Írországi információk és élmények - magyarul

Írország a többi európai országhoz mérten igen drága hely. Készülj fel arra, hogy szállással, könnyű ebéddel, vacsorával együtt - az utazási költséget nem számítva - naponta átlagosan 50+ €-ra lesz szükséged, ha vidéken B&B-kben akarsz megszállni. (Dublinban ez több is lehet, mivel a városbeli B&B 35-45+ €-ba kerülnek. Ehhez jönnek még a belépők, képeslapok, stb. jelentette költségek.) Ha van ilyened, nemzetközi diákigazolványodat hozd magaddal, akárcsak a bankkártyádat, hitelkártyádat. A legtöbb helyen ezeket gond nélkül elfogadják.

Célszerű a turistaszezon elején vagy végén utazni Írországba, április-májusban, vagy szeptemberben. Az idő ilyenkor még kellemes az utazáshoz, de nincsen akkora tömeg - bár nekünk úgy tűnik, hogy a téli hónapok kivételével mindig sok a turista. Figyelem! Félreesőbb helyeken a legtöbb megnéznivaló csak májusban nyit, sőt, találtunk olyan kastélyt, amelyet csak július-augusztusban tartanak nyitva.

Ha lehet, próbáld meg beszerezni a Lonely Planet kiadó könyvét, nemcsak gazdag információban, hanem önmagában is szórakoztató, érdekes olvasmány. (Sajnos, tudomásunk szerint nem jelent meg még magyarul.) Azoknak, akik olcsón, egyénileg akarnak utazni, mindenképpen ajánlott. Ha időközben esetleg megjelent, hasznos lehet, és képekben, térképekben gazdag az Eyewitness (Szemtanú) sorozat útikönyve, de nem a kispénzű utazókat részesíti előnyben. Hasznos címeket, tippeket azonban közöl, s a legtöbb múzeumról, templomról belső térképecskéket is tartalmaz, megspórolhatjuk vele a brosúrák, ismertetők megvételét.

Az írek érdeklődőek, barátságosak, beszédesek és az esetek túlnyomó többségében udvariasak is. (Ellenpéldával alig találkoztunk, bár amióta megnagyobbodott az EU, akad néhány feltűnően rasszista ír, akiknek böki a szemét az országba érkező külföldiek tömege. De az esetek többségében barátságos emberekkel fogunk találkozni.) Ne lepődjünk meg, ha pár mondat után - mely rendszerint az időjárásról szól -, már valóságos szóáradattal lepnek meg bennünket. De legtöbbször beérik azzal, ha az aznapi időjárásról váltunk velük pár udvarias mondatot. Ha az akcentusuk hallatán zavarba esnénk, mosollyal és hümmögéssel lehet kimerítő társalgást folytatni. Legtöbben tudják, Magyarország merre található (ha másról nem, a magyar fogorvosokról, az olcsóbb ingatlanokról hallottak), s nem keverik össze Budapestet Bukaresttel. (Egy ír fiú, miután hallotta, hogy magyar vagyok, megkérdezte: "Ismersz egy Puszkesz (Puskás) nevű embert?" Máris volt közös téma.) Ha igazán be akarod magadat lopni a szívükbe, tanulj meg néhány ír köszönést-kifejezést, nagyon fog nekik tetszeni, még akkor is, ha kiejtésed nem tökéletes. S nem lesz tökéletes; az ír nyelvnél nyakatekertebbet még nem hallottunk, semmi sem úgy íródik, ahogy hangzik, van néhány érdekes formájú betűjük, s beszéd közben mintha az ember nyelve folyamatosan nyálban fürödne.

Ne érdeklődj az illető vallási hovatartozása után, nem mindenki tolerálja az ilyen kérdéseket. Bármennyire is érdekel, ne kérdezd meg, mi a véleményük az IRA-ról. Általában ne célozz az északír konfliktusra, s amúgy is: igyekezz az általános udvariassági szabályok szerint viselkedni, elvégre külföldön vagy, s szerény személyeddel a magyarokat képviseled. A nagyvárosokra érvényes biztonsági óvintézkedéseket Dublinban is fejben kell tartani: vigyázz a pénztárcádra, útleveledre, bankkártyáidra, s különösen ügyelj ezekre a túlzsúfolt helyeken. A közbiztonság, különösen a szórakozó negyed környékén, vagy az északi, és a déli belső városrészben nem túl jó, ha lehet, ne mászkálj egyedül, vagy késő éjjel a rossz hírű környékein.

Az írek sajnos, sokat szemetelnek, utcán, a mozikban, buszon, bárhol. Öltözködési szokásuk mintha kissé divatjamúlt lenne, sok Spice Girl-nek öltözött kamaszlányt és edzőcipős-nadrágos, zselézett hajú fiút látni, hatalmas pecsétgyűrűkkel, szemben az öltönyös-kosztümös hivatali alkalmazottakkal. Ruhadarabjaik mintha a hetvenes évekből maradtak volna itt. A dohányzás szinte népszokás számba megy, minden korosztály körében. Mióta betiltották a vendéglőkben, kocsmákban stb. való dohányzást, megnövekedett a kocsmák, irodák, vendéglők előtt cigarettázó tömeg száma, nem beszélve az utcán eldobott csikkek mennyiségéről. Sokat isznak, főleg sört, cider-t, péntek-szombat esténként a kocsmák tömve vannak, ugyanez áll a vendéglőkre is. Az alkoholizmus népbetegség.

Ha másról nem is, de az ír időjárás kiszámíthatatlanságáról biztos hallottál már. Bármikor, a legszebb, legnaposabb nyári délutánon is eshet az eső. Gyakoriak a pár perces, gyorsan átvonuló záporok. A nap során akár 10-15 alkalommal is rákezdhet az eső, hogy aztán pár perc múlva vadul süssön a nap. Ezért az öltözék legfontosabb darabja a könnyű, lehetőleg fenék alá érő, kapucnis esőkabát. Az ernyő semmit sem ér, mivel legtöbbször a szél is fúj, s az apró szemű eső szinte vízszintesen száll. Tessék egy jó minőségű kabátot, vízálló cipőt beszerezni! (Ha a kabátnak begombolható bélése van, még jobb - az idő itt még nyáron is hűvös, főleg reggel és estefelé: 17-18 fok az átlagos hőmérséklet.) Télen néha egész nap kitartóan eshet az eső. Zivatarok igen ritkák, csak a szél teszi kellemetlenné az esőt.

(Frissítve: 2008. július)