Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -

Augusztus 3.

Breaking news este a SkyNews-on, még így, hullafáradtan, kissé boros fejjel is rám tört a pánik, pedig nem vagyok farmer: száj-és körömfájás esetet jelentettek Angliában, Sussex-ben. Jajistenem, jajistenem. Ugye, nem lesz járvány. Ugye, csak egy elszigetelt eset. Ugye, nem lesznek megint égő tetemhalmok, füstölgő szarvasmarha-rakások? Ugye, nem lesz megint lezárt vidék, fertőtlenítővel átitatott szőnyegek a farmok bejáratánál? Ugye, nem lesznek megint tönkremenésükből más kiutat nem látó, öngyilkos angol farmerek? Akiknek már eddig is betett az eső. Ugye, nem?

Megjegyzem, Írországban 49 napon át, minden nap esett. Ugyanakkor két, napsütéses nap után némelyik cserepes virágom a halódás jeleit mutatta a teraszon. Muszáj volt locsolni!

Augusztus 6.

Hosszú hétvége. Még jó, hogy nem foglaltam helyet sehol, ugyanis V. dolgozik. Péntek óta egy program fájljait várta, aztán ma reggel csak megjöttek, irány a Gyár. A hétvége első két napját végiglustálkodtuk, főleg én, így először fordult elő hónapok óta, hogy kiolvastam a hétvégi újság minden egyes szekcióját. V. játszott. Háziasszonyi tevékenységem egy vasárnapi (délutáni) ebédre és két adag mosás kiteregetésére korlátozódott. Félszívvel még a Rules of the Road-ba is beleolvastam, miután jókora csalódást okoztam az uramnak: nem mertem elmenni egyedül vasárnap délben, kocsival újságért. Csak szóltam neki, hogy elmegyek, s kiosontam az ajtón, a szakadó esőhöz illő hatalmas FIDESZ-es ernyővel. (Bár úgy néztem ki, mint egy két lábon járó gomba, még ez alatt is tiszta víz lett a lábszáram, hát mi lett volna, ha a kisebbik ernyőmet viszem.)

Odakint elsétáltam a legközelebbi benzinkútig, ott megvettem az újságot. Visszafelé megálltam, a csöpögő fák alól megbámultam Bray Head-et, ahogy a felhők körülölelték, a sok domboldali fát, ahogy hol eltűntek, hol megjelentek a felhőfoszlányok közül. Festői kép volt, bizony. Hűvös volt, amúgy egész nap szakadt, és tartott a hidegfront hatása. Amikor hazaértem, V. szélesen mosolyogva, ölelésre tárt karral fogadott, én pedig zavartan habogtam, hogy hát nem kocsival mentem, mire lehervadt a mosolya, s magamra hagyott. Sehogy sem tudok felnőni az elvárásaihoz. Az eszemmel tudom, hogy képes lennék rá, de amikor odáig jutok, hogy vezetni kellene, nyúl leszek.

* * *

Ma én is felkeltem az urammal, negyed 9-kor, ha már elsz*rtuk a két napot, legalább ma legyek aktív. Vasalás alatt megnéztem a 6 éve készült száj-és körömfájás járványról szóló angol dokfilmet, ami még megvolt a kidobásra ítélt, ajtó mellé odakészített videokazetták egyikén. Szívfacsaró, és dühítő élmény volt. Az a rengeteg állat, az a fejetlenség, az a sok kétségbeesett farmer. Remélhetőleg az idén nem fajul idáig a helyzet. Azt mondta a tévé, a közeli állami kísérleti laborból szabadulhatott el a vírus. Na, szép.

Egy ír étteremkritikusról és az éttermi érdekességekről szóló könyvet olvasgatok – a Rules of the Road helyett. Néhol – ahogy V. mondta –, humoros, csak hogy humoros lehessen, de azért találtam benne néhány érdekességet. Ott találtam ezt az idézetet: „The ham I eat will become a part of me – that is why I spend money on the food.” A Slow Food mozgalom alapítójától származik ez az idézet. El is határoztam, nem fogok lelkifurdalást érezni ezután, hogy mennyit költünk kajára. Mert néha, amikor olvasok másokról, hogy mennyiből élnek, még akkor is, amikor már kezd nekik jobban menni, akkor elfog valamiféle aggodalom. Hogy szabad-e ezt nekem? Az uram a vállát rántja, nem érti, mit izgat ez engem. Bánja a fene. Már régen nem gond, mint a legelején volt, hogy vegyünk-e Tropicanát, vagy smoothies-t literszám, s mennyi húst együnk meg ketten. Elmúltak a filléreskedő idők. Amikor némelyik kollégám – a minimálbért kapja minden pincérnő -, szorongva számolja a napokat a következő fizetési csekkig, akkor hálát adok az Égnek, hogy ezen már túl vagyunk. Így, két fizetésből nem gond a megélhetés. Igaz, nincs gyerek, a lakbér a legnagyobb kiadás. A beérkező számlák átutalással fizetődnek a bankszámlánkról – néha nem is tudom, gázra, áramra mennyit fizetünk egy-egy hónapban. Megnézem, elfelejtem. Tíz éve még bosszankodtam, amikor Sopronban, Mami elém rakta a hó végi számlákat, számolgattam, szorongtam én is, vajon futja-e kutyakajára, mozira, karácsony táján banánra adminisztrátori fizetésből? Muszáj volt plusz munkát, maszek gépelést, rajzolást vállalni. Hajaj. Sose jöjjenek vissza azok az idők.

