Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -

Március 13.

Az uramat előléptették, szintet lépett, ami fizetésemeléssel is járt. Csodás! A legjobbkor! Igen büszke voltam rá. Igaz, hogy el lesznek halmozva munkával a nyáron, de akkor is jó, hogy végre egy kicsit elismerik a jó munkáját.

Számomra hétfőn pedig újra kezdődött a munka. Még múlt héten bementem a boltba, „beköszönni”, amiből majd 25 perces csevegés lett, míg az uram otthon várt reggelire, majd nem várt, s neheztelését elég egyértelműen tudomásomra is hozta, amikor bejött utánam a boltba. Csendben vörösödtem, pirult a fülem, de nem lehetett eljönni, muszáj volt beszélgetni, meghallgatni, mi történt, mert történtek dolgok.

Rose jön vissza a szülési szabadságról, Szt. Patrik-nap utáni héten, alig várják, mert a helyettesítő manager keze alatt eléggé megromlott a fiatalok munkamorálja. Először csak részmunkaidőben, majd idővel, ha a kislánya beleszokott a tőle való távollétbe, akkor megint teljes munkaidős lesz. Rose élettársának mamája fog vigyázni a kicsire, fizetett nagyiként.

Meghalt egy kollégám, a hallgatag Dan, vagyis Daniel a teljes 21 évével. Esténként dolgozott, suli után, s péntekenként, napközben, amikor a piaszállítmányt pakolta a nagy beer fridge-be. Nem beszélgettünk, mert nem volt az a beszédes, barátkozós típus (még a családnevét sem tudom, szégyen-gyalázat). Susan fiával, Colm-mal járt focizni egy csapatba, a Wayside Football Club-ba. Mindig nehezteltem rá, mert kérdezés bejött a deli pult mögé, s kiszolgálta magát, szalonnát melegített a sütőben, holott eleget mondták neki a managerek, hogy ne tegye. Elvált anyjának egyetlen gyermeke volt. A mamája az óta a helyiek által csak „szanatóriumnak” titulált elmegyógyintézetbe került, idegösszeomlással. Dan egy átiszogatott szombat este után kajáért akart menni a haverokkal, de úgy érezte, hogy túl sokat ivott, ezért átadta a volánt a barátjának, aki szintén részeg volt, s egy kanyarnál nekiment egy falnak, valahol Dun Laoghaire-ben. Dan nem volt bekötve.

Ilyen hírekkel fogadtak a kollégáim. A temetés részleteivel, a döbbenettel, ami az óta sem ült el bennük... Sem bennem. Most más jön pakolni péntekenként a söröket, s az élet megy tovább. Az nem áll semmikor, még egy hökkent pillanatra sem.

* * *

Az első munkanapomon csak a kezem dolgozott, rutinból, a fejem Új-Zélandon járt. Jobbára vigyorogtam, tele emlékekkel. Agata panaszkodott, hogy pokol volt az egész, utált rendelést csinálni (naná, túlaggódta az egészet), s a rendelt áruk listája kissé megrövidült, de sebaj, lényeg, hogy túlélték. Oda-vissza ölelgettük egymást, jó volt látni őket megint. Azóta - fél év töketlenkedés után - végre beüzemelték a bolti képernyőket, amin különféle termékhirdetések videója megy, illetve új rádióadó van, egy Impulse nevű, kizárólag boltok számára készülő adó (nyilván az impulse buy-ra utal), igen jó zenékkel, és friss hírekkel minden félórában. Messze jobb, mint a korábbi nyilvános rádióadó, amint ugyanaz a szám naponta többször is felbukkant. Igaz, itt termékhirdetéseket kell hallgatni, de még így is jobb.

Március 16.

Jelenleg apró hópelyhek szállingóznak az égből, 4 fok van, s a levelibéka a tévében reggel szibériai hidegfronttal fenyegetőzött. Hm... Ráztam én már havat a bokrokról Húsvétkor, de azért tavaszodhatna már. Igaz, már annak is örülök, hogy világos van, amikor kelünk, s vannak virágzó nárciszok a környéken, sőt, virágzó fák is, csak meg ne bánják. Nekem az egyik szép muskátlim hozott égőpiros virágot, de szerintem csak kínjában. Kint telelt át, akkora, hogy nem tudom a házban ablakpárkányra rakni. A sok szélben-esőben megvastagodtak, megfásodtak az ágai.

Számos hószakadás után hideg van és elállt a hó. A gázóra leolvasó bácsi – akivel tegnap összefutottam a boltban, s meglepve ismert meg –, az imént távozott. Közölte velem, hogy túl kevés pénzért dolgozom a Londis-ban. Néztem, miről beszél, honnan tudja vajon, mennyit keresek? Ami kevés, de ő honnan gondolja? Mondtam, hamarosan új helyem lesz, ahol én fogok sütni, jobban megfizetnek. Saját kávézót kellene, hogy nyisson – így ő. Mosolyogtam. Nem nyertem meg a lottót a héten, sajnos. Amikor elment, eszembe jutott, hogy látta már a konyhát egy ilyen csütörtökön, telipakolva hűlő süteményekkel, aztán látott a Londis-ban, kombinált, s azt hiszi, ott árulom a süteményeket.

