Írországi információk és élmények - magyarul

Egyre többen jönnek Írországba angolul tanulni. Nyaranként olasz és spanyol diákok ezrei lepik el a várost - és jó okuk van erre. Az írországi nyelviskolák általában olcsóbbak, a szülők nyugodtabban engedik el a gyerekeiket a helyenként kisvárosias Dublinba, mint pl. Londonba, Írország természeti szépségei pedig bőséges programot kínálnak a tanulásmentes hétvégékre.

Mire érdemes odafigyelni?

  • Célszerű vagy nagyobb szakmai szervezethez vagy több iskolából álló hálózathoz tartozó iskolát választani. Egy kisebb iskola ugyanolyan jó lehet, de ismerősök tapasztalatai híján egyiket sem lehet ajánlani.
  • Indulás előtt célszerű megérdeklődni a budapesti ír követségen, hogy mik a beutazás követelményei. Hosszabb tartózkodás esetén vízum kell, mindenképpen előre le kell foglalni a szállást (és meg kell tudni mondani az országba belépéskor), a tervezett tartózkodás idejére megfelelő mennyiségű (azaz sok) pénzzel kell rendelkezni. Aki nem tudja magát a határon megfelelően „dokumentálni”, az mehet vissza az első géppel, még a repülőtérről a városba vezető utat sem fogja látni Dublinból.
  • A nyelviskolák általában tudnak segíteni a szállásfoglalásban, többnyire családoknál helyezik el a diákokat. Ennek két előnye is van: az ember angolul beszélgethet a szállásadójával, valamint sokkal olcsóbb is, mint a panziós elhelyezés.
  • A tanfolyam díját mindig előre ki kell fizetni, ha a nyelviskola intézi a szállást, akkor azt is. Érdemes megnézni előtte a naptárban az írországi munkaszüneti napokat, mert a tandíj több helyen is csupán időtartamra szól, és pl. a húsvéti ünnepek táján ugyanannyi pénzért akár 25 %-kal kevesebb órát is kaphat a gyanútlan beiratkozó.
  • Ha vidéki nyelviskolát választ a diák, érdemes kétszer annyi időt rászánni a belföldi utazásra, mint Magyarországon...

Néhány nyelviskola adatai:

International House - a Budapesten is jelen lévő hálózat része, ide nyugodt lelkiismerettel be lehet iratkozni, de biztosan nem a legolcsóbb (tavaly 210 dollártól indult egy hétre az 5x4 órás kurzus).

International House, Griffith Campus, South Circular Road, Dublin 8
Tel: +353-1-454-9260, +353-1-454-9261, fax: +353-1-454-9262, e-mail: ihdublin@iol.ie.

 

Geos English Academy - ők az ír oktatásügyi minisztérium szakmai elismerésével büszkélkednek.

Geos English Academy, 2nd floor, Ballast House, Westmoreland Street, Dublin 2.
Tel: +353-1-679-2997, fax: 679-2752, e-mail: geos@indigo.ie.

 

Language Centre of Ireland - ez az egyetlen hely, ahol már járt ismerős, és nagyon elégedett volt vele, bár a kezdeti ügyintézés nehézkes volt.

Language Centre of Ireland, 45 Kildare Street, Dublin 2.
Tel: +353-1-671-6266, fax 671-6430, e-mail: info@lci.ie.

 

Következzen még néhány hivatkozás nyelviskolákra:

Cork Language Centre

http://www.delf.ie/


Szakmai szervezetek:

International Association of Language Centres

http://www.arels.org.uk/


Nyelviskolák webhelyeinek gyűjteménye:

A Yahoon

http://www.lingocity.com/links/irelink.html

http://sabmac.studyabroad.com/simplehtml/languages/english_ireland.html

 

Jó tanulást!

GBotond 


Több mint 100 nyelviskola címe:
Study Abroad English Language Schools.