Itt ez nincs. Meg lehet élni a fizetésből, nem kell mellékest keresni. Nem azért költöztem ide, hogy megint szorongjak, számolgassak, szívjam a fogam. Nagyanyám még negyven évvel a háború után sem volt nyugodt, csak akkor, ha a szekrényben legalább tíz kiló kristálycukor volt felhalmozva. Mondván, sosem lehet azt tudni. Liszt, só, kávé. Az utóbbi az olcsóbbikból, cikória kávé, az igazit csak vasárnap és ünnepekkor főzte nekem, vagy vendégnek, vagy ebédre invitált szüleimnek. Nekem alig tíz év alatt sikerült ezt elfelednem. Van olyan ismerősünk, aki ma már igen jól kereső ember, több lakása van, mégsem tudja elengedni magát, nagyon odafigyel, mire, mikor, mennyit költ. Említettem már őt. Nem lehet jó érzés, ez a soha megnyugodni nem tudás. Én jól szeretném érezni magam (hiába, önző és öncélú volnék.)

A pontosság kedvéért, augusztus 1-jén volt, hogy (akkor még csak látogatóba) 10 éve megérkeztem Dublinba. Máig is vita tárgya, hogy elnéztem-e a gép érkezési idejét. V. szerint el, mert állítja, hogy a „korábbi” géppel jöttem. Lényeg, hogy a tömegben nekem nem integetett senki aggódó arccal, nem várt senki – gyomorösszeszorító tízpercnyi várakozás után odamentem a pulthoz, ahol egy customer service-es néni ült egy mikrofon mögött. Nem tudta kiejteni V. nevét rendesen, féltem, ha itt van a reptéren, akkor sem jön rá, hogy őt keresik. Én attól voltam ideges, hogy mit nem lehet kiejteni ezen a néven, a néni pedig attól, hogy én mit pattogok. Később kiderült, V. és Zita, legjobb barátnőm és akkori pasija, TV, a McDonald’s ban üldögélt. Óriási megkönnyebbülés volt, hogy megkerültek.

A McDonald’s azóta máshová költözött a reptéren, ahol az érkezési kapunál sok ismerőst és ismeretlent fogadtam már. Tíz év. Életem negyede.

Amikor megérkeztem, későn értünk haza, Leopardstown-ba, ahol V. lakótársaival lakott, a csöppnyi, egyszemélyes szobába. Másnap aztán – lévén hosszú hétvége -, vidéki kirándulásra indultunk. A fene sem gondolta volna akkor, hol végződik az írországi „kaland”. 16 nappal később eljegyzett menyasszonya voltam. Anyámat felhívtam az utcáról, kemény 3 fontért (nem volt a házban telefon), gondoltam, megörvendeztetem, és mondtam neki, eljegyeztek. Mire ő: „Kicsoda?”

Zita ma boldog családanya, két gyerekkel, más oldalán, a világ másik végében, én pedig majdnem 10 éve vagyok V. felesége. TV ma Görögországban él a hírek szerint, görög feleséggel. Ki hitte volna!

* * *

Vészesen közeledik a vizsga napja. Egy hét múlva, kedden délben. Jaj, de félek. Múlt szerdán csináltunk próbatesztet, a Churchtown-ban lévő tesztközpont egyik útvonalát jártuk végig. Oktatóm semmit nem mondott az egy óra során, csak azokat az utasításokat, amiket a vizsgáztató is ad majd. Ment minden, megfordulás, sarok mentén tolatás, de a hill start-ot elbénáztam, és nem néztem eleget a tükörbe, valamint túl későn fékeztem kanyarodáskor, megálláskor. Nahát, pedig azt gondoltam, ha ennél lassabban csinálom, érződik rajtam a bizonytalanság.

Gyakorolni kell.

Augusztus 7.

V. a Gyárban fejet tágít, én pedig várom haza, sztékkel. Újabban a Dunnás-ban remek, érlelt sztékeket árulnak, szeletenként előre csomagolt húsok, már így nyersen is roppant étvágygerjesztők. Egy északír cég szállítja őket, most néztem, weboldaluk is van, és lehet húsokat rendelni online: www.kettyleirishfoods.com

Nekem is hosszúra nyúlt a nap, hiába segített Amanda, és jött be korábban, fél ötkor jöttem csak el egy esküvői megrendelés miatt. Amitől nagyon ideges voltam, az az volt, hogy volt egy csokoládétorta megrendelésem ma délután egyre. Lázasan sütöttem délelőtt, olvasztottam a csokoládét, hűtöttem a frissen sült tortát, hogy be tudjam fedni, mire a kedves vevő megjön. Kedves vevő tojt megjönni. Mikor eljöttem, a torta még ott búslakodott a dobozában.