Alig jöttünk haza, sms-eztem Michelle-nek, hogy megjöttem, s hogyan áll a kávézó ügye. Áll. Azt mondta, sűrű elnézések közepette, hogy még legalább 4-5 hét. Khm. Lesz május is, mire kinyit, érzésem szerint. Pedig már igen mennék, igen kezdeném a „kreatívkodást” – remélhetőleg alkothatok is! De mindjárt megkért, hogy ugye, tudnék neki sütni megint, mert ismét rábízták egy kávézó ideiglenes felügyeletét, és kellene brownies és piskótavirág... Szóval megint kezdődik a hétfő és csütörtök délutáni sütés, V. szállít majd, kedden reggel és péntek reggel, sőt, Michelle csináltat neki egy kulcsot a kávézóhoz, ne kelljen várnia a nyitásra. Hurrá! Az extra bevétel most igen jól jön, s a piac is fog örülni, hogy lesz kis plusz pénz (ugyanis a piacon át árulok, a biztosítás miatt).

Március. 23.

Ma hajnalban a SAS és az amerikaiak emberei többhónapos fogságából kiszabadították az angol túszt, Norman Kembert. Örültem. Milyen nagyon boldog lehet és hálás most, a felesége. Tiszteletben tartom a nézeteit, de remélem, azért egy kicsit tanult ebből. Mire számított, hiszen ott már polgárháború van, akármennyire sem akarják leírni ezt a szót az újságok. Apósomnak igaza volt, nem kell oda külföldi, a szunni megöli a sítát, a síta a szunnit. Nem lesz béke. Őrület.

Március 24.

Ma este találtam két blogot, beléjük olvasgattam, kíváncsiságból, másnak milyen itt az élet, milyennek találják az íreket, aztán csodálkoztam. A stíluson, a szóhasználaton nem, mert az mindenkinek sajátja és szíve joga, hanem azon, hogy tényleg ennyire nehéz lenne beilleszkedni? Vagy nem is akarnak, mert minek, a lenézendő írek közé? Tényleg ennyire mindenki a pénzre hajt, hogy közben elmennek mellettük a napok, s nem látnak semmit az országból, ami szép? S nem éreznek semmi közösséget azzal az országgal, amelyet saját elhatározásukból lakhelyül választottak? S Dublin koszfészek és az írek balf***ok? Akkor pedig minek? Vagy majd nekik is 8 év múlva lesz szép és jó? S akkor kezdi őket érdekelni jobban a környezet, amiben élnek? Egyre hálásabb vagyok a sorsnak, hogy nekünk sikerülnek a dolgok („Dolgoztok rajta elég keményen” – mondta minap Susan, mikor ezen morfondíroztam neki), ha van is véleményünk az országról, mégis csak jól érezzük magunkat itt. Levente talán kevésbé, nincs kibékülve az írekkel, a dolgokhoz való laza hozzáállásukkal. Neki és nekem sem „haza”, de nekem már ez az itthon, még ha anyám ennek a szónak a kiejtése előtt – ha Írországot érti rajta -, kicsit khm, khm-özik. Nekem ez az itthon. Ahol a férjem, ahol a könyveim, a vackaim, amelyek már nem a Mami házát lepik el, az az otthonom. Bérelt, ki tudja, meddig bérelhető, de otthon. S az is lesz jó darabig, s élem a kétlaki életet, ünneplek március 15.-ét kokárdával, és Szt. Patrik-napot lóherével, s egyszerre drukkolok ír és magyar csapatnak/versenyzőnek, s jobban ismerem már az itteni újságok szereplőit, mint az otthoniakat. (Ki az a Győzike???)

Lehet, hogy nem fenékig tejfel, de nem hagyom bántani. Azt csak nekem szabad :-)

Március 30.

Most, hogy a levélnyíláson hangos csattanással bezuhant az új havi National Geographic, jutott eszembe, hogy még ez előzőt sem láttam. A múlt heti újság szekciói itt-ott hevernek a lakásban, hol itt kapok fel egyet, hol ott, alig jut rá idő. A vasalásra váró halomról ne is beszéljünk. Kicsit össze kell szedni magam, kialakítani a rutint, különben minden a fejem tetejére fog zuhanni. Úgyhogy most megyek, kislista a hűtőre, egy jó kávé a belsőmbe, aztán munkára fel!

Tegnap vacsorára jött Anna. Emlékeim szerint néha hagytuk beszélni is :-) Nyáron megy vissza Nepálba egy-két hónapra, ahogy az anyagiak engedik, meglátogatni régi ismerősöket, ahol egykor önkéntes angoltanárként dolgozott egy kis faluban. Most keményen hajt, az apja üzletében intézi a számlázást, a belvárosi nagy bolt mindennapjaival ismerkedik, és rémes történeteket mesél kiskorú, anyjuk által betanított tolvajokról, nehézfejű beosztottakról, tárgyalási módszerekről, és hogy milyen hangerőt kell használni ahhoz a telefonban, hogy a szállítóból ki lehessen csikarni az árut vagy a pénzt... Azt is hozzátette, hogy az angol és az ír szállítók között nem csak a hangerő különbözik, hanem a határozottság foka is.
 

Következő írás