy csendes órát, hogy utána Emesével töltsem a péntek estét. Eljött az Aran-szigetekről hétvégére, ami igen jól sikerült. Rengeteget beszélgettünk, azt hiszem, főleg én dumáltam  De azért ő is sokat mesélt az önkénteskedésről, hogyan készítették fel rá, melyik nép hogyan állt hozzá a dolgokhoz, kivel lakik együtt, mivel foglalkoznak, miként viselkedik a közösséget alapító ír család. Vilmoskörte pálinkáztunk, csupa számunkra már ismert helyen jártunk, de nagyon élvezetes volt: Powerscourt-vízesés, a Powerscourt kert, elmentünk megnézni a New Frontiers címmel, az EU-hoz csatlakozott országok híres festőinek képeiből készült kiállítást, aztán autózás a környékbeli kis utakon… Söröztünk a Blue Light kocsma parkolójában, a csodásan sütő napfényben, a helyiek és a motorosok között… Betértünk a Glencree-ben lévő német katonai temetőbe is, ott is többször voltunk már, de most elolvasgattam a neveket, s legnagyobb megdöbbenésemre mindjárt az első sorban felfedeztem egy Dr. Herbert Rumpf-ot. Annyira megdöbbentem, hogy muszáj volt kitapogatni a betűket, tényleg az én családnevem van-e a haloványszürke kövön?! Azóta már faggattam apámat, mondjon valamit távoli őseimről, de bokros teendői miatt még nem válaszolt. Hm, utána kellene járni. Azt tudom, hogy a Rumpf név gyakori Németországban, de vajon ott vannak-e rokonaink? Amennyire tudom, a Magyarországi Rumpfok mind rokonaim. Vagy nem?

Aztán volt egy kis fordítási munka még áprilisban, amiért most várom a csekket, és most pedig tortarendelés. Sandra barátja, Paul rendelt 3 (!) tortát. Egyszer csináltam egyet, felét Susan-éknak adtam, hogy tudja, milyen lesz a házassági évfordulós tortája, felét pedig Sandráéknak. (Az április végén elkezdett Atkins-diéta miatt nem ehetünk süteményt.) Nagyon ízlett nekik, már korábban kérdezte Paul, mennyibe kerül egy, alaposan kiveséztem neki a különbséget a svájci csokoládéval készült torta, és a csokoládénak gúnyolt „főzőcsoki” felhasználásával készült torta közti különbségeket. A svájci csokis „full fat version” mellett döntött. 3 tortát kell készítenem szombatra, egyet nekik, egyet a lakótársainak, akiknek addig mesélt a tortáról, míg felkeltette az érdeklődésüket, s egyet a nővérének.
Húzós hétvégém lesz, de nem bánom. Sok süti, torta készül, leves megrendelésem is van… S közben, bohó fejjel belevágtam egy nagy „projektbe”. Arra gondoltam, hogy egy szép székely mintával terítőt keresztszemezek a rokonoknak, akik egy Kalaznó nevű tolnai faluban vettek szép parasztházat. Na, ha jövő ilyenkorra kész leszek vele, díjat fogok adatni magamnak… Van egy csodás mintagyűjteményem, kolozsvári származású anyósomtól kaptam. Egy életen át el tudna hímezgetni az ember abból a könyvből, lesz mivel foglalkozni nyugdíjas éveimben!
Addig pedig itt vannak még a barcelonai fotók, azokat is szkennelni kellene, nem beszélve az ír fotókról. Feriékről, a donegali hétvégéről, Sligo-ról készülteket mind fel szeretném tenni.

Május 28.

Új kolléganőm lesz! Rose mesélte,hogy most már nem kell sokáig egyedül „szenvednem” a delinél, hanem jön egy lány, litván, a vőlegényével együtt, aki szintén a boltban fog dolgozni. Csupa jót hallottak, úgy „fejvadászták” le őket, a cég nagyon ajánlotta mindkettőt. A lány korábban egy Wicklow városában lévő Supervalue delijénél dolgozott (a Supervalue is olyanféle bolthálózat, mint a Londis), a fiú pedig először biztonsági ember, majd gyakornok manager volt egy másik, vidéki boltban. Egy évig akarnak még maradni, utána haza akarnak menni, összeházasodni, megalapozni az életüket. Június 4-én kezdenek a boltban, és Rose azt is elmesélte, hogy minél többet akarnak dolgozni ez alatt az egy év alatt. Hm…. Akkor végre lesz, aki napközben segít 9.30-tól 14-ig, s helyettesít, ha szabadságra megyek. Csuda! Amióta Lisa (Doyle 2) elment, elég nehézkes volt néha, amikor sok volt a vevő, bár a managerek segítettek.