Hála az új bray-i járatnak, 6-ra itthon is voltam. Amikor elindították, négyen ültünk rajta, most már több, mint tucatnyian voltunk.

Elena, olasz kolléganőm, aki a Trinity egyetemen fog dolgozni az elkövetkező években, meg akar interjúvolni, az itteni emigráns közösségek alakította csoportokról gyűjt adatokat. A boldog emlékezetű HCSI érdekelné.

Minától szombaton elbúcsúztunk két hosszú hétre. Éves rendes nyaralása ez, amikor bezárt a Delízia, mindenki nyaralhat. Adott ajándékba egy üveg bort, amit tegnap este megittunk az urammal, és kicsit meg is viselt, pedig vizeztem. Finom volt, de elég savanykás. Óránként felébredtem, zavarosan aludtam, mert egyfolytában arról álmodtam, hogyan fogom beosztani a mai munkát. Állítólag az nem jó jel, ha az ember a munkájáról álmodik, de nekem a hét első munkanapját megelőző éjjel mindig zavaros álmokkal telik.

No, majd ma este.

* * *

Apropó, alvás. Elmentem doktorhoz, de ezúttal nem Sandyford-ba, mert nem akartam, hogy az a doki vizsgáljon, akinek egykor naponta csináltam a szenyákat ;-) Női gondok, no. Mentem inkább a The Well nevű intézménybe, ami szintén Sandyford-ban van, a Beacon Hospital része. Voltam már ott egyszer, alapos volt a doktornő, bár simán kinyitotta a váróteremre néző ajtót, míg a vizsgálóasztalon hevertem. Le voltam takarva, de ez mégsem esett jól. Fizetni kell, vastagon, cserébe nem kell hónapokat várni időpontra, eredményre, tesztre. Ha már ott voltam, megkérdeztem a doktor nénit (ezúttal egy másikat), uram bíztatására főleg, hogy vajon miért van az, hogy egyfolytában aludnék. Este 9-kor már le-lekoppan a szemem, néha tévézés közben is elalszom, alszom piac után órákat, és vasárnap, ha tehetem, délig ki sem bújok az ágyból, néha munka után is lepihennék, ha az uram hagyná, de azt már nem. Világéletemben szerettem aludni, a probléma nem új keletű, hogy így fogalmazzak. Eddig lustaság számlájára írtam, de a lusták nem szoktak tízórás munkanapokat lezavarni, nem?

Mondta, kezdjük egy vérvétellel, hátha. Lehet, hogy D-vitamin hiányom van, az okozhat aluszékonyságot. Közben találtam egy brosúrát, miszerint ha horkol az ember, és elegendő alvásidő mellett is fáradt és aluszékony, az egy alvási apnoé nevű rendellenesség jele lehet. Lehet, de nem feltétlenül az. Ma hívtam, de azt mondta, a vérvétel eredményei rendben, ellenben a D-vitaminra való leletet még nem kapta meg, hívjam a jövő héten. Ok, várunk, várakozunk, ami ugyan nem erősségem, de kibírom, csak derítse ki, mitől vagyok ilyen.

Addig is gyengéden felhívta a figyelmemet arra, hogy az én koromban (khm) heti háromszori 20 perces séta a minimum. Lehetőleg tempós. S hogy nem ártana csináltatni egy csontsűrűség vizsgálatot. Khm. Vénülök.

* * *

Amúgy ma a főnököm, kit mind nehezebben viselek el magam körül, szerepelt a Radio 1 egyik reggeli műsorában, és ennek eredményeként az a kevéske süti is elfogyott délre, amink volt. (Igen, nehezen viselem el, mert inkább zavar a munkában, amikor segíteni szeretne, és olyan trehány módon dolgozik, hogy rossz nézni. Bárcsak megmaradna a kiszolgálásnál, a vendégekkel való csevegésnél! Kedves, és ha olyanja van, csicsergős, de ha feszült vagy rosszkedvű, akkor vibrál körülötte a levegő, s az nem tesz jót a munkahelyi hangulatnak.) Nagyon sokan jöttek be azzal, hogy „hallottuk a rádióban, gondoltuk, megnézzük a kávézót”. De amin igazán kiakadtam, az a következő volt. Sütni (a kávézónak) nem volt időm, a megrendelésen dolgoztam. Erre hív Aniz, a mexikói lány a másik kávézóból, személy szerint engem, hogy van-e esetleg valami, amit még elvihetne, azon felül, amiket reggel már elvitt. Mondom a telefonba, hogy „Sorry, we hardly have anything left” – erre a főnököm se szó, se beszéd, kikapja a kezemből a kagylót, who is it, who is it? kiáltásokkal, s mondja bele, hogy hallo, Michelle, can I help you? Persze, nyilván azt gondolta, egy vevőt próbáltam rendeléstől eltántorítani. Percekig fortyogtam, s onnan kezdve nem voltam hajlandó felvenni a telefont. Ja, mondanom sem kell, hogy azt a maradék pár szelet sütit összepakolta, és odaadta Aniznak. Gyakorlatilag üres állványok maradtak csak a pulton, és a sebtiben kiolvasztott macaroon-ok. Nagyon letaroltan néztek ki a pultok.

