Írországi információk és élmények - magyarul

Ha az embert Írországban egy barátságos ír egy italra ("drink") invitálja, akkor az sört jelent. (Általában több pintet. Mert ha az embert meghívják egy italra, akkor azt illik egy következő itallal viszonozni, amit - ugye - illik egy újabb pohárral viszonozni és így tovább, ad nauseam.)

Ha Írország, akkor Guinness. A Guinness (the black stuff) kesernyés, sűrű barna (fekete) - sör, amely köré valóságos legendakört szőttek az ügyes marketingesek. Rendszeres fogyasztása egészséges - kis mértékben persze -, ui. ma már az orvosok is állítják, hogy a mértéktartóan sört fogyasztó férfiak közül kevesebben hunynak el szívrohamban. A Guinness sör annyira része az ír mindennapoknak, mint a magyarnak a brazil szappanoperák, és a hatásuk az agyra egyformán pusztító :-) Barna színű nedű még a Murphy's - aminek nincs olyan krémesen a nyelv tövére ülő utóíze, mint a Guinness-nek -, sőt, szerintünk kissé vízízű. (Vagy nem megfelelő helyen ittuk.). Kóstoljuk meg még a Beamish-t, amely már-már a Guiness-hirdetések színvonalát megütő reklámokkal hirdeti magát, mint pl.: "Consistency in a world gone mad" - nagyon-nagyon szabad fordításban: Állandó minőséget képvisel a megbuggyant világban.

Nem feltétlenül kell barnasör-rajongóknak lennünk, hiszen számtalan más sörféle kínálja magát a kocsmák pultjainál. A világos sörök közül ott az Irish Harp. Írország szerte sok helyen főznek import söröket, mint amilyen az "amerikai" Budweiser, az "ausztrál" Fosters, vagy Fosters Ice, és a Heineken. Ha boltok italrészlegeiben, vagy ún. italboltokban, off-licence-ben vásárolunk sört, néha találunk valódi Budvar sört is, a Budweiser eredetijét, melynek fogyasztása mindig külön ünnep. Az EU-csatlakozás óta feltűntek az ittenieknél magasabb alkoholtartalmú lengyel, illetve kínai stb. sörök is, tudomásunk szerint magyar még nem kapható a boltokban.

Félbarna sörök közül melegen (hidegen) ajánljuk a Smithwicks-et. Nem olyan bonyolult kiejteni, mint amilyennek tűnik, egyszerűen hagyjuk el a szó közepén lévő w-t: smidiksz. Félbarna sör még a Caffrey-s, elég ízletes.
Az ital rendelésének külön szabályai vannak. Ha egyszerűen csak egy Guinness-t kérünk, vagy egy Harp-ot, automatikusan egy pintnyi (vagyis 570 ml) kerül elénk, jókora pintes pohárban. Egy pint sör mostanság 4-5.50 €-ba kerül, attól függően, merrefelé rendeljük. Ha ennél kevesebbet akarunk inni, kérjünk egy pohárnyi sört (A glass of Guinness/Harp/stb., please"), vagy pedig fogalmazzunk így "Half a Guinness/Harp/Bulmers, please".

Hogy mi az a Bulmers ott a sor végén? A Bulmers volt az egyik legjobb cider, vagyis almasör az országban, amíg a piacra be nem tört a svéd Kopparberg, gyümölcsös cider-jeivel. A cider könnyű italnak minősül, kellemesen buborékos, édes, de kegyetlenül be lehet tőle rúgni, ha valaki alábecsüli az erejét. Az enyhe, nőies 4 %-ostól egészen a "strong" (erős, 6 %-os) cider-ig minden kapható. Csak néhány márkanév a Bulmers-en kívül: Devil's Bits, Scrumpy Jack's (ez utóbbi angol), Stag - amelynek elegáns fekete doboza van, szarvasfejjel díszítve -, Golden Scrumpy, Druid's, Linden Village (ez utóbbi a nagyivók örömére olcsó, kétliteres műanyag palackos kiszerelésben kerül értékesítésre, olyanféle italnak számít, mint otthon a kannás bor.).

