Írországi információk és élmények - magyarul

Írországban a távolságokat néhány éve km-ben adják meg, és elvileg grammban mérnek, de az emberek még mindig miles-t és pound-ot emlegetnek, ha távolságról és súlyról van szó. Egyre több helyen látjuk kiírva, hogy fél kiló hús ennyibe és ennyibe kerül, de azért még azonnal eláruljuk külföldi voltunkat, ha 30 deka sonkát kérünk a boltban. (Azt amúgy is inkább szeletre szokták kérni.)

A ruha- és cipőméretek beosztása is más, de a legtöbb címkén fel van tüntetve az európai, sőt, az amerikai méret is. Ne vegyünk azonban semmit sem felpróbálás nélkül, ugyanis felfigyeltem rá, hogy egyes ruházati boltok méretei különböznek egymástól, főleg a női ruhaméreteket illetően.

Ezen a remek kis oldalon (http://www.onlineconversion.com/) kinyomtatható átszámítási táblázatokat találhatunk, ruha- és cipőméretekre egyaránt. Érdemes őket eltenni a pénztárcánkba, ha vásárolni szeretnénk. A Penneys, Dunnes áruházak ruháinak minősége meglehetősen jó, főleg, ami a gyermekruhákat illeti – ha elfér a bőröndben, akkor érdemes bevásárolni pólóból, zokniból stb., tartósak, s viszonylag olcsók.

(Frissítve: 2008. július)