Délután pedig azzal akasztotta el a lélegzetem, hogy mondta egy nőnek, aki csoki torta után érdeklődött, hogy persze, van torta, egy pillanat. Fogta a még meleg tortát, bemázolta egy kis részen a tetejét a szintén még langyos krémmel, majd kivágott egy szeletet a tortából. Aztán dobozolta azt a nőnek. A megcsonkolt torta pedig ott maradt az asztalon. A krémmel és a maszatos késsel együtt. Ez roppant idegesítő. Ezt értem a trehány munkán. Akármit csinál, ha végzett, otthagy mindent. Tortát, kést elmosni, urambocsá’, helyére tenni, arra már nem futja az idejéből. Hálás vagyok minden napért, amikor nincs a kávézóban. Igaz, munkát adott nekem, de a hála azért nem vakít el annyira, hogy ne utáljam a jelenlétét. Ő biztos azt hiszi rólam, hogy folyton kifogásokat keresek, és inkább nemet mondok a vevőnek, csak ne kelljen sebtiben dolgozni, én pedig azt gondolom, hogy az ilyen futtában összecsapott sütemények aligha fogják a kávézó hírnevét emelni. Talán a „hamar munka ritkán jó” mondatkát kellene odabiggyesztenem a pult fülé, csak nem tudom angolul. A lehetetlenre is igent mond, aztán mi isszuk meg a levét.

Phű.

Augusztus 9.

Tegnap hívott a recepciós a Well-ből. Éppen jöttem el a kávézóból, ügettem vezetési órára. Azzal kezdte, hogy probléma volt a vérvétellel (majdnem eldobtam a telefont), be tudnék-e ma menni újra, mert a D-vitamin vizsgálatra szánt mintát le kellett volna fagyasztani, a levétel után rögtön, félórán belül. Ez, ugye, nem történt meg, jajelnézést, nem csináltak még ilyet (hm), a minta pedig Franciaországba menne (ezért lehet olyan drága, basszus). Jó, bemegyek ma, majd V. elvisz munkába menet, meg is beszéltük 8-ra a találkozót a vérvételhez. Erre már ülnénk a kocsiba be, amikor bekapcsolom a telefont, ping, üzenet. Bájos női hang csicsergi, hogy nem tudnék-e mondjuk, inkább 10 körül bemenni a Well-be, mert a labort nem érték el, s ugye, biztosaknak kell lenniük, hogy biztosan át tudják nekik adni fagyasztásra a véremet.

Ó, a francba. Mit mondjak, dühös voltam. V. elment dolgozni, én pedig ültem egy félórát és latolgattam, hogy el tudnék-e vezetni oda? Hát persze, hogy el, de amilyen beszari vagyok, nem fogok. Felhívtam őket, kissé indignált hangon, délre tudok odamenni, busszal (kéretik nem röhögni kárörvendően, a kocsival félórás út így lesz félórás buszút, majd gyaloglás). Utána pedig gyaloglás át az ipartelepen, le az N11-esig, aztán reménykedés, hogy jön egy Bray-be tartó busz. Ketté lesz vágva a napom. V. közben felhívott, elvették tőle a mérnökét, az elkövetkező két hétben egyedül fog dolgozni a projekten, a segge le fog szakadni, és bocsánat, de nem fog ráérni, hogy engem fuvarozzon ide-oda.

Saját nyúlbélaságom eléggé bosszantó. Tegnap megint végigjártuk a teszt útvonalát, annyi gondja volt az embernek, hogy túlságosan felpörgettem a motort váltás előtt. Naná, a Focishoz szoktam, ahol eléggé oda kell lépni, hogy hármasba felválthasson az ember. A kis Opelnél pedig erre nincs szükség.

Még 4.5 nap a vizsgáig. Jajj.

* * *

Nos, végül az uramnak köszönhetően csak 2 órámba került a vérvételes móka. Alaposan végigböngésztem a lehetséges buszkombinációkat (csak a hazajövetel lett volna gond), utána nem tudtam, kínomban bőgjek-e vagy nevessek. Mindeközben folyamatosan utáltam magam gyávaságomért. Amikor már eléggé romokban voltam, hívott az uram, hogy ebéd után el tud ugrani értem, hogy hazahozzon. Ah. 11-kor felültem a buszra, ami felaraszolt az N11-esre (Bray és Shankill városkák, amiken átmentünk, tömve kocsival), utána gyalog a rendelőig. Jó alaposan körbenéztem, parkolni lehet előtte az utcán, sőt, be lehet hajtani a szép széles behajtón át a föld alatti parkolóig. Ettől féltem annyira, én barom. Amúgy, ha az ember nem az épületkomplexum főút felőli részén át jön be, még kóborolni sem kell, utolsó épület baloldalt, kész. Basszus! Basszus! Bent két perc alatt levették a vért, sűrű bocsánatkérések, aztán eljöttem. V. felvett a sarkon, és hazahozott.

