Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -

2003. április - Vakáció

Újra itthon az otthon töltött három hét után. Odahaza csodás volt az idő, noha a megérkezésünk előtti hétvégén Sopronban még esett a hó, és az erős szélben vízszintesen röpködtek a nehéznek minősülő kerti műanyag bútorok. Levente még le is fényképezett egy hófoltot a szállásunk (a melegen ajánlott soproni Villa Mimi kertjében). Igen, ez a reklám helye. Remek hely, noha kicsit nyöszörögnek az öreg villa padlódeszkái, s néha hangyák jelennek meg a padlón (is), de a mediterrán hangulatú szobák és a gyönyörű kert, a kilátás kárpótolnak mindenért.
A szülői kényeztetésen túl (ajándékok és ételek özöne) még egy, barátok és családtagok társaságában megtett remek húsvéti túrában is részünk volt, amit sajnos, a nagy dugó miatt egy kétórás buszban való kínszenvedés csapott agyon. Húsvéthétfőn akkora volt a forgalom Visegrád és Szentendre között, hogy két óráig tartott, míg a busz elvánszorgott egyik helyről a másikra. Az utolsó kilométert már gyalog tettük meg, és ha nem állunk meg fagyizni, előbb oda is érünk a HÉV-végállomáshoz, mint a busz. Az idő nyaralásunk során végig kegyes volt velünk, csak az első este esett Sopronban, aztán esőt legközelebb már csak Oostendé-ben láttunk, ahol visszafelé megálltunk éjszakázni.
Ez a húsvéti túra egyébként locsolótúra néven fut, afféle hagyomány Levente részéről. Idén mindenkit oda invitáltunk, aki találkozni akart velünk, s aki tudott, el is jött. Kb. 25-en voltunk, még régi, Internetről, a weboldal kapcsán megismert ismerősök is eljöttek a sűrű munkabeosztásuk ellenére, ami külön örömet okozott. Készült néhány fotó, lehet, hogy majd iderakjuk őket, ha időm és energiám lesz.
Sopronból Budapestre menet "kis" kitérőt tettünk a remek Németh-pince kedvéért Badacsonyba. Ha hazalátogatunk, ide mindig elmegyünk, innen hozzuk az ünnepekre tartogatott palack borokat. A pince remek választékkal rendelkezik: jégboruk (s más borspecialitásuk) megkóstolása ajánlott annak, aki erre jár. (8261 Badacsony, Római út 127. nemeth-pince@axelero.hu).
Odafelé Luxembourgban aludtunk, majd a német autópályák engedélyezte sebességen felbátorodva Levente nagy iramban hajtott, és még az osztrák utakon sem lassított le, így történhetett, hogy az utazás második napján este 7-kor a soproni határátkelőnél voltunk. Verő sokáig próbálta elérni a vámosnál, hogy adjon ún. autóútlevelet az ír rendszámú Inkának ("aki" egy 3 éves tintakék Ford Focus 1.6, a családunk szemefénye), de a fickó kitért a munkalehetőség elől, mondván ezt a lakhely szerinti hivatalban kell elintézni, s azt mondta Verőnek, ő "nem erőltetné" ennek az autóútlevélnek a beszerzését. Nem állított meg rendőr bennünket az otthoni autózás során, de nem is merek belegondolni, mi történhetett volna, ha… Én amúgy is igen törvénytisztelő kispolgár volnék, betoji, aki reszket, ha a dolgai nem az előírások alapján intéződnek.
Próbáltunk sürgősségi ügyintézéssel új útlevelet beszerezni, de kiderült, hogy az ötnapos ügyintézés tulajdonképpen hat munkanap, és mi akkor már eljövőben voltunk. Ha megérkezés után először Budapestre megyünk, talán összejött volna, de előbb Sopronban töltöttünk el pár kellemes napot, szüleimmel, Barnabás öcsém és Gabci (öcsém barátnője / élettársa / jegyese), valamint a legjobb könyvesboltos társaság, Zsuzsa és Béla társaságában. (No, ide is fotó illenék, Levente készített egyet róluk, majd… talán!)
Közben még egy temetésre is elmentem, ami elég nagy szomorúsággal töltött el, mert a házban, szüleim fölött lakó idős ismerősről volt szó. Meglátogattuk Levente szintén itt nyugvó nagyszüleinek sírját, s az én nagyszüleimét is. Gondolom, ez minden hazalátogatónak hagyomány, mi a magunk részéről soha ki nem hagyjuk. Sok minden eszébe jut az embernek ilyenkor…

