Írországi információk és élmények - magyarul

A hétvégén újabb szokatlan dologgal kerültem tapintható közelségbe: a jobb oldali kormánykerékkel. Vezettem.

Hosszú történet lenne, hogy miért csak most először. Meg az is hosszú, hogy miért nem a saját autómat. Nem akarlak titeket terhelni az írországi autóbiztosítási díjak eszeveszettségével - mindenesetre ez van a dolog hátterében. Most csendesen megvárom, míg betöltöm a 25-öt(...), meg megszerzem az ír jogosítványt (mivel a nemzetközi jogsim biztosítási szempontból egy pennyt sem ér). Aztán hirtelen majdnem felére csökken a biztosításom... (ami még így is arcpirítóan magas lesz az 1. évben)

Vezettem. Jó ezt így leírni, mert még mindig nem vagyok biztos abban, hogy tényleg én voltam, hogy tényleg megcsináltam.

Céges autóval és privát zsebből fizetett benzinnel vettük célba a Dingle-félszigetet (nyugati part déli része, Limerickhez legközelebbi kisebb félsziget). Instruktorom Lasse, Finnországból időlegesen itt tartózkodó project-manager. Mielőtt beültem a kormány mögé, több dologgal tisztába tettek - ment a felvilágosítás már vagy 2 hónapja:
- a sebességváltás nem nehéz, igaz, bal kézzel csinálod. Egy dologra vigyázz: a jobb kezedre. Nehogy kiüsd a könyököddel az ajtót, amikor a sebváltót keresed.
- a pedálok emberi sorrendben vannak, ezzel semmi gond.
- tolatáskor sokkal-sokkal egyszerűbb _bal_ felé hátranézni, mert jobbról megint csak ott az ajtó, s bevered a fejed.
- az irányjelző a jobb kezednél van. Balkéz felől az ablaktörlőt kapcsolod be. Minden kanyarban. Ez hétszentség :-).
- a legnehezebb az autó bal szélének megsaccolása lesz. Ez különösen veszélyes a jellegzetesen keskeny (másfél busz szélességű) ír utacskákon.

Jó. Megjegyeztem. Felkészültem. Minden a fejemben van, én bizony nem fogom magam kiröhögtetni ilyen pitiáner hibák elkövetésével. Beülök, motor beindul. Kuplung a helyén. Tegyük hátramenetbe. Hopp, ez itt az ajtó. Másik kézzel.... OK. Álljunk ki a parkolóból. Hátratekintés. Aúúúú ! Ez megint az ajtó volt. Furcsa bal felé hátranézni. Akkor most ki a forgalomba. Másik sáv, másik sááááááv !! Rendben, hogy Írország esős vidék, de azért száraz időben nem kellene fárasztani az ablaktörlőt. Bocs, csak a másik sávba akartam sorolni és előtte indexelni... És ezt még vagy 10-szer. Itt világosodott meg, hogy miért indexelnek errefelé olyan ritkán (sosem ?) az emberek. Biztos nem akarják égetni magukat, hogy mindig az ablaktörlőt kapcsolják be :-).

Körforgalom. A másik irányba. Ráadásul itt tele vannak az utak körforgalommal. Irtó vicces, mondhatom... Kihajtás a körforgalomból. A másik sávbaaaaa !!!

Brrrr... És akkor azok az utak a látványos Dingle-félsziget felé. Keskenyek, állandóan jobbra-balra kanyarognak meg fel-le huppannak. És keskenyek. Kétoldalt sövény. Középen nincs felfestve szaggatott vonal. S akkor szembe jön egy busz... Lehúzódás. Hőőőőő! Ez a keréknek nem tesz jót, kicsit belevakart a szegélykövekbe (valóban kövek; nagy darab, össze-vissza álló kövek). Szóval ez itt a kocsi bal szélének megsaccolása akart lenni... Nem lesz ez így jó, nem fér el a busz. Tolassunk kicsit a legközelebbi kiszélesedésig. Karomat a sebváltó keresésekor, fejemet meg hátranézéskor verem be az ajtóba. Még szerencse, hogy tolatáskor nem kell indexelni...

Amúgy Dingle újra csak gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű volt. A parti sziklákhoz érve átadtam Lassenak az autót. Én már jártam erre, tudom, hogy milyenek az utak. Emlékeztek a C-64-es Test Drive c. játékra ? Keskeny, kanyargós út. Jobb oldalon magas sziklafal, bal oldalon semmi: mélység, mélység, mélység. Szerintem a játék tervezői egyszer Dingle-ben jártak, aztán megfogalmazódott bennük az ötlet, hogy megcsinálják Commodore-64-en. Egyvalamit elrontottak: az utat a játékban sokkal szélesebbre tervezték.... Meg nincsenek benne kis patakok, vízátfolyások keresztben az aszfaltúton...

A kirándulásról magáról, meg a látványról, meg egyéb élményekről lehetne még mesélni (pl. megálltunk 5 percre a keskeny úton egy busz mögött, nem láttunk semmit, nem tudtuk mi van - mindaddig, míg fel nem tűntek a szembejövő birkanyáj első kosai...), de nem vagyok benne biztos, hogy vissza lehet adni ezt csak így, írva-olvasva. Inkább meg sem próbálkozom vele.

Le tudja valaki írni az aggteleki cseppkőbarlangot?! Ugye... Ha leírni nem is, megnézni feltétlenül érdemes. Voltam itt egy naaaagy, s gyönyörű cseppkőbarlang-szerűségben... mégis összehasonlíthatatlan. Óriási kincs az az aggteleki barlang. Mikor voltál arra legutóbb ? Gyerünk, gyerünk, nézd meg újra ! Én augusztusban biztosan elmegyek rácsodálkozni arra, ami mellett gyerekkoromban olyan könnyedén elsétáltam...