Nyúlbéla!

* * *

Kész vagyok a terasz háromnegyedével. Nagyon nem volt kedvem a „kertészkedéshez”, de néhány kő után már belelendültem. A kövek közül a csavarhúzóval lehet legjobban kikapirgálni a mohákat, gazokat, és az odatelepedett csúszómászókat is – ha még nem említettem volna. Félelmetes, mennyiféle élőlény rejtőzik egy féltenyérnyi, centi vastag mohatelep alatt. Most a komposzthalmot gazdagítják. A kövek közti leheletnyi résen feljövő növények közül egyedül a nagyobb epernövényeknek kegyelmeztem, a többinek nem. Most rendezettebbnek tűnik a terasz. A sarkok, ahol aztán igazán külön kis világok léteznek, még váratnak magukra. Onnan valószínűleg egy zsáknyi gazt, mohát és földet ki fogok tudni kapirgálni.

Az imént szólt a templom harangja. Angelus-ra harangoznak. A múltkor éppen arrafelé jöttem, amikor mögöttem a kicsike harangtoronyban megszólalt a harang. Nagyon hangulatos volt. Pár lépés után kiértem az útra, végignéztem rajta, a napsütötte, nyugodt tengerre – micsoda mázlista vagyok! A harangütések éppen két ima hosszúságúak.

Augusztus 16.

Hát igen. „Ha izgulsz, nem fog sikerülni.” Megbuktam, pedig nem izgultam, lenyugtattam magam cseppekkel. Csak akkor kezdtem izzadni, amikor észrevettem, milyen sűrűn húzogatja a strigulákat a vizsgáztató. Nem volt jó, hogy a szemem sarkából mindig láthattam mozdulni a kezét. Lényeg, meghúztak, mert túlságosan hezitálósan vettem a sarkokon való bekanyarodást, és nem néztem eléggé sűrűn a tükörbe.

Szombaton újra próbálkozom.

Ami pedig most nem sikerült, az a meglepetésként készített málnás szelet. Annyira izgultam (előre), hogy el merjem vinni V.-nek a munkahelyére, hogy a süti alapjából kifelejtettem a cukrot. Majd ehetik kanállal. Pedig az uram azt mondta, el van tőle csattanva, hogy ilyesmi eszembe jutott, hogy erre képes vagyok, senki más felesége nem visz be vacsorát, csak én, és nahát.

Amúgy múlt vasárnap nagyobb fegyvertényt követtem el, mint maga a vizsga, legalábbis az uram szerint, aki este hazajőve (egész nap dolgozott) egy kis üveg Veuve-Cliqueot pezsgővel jutalmazta erőfeszítésemet. Egyedül elautóztam újságért, majd sikeremen felbuzdulva a Woodies-ba mentem, venni pár dolgot a háztartásba. Parkolni elég bénán parkoltam, jó messze mindenkitől, de a konkrét vezetéssel nem volt gond.

Ma pedig elmentem bevásárolni! Bizony, át Shankill-en, aztán az N11-esen, majd be Cornelscourt-ba. Ettől nem tartottam, hanem inkább attól, lesz-e parkolóhely, ahová úgy be tudok állni, ahogy illik. Találtam is könnyen megközelíthető sarok parkolóhelyet, oda betolattam. Juhé. De még vásárlás közben is úgy remegett a kezem, annyira ezen járt az agyam, hogy levertem árukat, feldöntöttem egy Wet Floor-babát... De megcsináltam, végre. Azóta nem ül bele kicsi kő a gyomromba, amikor a vezetésre gondolok.

Fedőnevem pedig Hisztipaldi.

Augusztus 21.

Szombaton is meghúztak. Reggel 8.45-re volt időpontom, 8-ra mentem az autósiskola elé. Ott várakoztunk, mire megjött a kocsi, ezúttal Tony-val, egy öreg, igen koszos kabátban lévő emberrel, aki hozta a kocsit, amivel vizsgázni mentem. Rém rendes volt, a vizsgaépület felé még elmondott pár dolgot, kérdéseket tett fel, vizsgáztatott, nyugtatott. Az épület előtt már ketten álltak, de hivatalos személy sehol. Az egyik vizsgázó kissé pikírten fel is olvasta a vizsgaidőpont értesítőről az egyik mondatot: „Please, don’t be late, otherwise...” Jót vigyorogtunk. Aztán egyszer csak egy lassan elénk araszoló vén Volvo-ra lettem figyelmes, amely nehézkesen, nagy gonddal beparkolt – a két parkolóhelyet elválasztó fehér vonalra. Ez ki? – gondoltam magamban, mert az utóbbi időben kissé kritikusan szemléltem mindenkit, akinek a kocsiján nem volt (már) L-betű, de baromságokat csinált. A kocsiból, öregesen, nehezen mozdulva kiszállt egy ember, s bennem megállt az ütő: az az öregember volt, akinél 5 éve megbuktam. Aki olyan borzasztóan viselkedett velem, hogy bőgve jöttem haza, egykori oktatóm, John oldalán. Aki egyfolytában a kézifékem után nyúlkált, noha John kocsijában (amivel vizsgáztam), kettős kontrollok voltak, tehát anélkül is meg tudta volna állítani a kocsit, ha akarja. Az az ember, aki a teljesen vízszintes úton kért meg hill start-ra...

