Írországi információk és élmények - magyarul

Írországban a lehető legfurcsább módon, ha országos, egyszámjegyű főút mentén haladunk (M1-es) nem fogunk benzinkutakat találni. Hiányukat a tervezők azzal indokolták, hogy nem akarják rontani az utakat szegélyező kisvárosok benzinkútjainak forgalmát, igen is, vegye magának a fáradtságot a turista, ha tankolni akar, tévedjen csak le a főútról...

Kétszámjegyű országutak mentén már bőven találunk benzinkutakat. De ahogy egyre kietlenebb vidékek felé tévedünk, érdemes ott tankolni, ahol a lehetőség adódik, mert előfordulhat, hogy a semmi közepén fogy ki a benzin, és akkor baj van. Nem minden kis falu (legtöbbjük 3 házból, egy templomból és egy kocsmából álló település) rendelkezik benzinkúttal. Lényeg, hogy ne halasszuk az utolsó cseppig a tankolást.

Általában igaz az, hogy a nagy cégeknél biztonságosan lehet tankolni: Shell, Esso, Statoil, Texaco. A benzinárak, 2008 nyarán, mint mindenhol Európában, az egekig szöktek, 2008. júliusában Dublin egyik külvárosi töltőállomásán a benzin 133 cent volt literenként, a diesel 144 cent.

A benzinárakat mindenhol centre adják meg, tehát a fenti példából kiindulva 1 liter benzin 1 € 33 cent. Csak azért adjuk meg ilyen szájbarágósan, mert volt, aki az adat láttán a szívéhez kapott, hogy „már 133 € a benzin literje?”

(Frissítve: 2008. július)