Közben egy másik lány is elment, akit nagyon fogok hiányolni. Őt is Lisának hívták, Lisa Doyle 1-nek. Nagyon ügyes, kedves, gyors lány volt, keményen dolgozó. Hétfőnként mindig tudtam, hogy ő takarított a delinél, mert akkor különösen rendbe volt téve minden, s mindig aprócska cetliken üzeneteket hagyott, a termékek állapotáról (melyik járt le, vagy fog lejárni), s néha elnézést kért, ha valamit nem tudott megcsinálni. Most amúgy hotel management-et tanul, s amellett dolgozott nálunk esténként, hétvégéken. Mindig nagyon jóban voltunk, amikor elmentem a boltból két éve, júliusban, igen megható kártyát írt nekem búcsúzóul. Nemrég suttogva elárulta, hogy részmunkaidős állást kapott a város egyik elegáns hoteljében, a Radisson-ban, ahol rendezvényszervező lesz. Örültem neki, de a távozását annyira sajnáltam! De a későbbi munkájához ez a gyakorlat nagyon jól fog jönni. Egyébként Susan kolléganőm fiának, Colm-nak a barátnője. A boltban ismerkedtek meg, ott is jöttek össze, már több mint két éve együtt vannak. Szép pár! Amikor tavaly meg voltam híva Susan-ékhoz Colm debs’ night-jára, vagyis elsőbálozó estjükre, akkor elég sok fotót csináltam róluk, s mennyire jellemző rám, hogy még azóta sem nyomtattam ki őket. A debs’ vagyis debutantes’ night olyan, mint nálunk a gólyabál, vagy az első bálozók bálja a főiskola, vagy az egyetem első évében. Óriási felhajtással illik ünnepelni, külön üdvkártyák vannak erre az alkalomra, a módosabbja ruhát vesz, vagy bérel, a többiek ruháját az ügyes kezű mama, vagy nőrokon varrja meg. A fiúk szmokingot bérelnek. Lisa gondja például az volt, hogy nem mehet ugyanabban a ruhában a saját debs’ night-jára, mint amit Collie (Colm így nevezteti magát) báljára ment. Így aztán két ruhát vett, egy bordót és egy feketét. Egyébként a családjuk fent él a hegyen, egy hatalmas birtokon több ház is van elszórva, ahol a kiterjedt család tagjai élnek, testvérek, nagyi stb. Lisa debs’ night-jára is hivatalos voltam, s ez sajnos, elég hülyén sült el. Megüzente Susan-nal a ház nevét (a hegyen a házaknak nevük van, nem házszámuk), s a szakadó esőben a leírás alapján próbáltuk beazonosítani a helyet. Verő morogva autózott fel s alá ugyanazon a keskeny úton, a bejáratot keresve. S végig bosszankodott, hogy „Mindez egy hülye ruha miatt!” Ugyanis úgy voltam hivatalos, hogy menjek el, igyak valamit, s nézzem meg Lisa ruháját. Amikor ezt elmondtam neki, csak nézett az én uram, hogy ilyesmi is van, ruhanézés?? Istenem, itt ez a szokás! A helyet nem találtuk meg, hiába olvastam le minden kapubejáró feliratát a vizes kocsiablakon át, lassan már gyűröttre szorongattam az ajándék, egy parfüm csomagolását, a helyet nem találtuk meg. Verő egyre jobban morgott, jónak láttam inkább hazamenni. Pedig még egy embert is megkérdeztünk, hol van ez a ház. Nem tudta.
Később kiderült, hogy Susan rossz nevet adott meg, ráadásul a ház kissé lejjebb volt, mint ahol mi keresgéltünk. De később Lisa elhozta nekem az akkor este készült fotókat, és megnézhettem a ruháját, eleget téve a helyi szokásoknak. S most elmegy ő is, mint a legtöbb fiatal a boltból, hiszen nekik csak ugródeszka ez a hely, ahol a tanulásukhoz, szórakozásukhoz szükséges pénzt keresik meg, ki kemény, ki laza munkával. Lisa a keményen dolgozók közül való volt, de nemcsak ezért fogom hiányolni. Nagyon gondos volt, odafigyelt apróságokra, például amikor Susan apja meghalt, ő hagyott nekem üzenetet a boltban, hogy tudjak a dologról. De remélem, a Radissonban jól fogja magát érezni, s ott is szeretni fogják biztosan, amilyen kedves, ügyes leányzó.


Következő írás