Írországi információk és élmények - magyarul

A kiállítások száma szinte végtelen. Érdemes az utcai plakátokat figyelni, az időszaki kiállítások miatt. A legtöbb helyen van diákkedvezmény, nemzetközi diákigazolványunkat - ha van -, mindenképpen vigyük magunkkal, bár tőlünk még senki sem kérte. Ha vidéki nevezetességeket fogsz felkeresni, érdemes kiváltani az egy főnek 19 euróba kerülő Heritage Card-ot, mely egy évre ingyenes belépőt biztosít a Heritage logójával ellátott múzeumokhoz, kastélyokhoz, látnivalókhoz. Ezeknek listáját a Heritage-ről szóló kb. 3 euróba kerülő könyv tartalmazza. Ha kiváltod a kártyát, a könyvet ingyen megkapod.

Belépők árai: a Nemzeti Galéria, a Nemzeti Múzeum ingyenes, adományokat persze mindenhol szeretettel fogadnak. Általában az állam támogatta helyekre 3-4 € a belépő, de a legdrágább hely sem került 5 €-nál többe. Legdrágább (az állatkerti belépőn kívül) a Dublinia nevű, Dublin középkori életét bemutató múzeum volt, amely közös belépőt ad saját múzeumi részéhez, és a hozzá kis függőfolyosóval csatlakozó Christ Church-höz. Ha nem vagy kíváncsi a templomra, jegyvételkor jelezd. Hasonlóan drága hely a Number 29 és a Book of Kells-t bemutató kiállítás, de az utóbbit nem szabad kihagyni, mert a világon nincs párja, s a kiállítás igen szép, informatív és ügyesen van összeállítva.

Legnépszerűbb kiállítások: Book of Kells, Dublinia, Guinness Hopstore

Ezt látni kell: Book of Kells, Nemzeti Múzeum aranykincsei, Number 29, Nemzeti Galéria, St. Patrick katedrális, Botanikus kert, Kilmanhaim börtön.

St. Patrick katedrális: Szt. Patrik a legenda szerint a templom helyén lévő forrás vizével keresztelte meg a keresztény hitre térteket. A forrást jelző követ ma a katedrális épületének észak-nyugati sarkában őrzik. A katedrális meglehetősen ingatag talajra épült, ui. a Poddle folyó ott folyik el a templom alatt, amelynek a magas talajvíz miatt nincs is kriptaterme. A katedrális Írország legnagyobb temploma. Jonathan Swift, aki 1713-ban a templom dékánja lett, itt van eltemetve hűséges társával, Stellával együtt.

Number 29: A Fitzwilliam St. Lower-en állt valamikor Európa leghosszabb, György-korabeli házakból álló sora, melyet 1961-ben az ír Áramszolgáltató Vállalat esztelenül lerombolt, hogy saját hivatali blokkját felépítse. A közfelháborodást - sikertelenül - elcsendesítendő, megőrizte a jövőnek a 29. számú házat, az egyik legszebbet az utcában. Az épület az 1780-1820 közötti, kellemes, nemesi életet van hivatva bemutatni. Dublin ekkor Európa egyik legvirágzóbb városai közé tartozott. Csak vezetővel látogatható, a vezetést rövid filmvetítés előzi meg. Sajnos, nem sok időt hagynak a bámészkodásra, szinte 'végigügetnek' a látogatókkal a szobákon, de az elhangzó történetek és magyarázatok igen szórakoztatóak.

Nemzeti Galéria: 1864-ben nyitották meg, kitűnő gyűjteménye van ír mesterektől, de minden híresebb európai festőiskolából találunk itt képeket. (Magyar mestertől nincs egy sem.) Gazdagságát főleg nagylelkű adományozóknak köszönheti. A leghíresebb festményeket (Caravaggio, Vermeer, Picasso művét, műveit) időről-időre kölcsönadják más múzeumoknak. (Caravaggio Krisztus elfogatása c. képét a mai napig nem sikerült 'elcsípnem'.) Számos időszaki kiállítása van. Ezek megtekintésért szednek belépőt, amúgy a belépés ingyenes. Az új, negyedik szárny építése folyamatban van.

Botanikus kert: 1795-ben alapították, de már korábban is kertként szolgált. Legelső fáit még a 18. sz. elején ültették. A Tolka-folyó partján, 19.5 hektáron terül el. Szép üvegházait ugyanaz a Richard Turmore tervezte, aki a belfasti Botanikus kert és a londoni Kew Gardens üvegházaiért felelős. Úttörő jellegű botanikai munka folyt itt, 1844-ben a világon először itt sikerült orchideáit nevelni magról. A belépés ingyenes.

Book of Kells: Dúsan illusztrált, páratlan kézirat, amely az újtestamentum négy evangéliumát tartalmazza, i.sz. 800 körül készült. Egyike a világ legrégebbi könyveinek. Nem annyira a kézirat, hanem inkább a felettébb részletes, aprólékos illusztrációk, iniciálék miatt értékes a könyv - bámulatos, milyen épségben megmaradt, annak ellenére, hogy viharos kalandokon ment keresztül: ellopták, elásták, megcsonkították. Az elülső termekben a kódexkészítés, -írás módszerét ismerhetjük meg, rövidfilmek és kiállított tárgyak, eszközök, illusztrációk segítségével. Az utolsó teremben van kiállítva maga a könyv, illetve annak két kötete - a lapokat rendszeresen forgatják. A kiállítást a Trinity College szép - és a régi könyvek jellegzetes illatával bíró -, régi könyvtártermén, az ún. Long Room-on keresztül lehet elhagyni.

Látnivalók, érdekességek: Egy nemrég olvasott útikönyv szerint jobb, ha az ember nem készít kötelező programokat, hanem sodródik a tömeggel, s így próbálja magába szívni Dublin légkörét - a forgalom benzingőzét most hagyjuk. Ha sok időd van, s nem köt egy üzleti látogatás szoros terve, akkor sétálj a Grafton Street-en, ülj be az onnan nyíló kis utcák kocsmáiba, vagy a híres Bewley's kávézóba - nagyon finomak a bonbonjaik -, vagy menj el DART-tal Howth-ra, ahol nemcsak a vitorlás kikötőben gyönyörködhetsz, de ha felmész a félszigetet körbeölelő műút legmagasabb pontjára, és éppen napos az idő, akkor csodás, szinte mediterrán kilátásban lesz részed. Szintén DART-tal le tudsz menni Dun Laoghaire-be, ahol a két, egyenként több mint 1 km hosszú mólón való séta nyújt nagy élményt, nem beszélve a forgalmas kikötő nyújtotta látványról. Még délebbre Bray nyüzsgő, kissé túlzsúfolt, lestrapált tengerparti sétánya ad lehetőséget egy kellemes andalgásra. Ha esne az eső - s Írországban gyakorta esik - még mindig menedéket találsz a kocsmákban. Ha nem akarsz elmenni a városból, a 13-as, vagy a 19-es busszal tudsz elmenni a Botanikus kertbe, amely megér néhány órát csodálatos vasvázú pálma- és orchidea házával. Figyelem: A Botanikus kertben nagyon hosszú ebédidőt tartanak, s a pálma- és orchideaház ez alatt zárva van. Menj délelőtt, vagy késő délután. Belépés ingyenes, a látvány, különösen kora nyáron, csodás.