Az egyik legismertebb a Guinness után az ír kávé, amely sűrűn szerepel vendéglők és kocsmák ajánlatai között, de a közhiedelemmel ellentétben nem számít hagyományos ír italnak. Újkori lelemény, akárcsak a későbbiekben taglalt Bailey's. A hagyomány szerint a Foynes ír falucskában szolgálták fel először. Foynes ugyanis az 1920-as, '30-as években tengerentúlii hidroplán-járatok fő állomása volt. A legenda szerint egy alkalommal vissza kellett fordítani egy járatot vihar-előrejelzés miatt. A fáradt, rosszkedvű utasoknak a váróterem szakácsa valami lélekemelőt akart készíteni, és a forró, tejszínhabos kávéjukba jó adag ír whiskey-t töltött. Mások szerint Shannon repterén fogadták így az utasokat. Egyes ünneprontók szerint az italt San Francisco-ban szolgálták fel először. A lényeg, hogy Foynes-ban minden évben megrendezik az ír kávékészítés versenyét, és pár éve a győztes ír ásványvízzel főzött kávét, ezért lett benevezett kávéja "exceptionally good", vagyis kiemelkedően jó.

A Bailey's megszületését a gyárból kapott információk szerint a szükség szülte. Tartós túltermelés történt tejből, és valaki azt találta ki, hogy hozzanak létre egy italt, amely a legfinomabb és leghíresebb ír alkotórészeket házasítja össze: a whiskey-t, a tejből készül selymesen lágy tejszínt, és finom ír szeszt. Ehhez természetes ízesítőket (vaníliát és egyéb fűszereket) keverve elkészült a csodás, ellazulást és kellemes közérzetet biztosító barnás ital, amelyet két-három jégkockán, széles talpú pohárban illik felszolgálni. Forró kávéhoz öntve hideg téli estéken szinte újjáéleszti a fáradt kóstolót! (Főleg azért, mert a forró kávé azonnal a fejünkbe "nyomja" az alkoholt.) Érdekes adalék, hogy a Bailey's az elkészítéstől számított 24 hónapig van "csúcsformában" (minden palackon fel van tüntetve annak "születési ideje"), utána az íze megváltozik, erőteljesebb lesz, kezdenek szétválni a ravaszul kombinált összetevők. (Gondoljunk csak bele, a tejszín és a whiskey nem keverednek egymással, óriási nyomással préselik össze őket a gyártás során.) Európában a fogyasztók a frissebb Bailey's részesítik előnyben, míg érdekes módon a meleg éghajlaton élők - pl. Jamaicában - az érettebb Bailey's szeretik, ezért az ottani értékesítők állni hagyják egy ideig a palackokat. A gyárba szigorúan csak annyi tejszín érkezik, amely az aznapi gyártáshoz szükséges, így gondoskodnak arról, hogy mindig a lehető legfrissebb tejszín kerüljön feldolgozásra.

Koktélkedvelőknek ajánljuk: nemrég egy úti beszámolóból ismertük meg a "Belfast Bomber" nevű koktélt, amely egy rész ír whiskey-ből - más recept szerint egy rész jóféle konyakból-, egy rész Bailey's-ből áll, jégkockákra töltendő. Amúgy a bailey szó maga kastélyfalakkal körülvett teret jelent.

A végére hagytuk a leghíresebbeket: az ír whiskey-ket. Minden gyárlátogatáskor, ismertetőkben sűrűn felemlegetik, hogy míg az amerikai bourbon-t egyszer, a skót whisky-t kétszer, addig az ír whiskey-t háromszor párolják, ettől olyan jaj-de-finom. Kár vitatkozni az ízlések és pofonokkal, kinek a skót, kinek az ír uisce beatha (életvize) a kedvence, de mindenképpen érdemes ellátogatni egy lepárlóba. Különösen az északír Bushmill gyárát érdemes megtekinteni, nem utolsó sorban azért, mert ez a világ legrégebben működő lepárolója, itt hivatalosan már 1608-ben (illetve a ködbe vesző legendák szerint már 100 évvel korábban is) gyártottak whiskey-t. 2008-ban ünnepi eseménysorozattal ünneplik a gyár fennállásának 400. évfordulóját! A raktárépületben egy perc után már szédül az ember, olyan áthatóan erős az alkoholillat. Bátran jelentkezzünk a túra végén tartott kóstolóra, csak jól járhatunk. A legnevezetesebbek ír whiskey-k közé tartoznak: Jameson, Paddy's, Power's, Tullamore Dew, Bushmill's, Black Bush. Aki pedig egy téli estén a forralt bornál valamivel erősebbel szeretné magát felmelegíteni, annak itt a Hot toddy receptje, amely whiskey-ből az igazi.

(egy másik íráshoz a whiskey-kről ide bökj)