Írországi információk és élmények - magyarul

Kinyitott az ország!

A politikusok szerint elmúlt a veszély, ismét látogatható minden. Biztos maradt egy-két olyan ösvény, ami farmokon vezet keresztül*, és emiatt továbbra is zárva van, de ez nem olyan dolog, ami a pár hétre vagy egy hónapra idelátogató érdeklődőt megzavarná. De ha pl. tájfutni jössz, akkor érdemes alaposabban körbenézni, ehhez az előző cikkben találhatsz pár címet.

*Ez itt megszokott dolog. Előfordul, hogy az egyik farmer legelőjén van egy 3-5 ezer éves kőépítmény, amire kíváncsiak az emberek. Ekkor több eset lehetséges. Az egyik az, hogy az állam megveszi a farmot, és ingyen vagy egy jelképes összegért lehet látogatni. A másik az, hogy a farmer megígéri, vigyáz rá, cserébe kap egy kis pénzt az államtól. Ezt esetenként azzal egészíti ki, hogy a legelő bejáratához kitesz egy táblát, hogy ez az ő birtoka, megkéri a kedves embereket, hogy viselkedjenek illendően (pl. ne kergessék meg a birkákat hangos "kicsi édes állat, gyere ide anyához, hadd simogassam meg a buta fejedet" kiáltásokkal), és esetleg rakjanak a kirakott tálba 2-3 eurót. A harmadik eset az, hogy a farmert egyáltalán nem érdekli a pénz, de a saját birtoka védelmében furmányos kaput épít az igazi mellé; nyitva hagyja a texasi kaput, amit az állat nem megy át; esetleg a kőkerítésbe kis lépcsőket épít, amin a birka vagy a marha nem tud átmenni, de az emberek igen. Erre a legjobb példa a cashel-i apátság, ami egy hatalmas legelő közepén terül el, és a farmer azzal próbálja távol tartani a turistákat, hogy bikákat(!) legeltet a mezőn és az apátság gótikus főhajójában. Ettől persze az összes magamfajta aszfaltbetyár százszor is meggondolja, hogy megtegye-e a mintegy 400 méteres utat oda-vissza, vagy távolról csodálja az ember és természet összhangját. (Aztán persze mégiscsak odalopakodtam, elvégre én vagyok a férfi a családban. Legalábbis jó azt hinni:-))

Az előzmények:
***
Bezárt az ország!

Mint bizonyára ismert, az elmúlt héten Írországból is jelentettek száj-és körömfájásos megbetegedést. Ez az emberre egyébként veszélytelen kór jelentős felfordulást okozott. Azzal kezdődött, hogy elmaradt a hatalmas Szent Patrick napi fesztivál. Fertőtlenítő szőnyegeket helyeztek az összes nagy ipari park és mezőgazdasági cég bejáratához. De ami valószínűleg leginkább érinti az ideutazót:
A vidéki turistalátványosságok nagy része zárva van, a sportversenyeket (a horgászversenytől a lóversenyekig) elhalasztották, mindenkit megkérnek, hogy ne menjen vidékre, ha nem muszáj. A helyzet komolyságára jellemző, hogy az állatmenhelyek készen állnak arra, hogy az ott gondozott állatokat el kell pusztítani, a fertőzés mellett lévő félszigetre pedig katonaságot rendeltek ki, hogy levadásszák az összes ott élő vadkecskét és őzet.

Az Irish Tourist Board rendelkezik egy hosszú listával azokról a helyekről, amik továbbra is nyitva vannak. Ez megtekinthető itt. A listát naponta frissítik, úgyhogy érdemes gyakran felkeresni. Ha további kérdés merülne fel, itt egy lista az elérhetőségükről:

BORD FÁILTE HEAD OFFICE
Bord Fáilte - Irish Tourist Board
Baggot Street Bridge
Dublin 2
Tel: +353-1-6024000
Fax: +353-1-6024100
website: www.ireland.travel.ie

Sajnos általános ír email címet nem találtam, de van egy másik turizmussal foglalkozó weblap, az ő email címük ez.

Az Irish Times weblapja is tartalmaz egy összefoglalót, megtekinthető itt. Ők más megközelítést használnak, az elmaradt rendezvények listája olvasható ezen a lapon.