Írországi információk és élmények - magyarul

Dan Dooley (kocsibérlés)

 

Teljesen megbízható autókölcsönző, a belvárosban és a reptéren is van lerakata. A kocsi időre, tisztán várt minket. Egy Ford Fiesta (5 ajtós, magnós 1,3-as változat) ára 38 euró/nap volt júliusban, de ez a teljes biztosítást nem tartalmazta olyan káreseményre, amiért bizonyíthatóan a bérlő a felelős. Praktikusan erre még napi néhány eurót rá kellett fizetni, és akkor kaptam teljes mentességet esetleges káresemény rendezése alól

 

Dublin – látnivalók

 

Chester Beatty kihagyhatatlan, felbecsülhetetlen értékű és szépségű könyvekkel (főképp a vallási témájú (keresztény, iszlám, buddhista) könyvek gyönyörűek. Nekünk a bútorokra és néhány festmény megtekintésére nem maradt időnk. Egyébként a múzeum előtt hangulatos kis park van szép virágokkal.

Mint zárójeles megjegyzés: jobban tetszett, mint a Trinity, ahol minket csak a könyvtár fogott meg, a Book of Kells bemutatása részletes-érdekes, az ember hatalmas várakozással várja a csodát – ami esetünkben elmaradt.

 

National Gallery – az európai nagy képtárakkal összevetve – csalódást okozott

 

National Museum: mi csak a történeti részt láttuk, de az igényes elrendezésben, érdekes magyarázatokkal szép tárgyi emlékekkel került bemutatásra. Tudni való, hogy több “részlege” van a múzeumnak, pl. bútorok, kelmék,  stb.

 

No. 29 (a Fitzwilliam tér egyik sarkán, szemben Oscar Wilde szülőházával) remek György-korabeli többszintes ház, korhű berendezéssel, kitűnő vezetéssel

 

Cape Clear Island – sok látnivaló nincs és július végén egy darab madarat sem láttunk, pedig a Lonely Planet szerint több tízezer szokott volt elsuhanni óránként a sziget felett és körül. Hajó 4 óránként jár csak.

 

Swiss Cottage nem jött be, talán főként azért mert nagyon kevés eredeti tapéta, bútor, stb. maradt meg, jórészt restaurált a kiállítás anyaga

 

Cahir Castle szerintünk kihagyható

 

Connemara-ban, a Killary öböl szép, de a Leenane hotel drága (1 főre 90 euro reggelivel, ami pocsék), szobák csak kicsit nagyobbak egy átlagos B&B-nél, fürdőkád van, ami a B&B-k nagy részéről nem mondható el. Étterme a legrosszabb volt, egész ír utazásunk (2hét) során

 

Clonmacnoise-ban a Kajon House (B&B) 50 euro 2 főre reggelivel, utóbbi jó volt, talán azért mert a házigazda korábban séf volt. A háziak kedvesek, de elég beszédesek, szoba elég kicsi. Maga a monastic site fantasztikus.

 

Co Claire-ben, Liscannorban a Sandfield House (tel: 065-81603) kicsit tehénszagos B&B, ára: 60 euró 2 főre, de nagyon kényelmes szobáik vannak. Közelben (kb. 5 km) jót lehet lovagolni 15 euro/órás árban. A Cliff of Moher innen nem egész fél óra autóval. Javasoljuk nem hétvégén megtekinteni a tömeg miatt, szép idő esetén, napnyugta egy hétköznap páratlan élményt jelent. Liscannorban volt kedvenc éttermünk (halételeket bőven próbáltuk), neve: Vaughan’s Restaurant, észak felé haladva a falu elején, jobb oldalon található.

 

Cobh: festői kisváros, szép séták, the queenstown story érdekes kiállítás a kivándorlásról, valamint itt kötött ki utoljára a Titanic végzetes útja előtt.

 

Egyébként Cobh-ból Skibbereen felé, 2 falu nagyon megragadott minket: Glandore és Union Hall, szép fekvés, hegyről vezet le az út az öböl felé, aranyos házak a 2 településen.

 

Garnish Island szép gondozott kert a szigeten, a sziget mellett fókákat lehet látni. A sziget faunája trópusi inkább, köszönhető a mikroklímának és a sziget természetes védettségének.

 

Szörf lehetőségek:

Dingle félszigeten 2 helyen jó állítólag: Bandon Bay, Tralee Bay (utóbbit próbáltam, ez Castlegregory-tól kicsit még északra. Bérleti díj: 15 euró/óra, ruhát, cipőt adnak. Deszkaválaszték elég jó, vitorlák inkább kisebb méretűek vannak csak (mondjuk 6,7 m2 alatt). A tenger 13 C volt (ruhában nem volt semmi probléma). Itt lehet egyéb vizisportot is űzni.

Galway fölött (Connemara felé, a városhatárban, Barna irányában) láttam még egy szörfiskolát, itt 18 euró/óra volt az ár egy sekély, hullámvédett, de sajnos viszonylag kis öbölben. Ottjártamkor remek szél volt. Mind a deszkák, mind a vitorlák nagy választékban és jó állapotban voltak bérelhetők.