De szerencsére nem ő vizsgáztatott, hanem egy fiatalabb férfi, aki nagyon korrekt volt. Először is, mondta, hogy ha gondolom, üljünk egy percet a kocsiban, míg megnyugszom, tudja, ezek nehéz pillanatok. Relax. Aztán teljesen hátratolta az ülést, így még véletlenül sem láttam a kezét, hogy mozdul-e, húzza-e a strigulákat? Végig kedvesen, de minden fölös társalgás nélkül (ahogy kell) utasított, mit csináljak, merre kanyarodjak. Most már határozottabban vettem a kanyarokat. Mégis megbuktam, igaz, most jóval kevesebb hibám volt, mint kedden.

Az új vizsgára még hétfőn beadtam a jelentkezést. Amilyen mázlista vagyok, majd decemberben, valami vad, esős (havas?) napon kell vizsgáznom, miközben a fejem tele lesz a karácsonyi megrendelésekkel. Bánja a fene, addig próbálkozom, amíg kell, de addig is, az a lényeg, hogy merek egyedül vezetni!

Augusztus 27.

Itt volt Czini. Amióta otthagyta a Barakát, egy saját céget alapított, egy másik emberrel, és saját utakat szervez. Egy ilyen csoporttal volt most itt, és az út végeztével még szét akart nézni az országban. Többek között meg akarta mászni a Croagh Patrick-ot. Ezelőtt találkoztunk, mondhatni már szokás szerint, a Wicklow Heather-ben. Glendalough-ban akart aludni, a jól bevált hostelben, de ott nem volt hely. Így a kellemes vacsora után felajánlottuk, hogy aludjon nálunk, ne menjen az ismerőseihez Swords-be, és majd vasárnap reggel, egy közös reggeli után induljon el útjára.

Nagyon jól sikerült este volt. A másnapi beszélgetős, ráérős reggeli még jobb. Mesélt a vendégházról, amit vett, aminek a felújításán annyit dolgozik. Beszélgettünk a paradicsomokról, a faluról, ahol él, ahol remek szomszédai vannak, a munkájáról, az új utazási iroda dolgairól, az étkezésről, ami amúgy is szívemnek kedves téma. Elmesélte, hogyan jött rá, nem szabad a kaján spórolni. Remek ember, nagyon tisztelem. Azért, ahogy él, ahogy gondolkozik, ahogy a világot nézi.

Megbeszéltük, hogy jövőre küld paradicsommagokat, mert olyan dús termése volt az idén, hogy még. Én pedig nézek néhány receptet, amivel a rendkívül bőséges termést fel tudja dolgozni.

* * *

Szerdai vezetési óra. Vittem a kis papírkámat, hogy mit csináltam rosszul a vizsgán. Az oktatóm csak hümmögött, aztán azt mondta, tulajdonképpen ez várható volt, ne aggódjak emiatt. Az összes eddigi challenge, a Johhny Fox kocsmához, a Bray-be való vezetés olyan feladat volt, ami az önbizalmamat növelte, hogy merjek vezetni. Nézzek magamba, emlékezzek vissza rá, micsoda idegesen remegő idegroncs voltam az első órákon, már csak a gondolattól is, hogy vezetnem kell. S most beülök a kocsiba, és hajrá, No, eddig az önmbizalmat növeltük, most pedig megtanulunk VEZETNI. Odafigyelve, minden apróságra. Jobbra-balra kanyarodás, helyesen, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Mit mondjak, életemben nem volt még ilyen nehéz órám. Úgy éreztem, mindent, amit csinálok, árgus szemmel figyeli, és semmi sem elég jó. Kimerítő volt.

* * *

Volt egy jó hajtós napom. A csütörtökömet rááldoztam, s bementem, hogy részben megsüssem és dekoráljam azt a 800 cupcake-et, ami a Festival of World Culture-re kellett, ahová a szervezők kérésére a kávézó is kivonult. Utólag kiderült, hogy a városházán kapott standot a kávézó, és sajnos oda alig tévedt be valaki, hiszen az események legnagyobb részben szabadtéren zajlottak. Sosem sikerült megtudnom, hány cupcake maradt meg, de több, mint a fele, az biztos. Jövőre nem fogunk odamenni, mondta csalódott főnököm. Én 9 órát húztam le a sütéssel, mire beértem, Amanda kisütött 300 cupcake-et, a többit megsütöttem én, és este 9-kor fejeztem be a dekorálásukat. Nem vittem túlzásba a dolgot, cukormáz és színes szórócukrok kerültek rájuk, vagy virág.

