Írországi információk és élmények - magyarul

Gulfstream beszámolója
1 hetet töltöttem az országban, júliusban, főleg túrázási szándékkal, néhány tapasztalat az útról:
- Időjárás: Elvileg a júliusi hónap a legkevésbé csapadékos, de így is az első 4 nap folyamatosan esett. Erre fel kell készülni, bármilyen programot tervez az ember, ugyanis nagyon könnyen változik az időjárás, és frusztráció lehet a vége, velem is előfordult hogy nem jutottam el (vagy így nem volt érdemes) az előre eltervezett klassz helyre a szakadó esőben, ködben.
- Szállás: 6 különböző hostelben szálltam meg, a tapasztalatok nem rosszak de azért volt szórás. Minden esetben a 8-10 ágyas dorm-ban az ár kb. 15 Euro körül mozgott/éjszaka, a reggeli ált. benne van az árban és minden esetben ugyanaz: kávé, toast és az a bizonyos dzsem aminek a látványától az utolsó napon már kicsit rosszul voltam. Van, ahol érdemes előre foglalni (pl. hostelworld.com – nagyon jól bevált!), legalábbis főszezonban és különösen hétvégén ilyen volt Dublin vagy Galway.
- Közlekedés: mivel egyedül utaztam és nem akartam stoppolni, kicsit macerás volt. A nem annyira frekventált helyek között alig van tömegközlekedés, bicikliutakat csak Dublinban láttam, az utak mellett megpróbáltam kerékpározni (béreltem egyet) de erről inkább letettem, egyrészt a forgalom másrészt a kiszámíthatatlan időjárás miatt. Ha több ember összeáll, érdemes autót bérelni, bár nem olcsó, de hát a tömegközlekedés is drága, főleg több embernek – vagy pedig stoppolni.
Útvonal:
Dublin után Westportba mentem IC-vel (pont volt egy nyári vonatos promóció, amúgy a vasúti utazás sokkal drágább, mint a busz). Az egy helyes kis városka Mayo-ban, de semmi különös, néhány átutazó francia, brit meg helyi turista. Onnan utazás Clare szigetre, mely túrázásra GYÖNYÖRŰ, feltétlenül érdemes ott éjszakázni valamely vendégházban, ugyanis így elég idő lesz körbegyalogolni a szigetet. A sziget legmagasabb pontja majdnem 500 m tengerszint felett és a nyugati oldalon, ahogy mászol fel végig rálátsz az Atlanti óceánra – HA SZÉP AZ IDŐ!!! Vagy lehet a szigeten biciklit bérelni (10 Euro) és azzal bóklászni, ez se rossz, csak éppen a legklasszabb részekre nem jutsz el vele... A komp nem Westportból indul, hanem onnan vagy 20 km-re van a kikötő, ahová elég macerás eljutni kocsi nélkül – naponta 1x (reggel – este) Westportból megy egy kisbusz a kikötőbe, ha másképp nem tudod megoldani (10 Euro return). Mindenesetre Clare Island-ot mindenkinek erősen ajánlom, aki túrázás céljából megy Írországba. Westportban nagyon ajánlom az Abbeywood Hostelt – ugyan nincs benne a Lonely Planet-ben de talán pont ez az egyik előnye, szép helyen van, tágas, igényes!
Westportból Busszal irány Galway, itt jó volt a Kinlay House hostel. Itt meg Dublinban az tűnt fel, hogy a hostelek teli vannak álláskereső fiatalokkal – főleg lengyelek (nagyon sokan) de még olaszok és spanyolok is! Galway nekem nem jött be különösebben, mondjuk bulizásra és kocsmázásra ideális, de amúgy... pedig nem csúnya hely. Rengeteg turista, különösen sok amerikaival találkoztam. Galwayban mindenféle egynapos utakat hirdetnek mindenfelé: Connamara, a Cliffs of Moher-hez ill. kompjegyeket Aran Islands-ra. Mivel továbbra is esett az eső úgy dönötttem befizetek egy ilyen buszozásra (pár szobatársammal együtt) a Moher szikláihoz. Kb. 15-16 Euro volt, megálltunk még egy csomó másik klassz helyen (pl. az egyik leghíresebb régi dolmen) és a Moher szikláinál akkora mázlim volt hogy KISÜTÖTT A NAP!!! Vicces volt nézni, hogy sokan lefeküdtek a szikla széléhez és onnan bámultak le a 200m-es mélységbe. Tényleg döbbenetes látvány és egy kis gyaloglással, ha elindulsz É-i irányba, mész kb. 20-30 percet, teljesen egyedül találhatod magad, max. a sirályok társaságában...
Másnap komppal irány az Aran Islands, ez három szigetből áll, a legnagyobb InisMoor a legfelkapottabb, itt érdemes biciklit bérelni (10 Euro), mivel elég nagyok a távolságok. Itt van többek között több régi sziklaerőd, meg még egy fókakolónia is. Innen komppal átmentem a legkisebb szigetre (InisHeer vagy InisOirr) – 15 Euro egy útra! - ahol van egy kellemes kis hostel, itt meg is szálltam. Maga sziget csupa szikla, a helyiek a sziklákat évszázadok során először gúlákba hordták majd kerítéseket építettek belőle, melyek sűrűn behálózzák az egész tájat. Kb. 4-5 óra alatt lehet körbejárni, van egy hajóroncs is meg persze egy világítótorony, de amúgy elég “egyforma”: sziklakerítések mindenhol. Viszont csönd van, nyugalom és este ha átmész a pub-ba akkor itt még nem angolul beszélnek az emberek , éjszaka régi dalokat énekelnek a kocsmában, nehéz visszaadni, mindenesetre feledhetetlen élmény volt.
Majd vissza Dublin. Dublinról nem akarok írni, írt róla biztosan már más korábban épp eleget. Nem volt rossz az Ashfield House hostel. Délután kirándultam a DART (kb. mint nálunk a HÉV) segítségével a Hawls Peninsula-ra (Dublintól 20 perc), kellemes hely. Utolsó “élményem” a vasárnap reggeli repülőgép induláshoz kapcsolódik. Miután mindent elköltöttem és félretettem az 1.65 Euro-t a buszra derült ki hogy vasárnap reggel nem jár a busz a reptérre, mivel vasárnap templomba mennek, az 1. busz reggel 10-11 felé indult csak! Úgyhogy készpénzfelvétel automatából és az AirCoach nevű reptéri luxusjárat maradt az egyedüli váladztás (ez 7 Euro egy útra, bőrülések, nagggyon elegáns).
Jó utat!

Gulfstream