Írországi információk és élmények - magyarul

Ahogy az időjárásnál már említettem, a változékonyság a kulcsszó. Nyáron is lehet hideg, és télen is előfordulhat olyan meleg idő, amikor elég egy könnyű pulóver.

Célszerű, hogy az idelátogatóknál még nyáron is olyan öltözék álljon rendelkezésre, amellyel kivédhetik az időjárás változékonyságát. Télen-nyáron nélkülözhetetlen az esőkabát, (az ernyő az erős szél miatt gyakorlatilag semmit sem ér), lehetőleg belegombolható vagy zippzározható béléssel. Legyen nálunk egy pár valóban vízálló cipő, bakancs (a túrázóknál ez utóbbi elengedhetetlen). Réteges öltözködés - nemcsak a Buga doktor szájából bölcs tanács, valóban szükséges: pólók, ing vagy vékony pulcsi, vastagabb pulóver, arra jöhet az esőkabát. A téli hónapokban (de néha már ősszel) szükség lehet sapkára, sálra, kesztyűre. Ha van termál alsóneműnk, télen aranyat ér. Aki túrázni indul, annál feltétlenül legyen sapka (a fejen át is jelentős hő veszthető!), váltás ruha-cipő. Mindig számítsunk rossz időre, a legtöbb hegyen a köd bármikor ellepheti a környéket. Legyen a hátizsákban mobil telefon, élelem, cukros ital, vagy csokoládé, arra az esetre, ha eltévednénk, vagy az út tovább tartana a vártnál, és plusz energiára van szükségünk. (Aki nálam jóval tapasztaltabbak véleményére kíváncsi az öltözködéssel kapcsolatban, annak ajánlom, hogy keresse fel a Baraka weboldalát, ahol az öltözködéssel kapcsolatban további jó tanácsok olvashatók. Ők igazi túrázók, tapasztalatból beszélnek.)

A lényeg: készüljünk fel minden eshetőségre. Még nyáron se jöjjünk csupa lenge ruhával, könnyű szandállal, tornacipővel felszerelkezve. Hozhatunk magunkkal, de ez az ország nem a francia Riviéra, ahol nyáron holtbiztos, hogy meleg van reggel-este. A tengerparton gyakorlatilag mindig fúj a szél. Legyen nálunk meleg pulóver, hosszú nadrág, esőkabát, vízálló cipő, napszemüveg télen-nyáron. A turistáknak előszeretettel ajánlott, zsebkendőnyire összehajtogatható esőkabátnak nem vagyok híve, hacsak nem kerül alá vastag pulóver, ami lehetőleg nem műszálas, hanem mondjuk gyapjú. Vegyünk minőségi esőkabátot! Bármennyire is „cool”, ne próbáljuk meg követni a helyiek laza öltözködését: megfázás, alapos felfázás is lehet belőle (tanúsíthatom). Őket már babakoruktól így nevelték, mi ezt nem fogjuk tudni átvenni egy-két heti itt-tartózkodás alatt. Lehet, hogy a dublini srácok egy szál ingben mennek este kocsmázni, miközben süvít a szél, de mi azért ne féljünk kitűnni a vastag kabátunkkal. Mi járunk jobban, felfázás nélkül élvezhetjük az ország nyújtotta örömöket. Volt már több látogatónk, akik az első hetet csöpögő orral szenvedték végig, mert a szervezetüket megviselte e nyálkás időjárású, hűvös országgal való találkozás, de volt olyan is, aki májusban itt töltött hetek során egy csepp esőt sem látott, és lepirult orcával ment haza. (Az már külön érdekesség, hogy kitettük őt a reptéren, és hazafele elkapott bennünket egy kiadós eső…)

(Frissítve: 2008. július)