Dühös voltam, és csalódott. Micsoda hülye szervezés! Pedig azt hittem, nagy siker leszünk, sok vevőt hozó, nagy publicitással járó siker. Eh.

Amúgy pedig azt rebesgetik, hogy Michelle hosszabb szabadságra megy, Mexikóba. Örvendeztem vala!

Amúgy pedig, érdekődőknek, íme az oldal, ahol a rólunk szóló kritikák olvashatók: http://www.menupages.ie/Restaurants/The_Cake_Cafe.aspx. Vegyesek, és a pult túloldalán néha uralkodó káoszról és mocsokról nem ejt szót senki sem.

Augusztus 30.

Most már biztos, hogy boszorkány vagyok. Tegnap nagy hajtás volt a kávézóban, az Electric Piknick-re csináltam a rengeteg sütnivalót. Tudtam, hogy húzós nap lesz, fontolgattam, hogy talán le kellene mondani az autóvezetési órát, de azt is tudtam, hogy V. nem örülne. A vezetés tanulása fontosabb, mint a rengeteg sütnivaló, a felelőtlenül elvállalt túlmunka teljesítése (avagy Michelle már megint más farkával veri a csalánt, hogy e zavaros szóképpel éljek). Így arra gondoltam, levezetem én azt az egy órát, majd vissza Luas-ozom a városba, és sütök, ameddig kell.

Mit tesz Isten, 11-kor hívtak az autósiskolából, hogy sorry, de ma nem lesz óra, David, az oktatóm csúnyán meghúzta a hátát, a héten beteg. Először hangosan örömködtem a telefonba, mondván, magam is halasztást fontolgattam, ezértmegezért, aztán azért eszembe jutott, hogy beteg emberről van szó, és sajnálkoztam a fájós háta miatt.

Az uram mondta, boszorkány vagy, vigyázni kell veled. 12 órán át sütöttem, a napi rutinon felül kisütöttem 175 cupcake-et, dekoráltam őket, 4 csokitortát és 6 narancstortát is sütöttem. Amandának és Michelle-nek már csak az 5 piskótatorta és a 175 szelet brownie maradt.

Ma pedig, elautóztam orvoshoz Sandyford-ba (már megint egy új doki volt, Dr. O’Brien szabadságon!), és szokás szerint bementem a Londis-ba, megnézni a régi kollégákat, ismerősöket. Bent Bernie nevű volt kedves kollégám kérdezte, hol vehetne „érdekes alakú” süti kiszúrókat. Milyenre van szükség? Cipő, ruha, retikül... De hát nekem vannak ilyenek, ámuldoztam, szívesen kölcsönadom, ha kell. Kiderült, hogy a lánya 21 születésnapjára szeretne valami formabontót, és nagy torta helyett aprósütikre gondolt. Végül úgy jöttem el, hogy van egy megrendelésem 150 sütire, szépen dekorálva, hármasával celofánba csomagolva, rózsaszín szalaggal átkötve. Bernie mondta is, micsoda érdekes véletlen, hogy reggel óta ezen a sütis terven morfondírozott, erre besétálok én, boldog kiszúrótulajdonos, aki hajlandó megcsinálni helyette a kis ajándékcsomagokat a vendégeknek.

Boszorkány vagyok!

Na, most már ha ezt a boszorkányságomat akkor is be tudnám vetni, amikor kézifékkel kell megállni a dombon a pirosnál, majd elindulni, akkor igen elégedett lennék. Ugyanis hazafelé jövet, a „problémás” dombon lévő pirosnál, ahol meg kellett állnom, kézifék behúz, nehogy visszaguruljak, aztán kézifék kienged, lábfejek bemozdulnak... ÉS ott minden elindulási kísérletnél lefulladtam. Itt háromszor is. Nem dudált rám senki, türelmesek itt a magamféle Hisztipaldival, de azért bőségesen leizzadtam bénaságom miatt. HÁROMSZOR, hát hogy lehetek ennyire béna??

Terveim voltak, de amikor rájöttem, hogy úti céljaim és köztem ott van néhány dombocska, közlekedési lámpával – akkor terveim máris porba hulltak. Lefulladás, egy alkalmas körforgalomnál pirosló fülekkel visszafordulás, magunkat elátkozás, jajj.

Megvárom, míg megjön az uram, aki türelmesen ott ül velem, és mondja, amikor pánikolnék, hogy mit hogyan kell csinálni.

