Írországi információk és élmények - magyarul

Vasárnap estefelé elindultam Lasse lakása felé, hogy tán kitalálunk valami közös szórakozást, például elugrunk a Davin Arms-ba dartsozni, vagy a Dolan's warehouse-ba az oly régen áhított Jack L koncertre. Már beértem az udvarra, amikor egy ottani lakótárs megpillantotta a kezemben apróra összehajtogatott széldzsekit. "Clare színei, mi ?" - kérdezte. "Hümmm... ...nem szándékos, csak mindig magamnál hordom a dzsekimet."

Vasárnap délután ugyanis nagy esemény szemtanúja volt a második legnagyobb ír város, Cork. Megkezdődött a Nemzeti Hurling Kupa, s az idénynyitó meccs Clare és Tipperary megyék között zajlott. A meccseket mindig független helyszínen játsszák, s azonnali kieséses rendszer van. Tehát az egyik csapat hiába edzett keményen az utóbbi hat hónapban.... S ez egy igazi rangadó. Clare és Tipperary is a jobbak között van, s mindjárt az elején valaki menthetetlenül kiesik.

Múlt héten az ebédlőben elkaptam a rendszergazdánk, Tina és a doksifelelős Brian közötti beszélgetést: "sikerült-e jegyet szerezni" ? Tina sajnálkozott, hogy bizony, neki van jegye, de nagyon szélen, s ha Brian esetleg tudna szerezni... Teljesen rendjén valónak tartottam ezt a munkatársi érdeklődést. Tinát faggatva kiderült, hogy minden meccsen nagyjából 25-30 _ezer_ néző van... Hopp ! És az is kiderült, hogy Tina vérmes Clare lakos/drukker, Brian meg Tipperaryba való. Duplahopp.....

Mi ez az egész, mi ez a hurling, s hogyhogy így odavannak érte ? A játék 15-15 játékos között zajlik, mindenkinél egy hokiütő-szerű valami, s azzal kell előre juttatni a baseball-labda nagyságú golyóbist egészen bele az ellenfél kapujába neki... Van kapus is. Szegény. Mi van, ha valaki megküldi ezt olyan 15 méterről...?

Eddig csak panaszkodást hallottam errefelé, hogy Írország azért nincs sehol a világ élsportjaiban, mert megosztják erőiket a játékfajták között, sőt van ez a hurling, meg a Gaelic Football (valahol a rögbi és az amerikai foci között), amit sehol a világon nem játszanak, itt meg "kényszerítik" a gyerekeket a megtanulásukra, játszásukra. Biztosan kényszerítik azt a meccsenként 30ezer nézőt is...

Az itteni csapatjátékok tehát: Soccer (a mi focink), Rögbi, Gaelic Football valamint Hurling. A fiúk is lányok is mindet játsszák a tornaórákon, s edzésekre járnak. S sopánkodnak, hogy rögbiben a világ élvonala Új-Zéland és Ausztrália (mert ott nem fordítanak erőket másra), Fociban meg Írország már nincs is sehol. Na jó, de azért az EB-kre meg a VB-kre kijutnak... :-) Én meg csak csendben tanulmányozom a cipőm orrát, amikor megkérdezik, hogy mi a magyar nemzeti játék. De tényleg !? Mi ? A foci ??? Írország lakossága 3.5 millió, van négy nemzeti szinten (tömeg és versenysportként is) űzött csapatjátékuk, s fociban mégis mindig ott vannak. Magyarország mondjuk 10 millió ember, az időjárás sokkal inkább kedvez a szabadtéri sportoknak... aztán mégis. Szerintem tényleg jobb lenne kicsit erőltetni a parkokban játszható sakkot... :-)

Tudom, én is hibás vagyok ezzel a röplabda-tollaslabda-sakk irányvonalammal, de több év óta először (!) tegnap én is lábbal érintetem focilabdát. Elmentem egy barátságos, cégen belüli kis focizgatásra. Azt hiszem eredményes voltam, s kitettem a magyarokért. Ha időlegesen is, de labdarúgásra alkalmatlanná tettem néhány ír focireménységet. Én ennyit tudok tenni azért, hogy a magyar foci visszakerüljön a világ élvonalába. Nem sok, de legalább valami... :-)

Azért még itt is emlékeznek, hogy "valamikor a magyaroknak nagyon erős csapatuk volt". "Puszkász. 6-3." Ezt már senki nem veheti el tőlünk !

Vissza a hurlinghez. A hétvégi meccs döntetlen lett, így mindenki megelégedéssel nyugtázta, hogy most szombaton újabb alkalom nyílik a világ Guiness-készletének kiaknázására. Szóval ivászat az lesz, ez már biztos. Vasárnap pedig az újabb forduló, Cork Waterford ellen. Tipperaryben. A világ Murphy's készlete is megcsappanni látszik... (A Murphy's szintén barna sör, corki specialitás, de az egész országban elterjedt.)

Pénteken egész nap választások lesznek. EU-parlamenti képviselők, helyi képviselők és egyéb "gazemberek". A szavazatszámlálás csak szombaton esedékes.... Alszanak rá egyet. Itt már csak ilyen ráérősek az emberek - ez nem is meglepő.

Az viszont már valami, hogy szombaton két teljes órára felfüggesztik a szavazatszámlálást Ennisben, Clare megye székesvárosában. A meccs alatt nincs számlálás, a meccs alatt meccsnézés van. A mindennapi ünnepeket, az összejöveteleket itt nem korlátozzák a bürokrácia előtérbe helyezésével. Reméljük, ez így marad még egy ideig... Ír mentalitás. Kezdem érezni, hogy mit is jelent ez. Igazi relax. Nincs lökdösődés, egymás tiprása. Pubok vannak, a public-ért. Meg igazi sport. "Panem et Circenses".

Eljátszottam a gondolattal, hogy szerzek én is jegyet a szombati összecsapásra, de... lebeszéltek róla. Reménytelen vállalkozás. Már biztosan elkeltek a jegyek. Az a több, mint harmincezer....

Marad tehát a hétvégére valami újabb felfedezés, mondjuk Kerry útjai tengerparttal, széllel, sziklákkal, zöld fűvel, a zöld fűben milliónyi százszorszéppel és tucatnyi fekete báránnyal. Százszorszéppel, amit a tucatnyi fekete bárány nyal.