Írországi információk és élmények - magyarul

A legtöbb nagy szupermarket, áruház (Tesco, Superquinn, stb.) reggel 8-tól este 21 óráig nyitva van, némely napokon (csütörtök, péntek) este 22-ig tartanak nyitva. Szombaton 9-kor nyitnak, és 21-kor zárnak, vasárnap 10-től 19-ig vannak nyitva. De akad olyan Tesco és Dunnes áruház is Dublinban, amely 24 órás nyitva tartással üzemel.

A gyógyszertárak közül, főleg a belvárosban van olyan, amelyik a boltokhoz hasonlóan meghosszabbított nyitva tartással szolgál. Ezeket már messziről észre lehet venni, mert a portáluk felett hatalmas neon zöld kereszt világít. Külvárosokban a gyógyszertárak (Chemist) reggel általában 9-től 18-ig vannak nyitva.

Az áruházak, ajándékboltok, könyvesboltok legtöbbje vasárnap is nyitva van, ilyenkor némelyik 11-kor vagy délben nyit, és 17-kor, 18 órakor zár.

A múzeumok, galériák általában hétfőn zárva vannak, 9-kor nyitnak, 18-kor zárnak. Ez elég változó, ha számít, nem árt utánajárni, nehogy hoppon maradjunk. A vidéki múzeumoknál a szezon is számít, eldugottabb vidékeken, pl. Donegal, Mayo megyében van olyan kastély, múzeum stb., ami telente zárva van, és csak áprilisban nyit ki. Már csak ezért is érdemes szezon idején jönni.

Némelyik park, nyilvános kert (pl. a Powerscourt-vízesés) téli zárási idejét a sötétedés ideje határozza meg. Ne hagyjuk ilyen későre a látogatást, ha fényképezni akarunk, és különben is, ezt az időpontot a személyzet szabadon értelmezheti. Általában 17-18 óráról van szó.

A háziorvosi rendelők általában 9-12 között, illetve 14-15 órától 18-19 óráig vannak nyitva, de ezt orvosa válogatja.

A bankok, pénzintézmények hétköznap reggel 9-től 16-17 óráig vannak nyitva. Külvárosi bankokban előfordul, hogy a pénztárak már 15 órakor bezárnak, főleg pénteken.

Postahivatalok hasonló nyitva tartási idővel üzemelnek, és kora délután (általában 13-tól 14-ig egyórás ebédidőt tartanak).

A kocsmák nyitva tartása igen változó. Elvileg délben nyitnak, és éjfélkor, hajnali 1-kor zárnak, de mint mindent, ezt a szabályt is a maguk kényelme szerint csavargatják a tulajok (főleg, ha nincs garda - rendőr - a környéken). Vannak már korán, reggel 7-től nyitva tartó kocsmák. Egy biztos, évente kétszer, nagypénteken és Karácsony napján szigorúan bezárnak a kocsmák!

A bárok, mulatók általában éjjel kettőkor, háromkor zárnak.

(Frissítve: 2008. július)