* * *

Ma reggel Sandyford-ba menet bementünk a szomszédos felnőttek iskolájába, rákérdezni, kié az a fallal körülvett kert, amelyik a mi kertünkkel határos, s ami az iskola területén van, igaz, egy üres, és lassan romosodó régi épület mellett, de mégis úgy tűnik, az iskolához tartozik. Biztos vagyok benne, hogy senki nem használja, semmilyen zajt nem hallok onnan - sok körtefa van benne, amin csodás körték érnek, s amiket buzgón esznek a madarak. A múltkor egy idei dolmányos varjút figyeltem meg, hogy milyen buzgalommal farigcsálja az egyik körtét. Bementem, hogy felajánljam nekik, szívesen leszedem a gyümölcsöt – free of charge -, s eladom őket a piacon. A pénzt pedig visszahoznám az iskolának. A recepciós néninek fogalma sem volt, kié a kert, menjek át a másik épületbe, ami már egy másik iskola, keressem meg a gondnokot, ő talán többet tud. Átmentem a következő épületbe, ott megint elmeséltem a recepciósnak, mi után érdeklődöm. Jött még egy recepciós, ő már egyből a dirihez ment, aki mondta, hogy valami McEezmegazé a kert, ő a landlord, menjek vissza az első iskolába, ott többet tudnak. Jó. Visszamentem a másik iskolába, de ekkor már V. is bejött velem, kiváncsi volt, mit mondanak. Ott végül annyira jutottunk, hogy elkérték a címem, nevem, felírták, milyen ajánlattal álltam elő, aztán majd hívnak.

Yeah, right.

V. szerint nyugodtan megnézhetnénk, van-e valami ajtó, esetleg rossz falrész, amin át bejuthatnánk a kertbe, mert szerinte a kutyát sem érdekli ennek a kertnek a sorsa. De azért jobb volna egy engedély, vagy egy kulcs, ami hozzásegítene a szabad bejáráshoz, mint hogy valaki ránk dörrenjen körteszedés közben, s netán lopással vádoljon.

Augusztus 31.

Az uram rám telefonált a kávézóban, hogy nagy híre van, elszerezte Csirkét, már szombaton leszállítjuk új tulajdonosának. Edének szegről-végről volt egy német ismerőse, aki nagy papagájrajongó. Ő az, aki örömmel befogadja a madarat. Hú, de örültem. Végre elrendezhetjük úgy a nappali „madaras” sarkát, ahogy akarjuk. Csirkének pedig lesz hozzáértő, türelmes gazdája. Angelika – így hívják Csirke új tulaját – habozás nélkül vállalta az örökbefogadást. Juhé!

Örömömet kissé beárnyékolta, hogy hűséges, megkímélt állapotban egyáltalán nem lévő Nokia telefonomat, amit ismerőseim csak ruhakefe néven emlegettek a formája miatt, és az uram nyerte nekem egy Nokia Game alkalmával, egy sűrű, kapkodós napon beleejtettem a teámba. Illetve, nem is beleejtettem, hanem a polcról, ami a munkapultom felett van, belevetette magát az éppen alatta gőzölgő tejes teába. Éppen a kenyértésztát püföltem, döngött a pult, talán ez is belejátszott, hogy szegényem a bögrében ért „földet”. Hamar kikaptam onnan, Myles, a szakácsunk mondta azonnal, hogy jó alaposan pörgessem ki belőle a teát, mintha egy rongyot ráznék, úgy. Otthon aztán szétszedtem, amennyire tudtam, kiszárítottam, de azért néhány betű és funkció megszűnt működni. V. azonnal mondta, akkor itt az alkalom, hogy valami profi telefont beszerezzen nekem, tekintettel a jövőre (mert mindig az esetleges business-emet forgatja az agyában). Már meg is rendelte, egy pocket PC, vagyis majd meg kell vele tanulnom bánni, akár csak egy számgéppel. Annyit kértem csak, legyen rajta fotófunkció, hogy a minta sütikről tudjak fotókat csinálni, mert néha megcsinálom a mintasütit, aztán mire megjön a megrendelés, elfelejtem, hogyan is nézett ki. Készítek néha leírást, de az nem ugyanaz.

* * *

Tíz évvel ezelőtt halt meg Diana hercegnő. Nekem ez a dátum arról nevezetes, hogy egyhónapos látogatás után e napon repültem haza Párizson keresztül Budapestre, eljegyzett menyasszonyként. Reggel, a repülőn a folyosó mellett ültem, s előttem pár üléssel egy fickó a reggeli lapot olvasta, benne a nagybetűs fejléc: Death of a Princess. Semmi rosszra nem gondoltam, fáradt és szomorú voltam. A főcímről az jutott eszembe, biztos a hercegnő társasági „haláláról” írnak, amiért „lehetetlenné” teszi magát egy arab udvarlóval. Előző este U2 koncerten voltunk, későn értünk haza, a nappaliban V. lakótársai aludtak, a fotel hátán szépen kisimított U2-póló hevert. Híreket nem hallgattunk, nem érdekeltek még akkoriban, mi folyik a világban. Aludni akartunk, s fejünkben másnapi távozásom gondolata járt.

Aztán Budapesten, a barátnőm, aki fent volt Bp-en, és velem jött haza vonattal, mondta, hogy meghalt Diana. A vonaton el is kértük valakitől az újságot, hogy elolvassuk a híreket erről. Aztán jött a temetés, amit nagyim végigsírt, hogy jaj, az a szegény asszony így, jaj, az a szegény asszony úgy. Sajnáltam, hogy meghalt, még jobban a fiait, de már olyan paródiává fajult az élete...

Következő írás