Hazafelé jövet megint Luxembourg-ban éjszakáztunk. Csak homályosan emlékeztem, melyik hotelt néztük ki, és az melyik városkában van, így kissé kifáradva, és tanácstalanul estünk be az Esch-sur-Sure-ben lévő elsőnek megpillantott, elég átlagos hotelbe. Ott aludtunk. A vacsora csodásan finom volt, és még a negyedóránként megszólaló harang sem zavart. Sőt, az ablakból rá lehetett látni az alant kanyargó kis folyócskára, a keskeny völgyet betöltötte a vízen úszkáló kacsa hangos hápogása… Másnap reggeli sétánk során találtuk meg az egy utcával feljebb lévő (szebb, olcsóbb, satöbbibb) hotelt, amit tulajdonképpen megcéloztunk a neten. No comment. Legközelebb minden címet felírok, s türelmesebb leszek!
Másnap Tilburgban, Hollandiában álltunk meg egy röpke negyedórára, Verő egy régi kollégájával találkoztunk, Stephan-nal, akinek cseresznyepálinkát ígért az uram. A fickó nagyon meg volt lepve, hogy az ő pálinkája miatt ekkora kitérőt tettünk, és még csak nem is akarunk Tilburgban aludni. Azóta már megírta, hogy a pálinka remekül marja a torkát, s sűrűn iszogatja.
Oostendében éjszakáztunk. (Itt esett három hét után először.) Klassz város, csak ne lenne benne annyi építkezés! Mibe is botlottunk a nem éppen belga hangzású, Glendore-nak nevezett hotelünkből (nincs weboldala, Hostraat 25, 8400 Oostende) kilépve? Igen, egy ír kocsmába, ami mellett érdekes módon egy angol (The Lord) kocsma foglalt helyet, s átellenben az English Church csalogatta misére az ájtatos turistákat. Főleg Oostende főtere tetszett, ott is a Kiosk-nak nevezett étterem (14, Wapenplein, Oostende). Verő mindenképpen sörözni akart a vacsora mellett, de elég nehezen találtunk olyan helyet, ami tetszett volna neki. Mindez az után történt, hogy a helyi étterem-ajánlóból kinézett vendéglőről kiderült, hogy bezárták… Végül a fent említett helyen, a főtéren kötöttünk ki, ahol a kovácsoltvas korláttal körbeölelt zenepavilon közelében ettünk. A közeli templom harangtornya bűvölt el bennünket azzal, hogy este fél 9-kor (miért akkor?) eljátszotta az Európai Unió himnuszát, az Örömódát. Megdöbbenve ültünk az asztalnál, a dallamos harangszó elbűvölt bennünket, s tényleg lélekemelő szépséggel szólt.
Még egy dologra fény derült. Akármelyik vendéglő menüjét is néztük meg, szinte mindegyiken első fogásként a friss spárga szerepelt, s aztán még vagy ötféleképpen elkészített módon. Megkérdeztem a pincért a Kiosk-ban, miért van ez? Elmondta, hogy Belgiumban a spárga szezonja évente mindössze kétszer két hétig tart, és akkor mindenki spárgát akar enni, amikor csak tud. S hogy a spárgaevés szokása Belgiumból ered. Mint ahogy a hasábburgonya, vagyis a French fries Franciaországból, magyarázta.
Oostendével kapcsolatban még egy élményem volt: a WC-n ülve (hol máshol?) bámultam ki a fürdő ablakán az 5. emeletről, amikor hirtelen megmozdult előttem az egyik háztető, és néhány sárga fényű lámpával a tetején szó szerint elúszott a többi tető között! Mi ez? Amikor a "tető" végén megjelent egy hajóhíd a forgó radarral, akkor jöttem rá, hogy egy kompot látok! Gyorsan ellenőriztem a térképen, hát persze, hotelünk hátsó frontja, ahol a szobánk volt, Oostende kikötőjére nézett, ahol az óriás kompok jöttek-mentek egész este! Nagyon varázsos látvány volt, pedig egy pillanatra azt hittem, a szemem káprázik…
Az út hátralévő során nagy élményt jelentett még a Szajna torkolatát átívelő két hatalmas híd! ÓRIÁSIAK! Sajnos, a sebtében elkészített képek nem tudják visszaadni az élményt, elég annyi, hogy a torkolat ritka-széles, a hidak bakhátúak, s mintha hangyaként kapaszkodnánk fel rájuk, olyanok az arányok.
Cherbourg-ban szálltunk kompra, szakadó esőzés kíséretében. Kissé (nagyon) hullámzott a hajó, Verő egyből elvackolt az ágyán, mert nem érezte magát valami fényesen. Én egy darabig mászkáltam a fedélzeten (fel is fedeztem egy francia vevőmet az utasok között - egy nő, aki itt él Sandyford-ban). Kezdtem magam furán érezni, s hiába ittam büfiztető tonikot, szopogattam a bárból szerzett jégkockát, bekövetkezett a számomra legdöbbenetesebb dolog - viszontláttam Cherbourg-ban elköltött ebédemet. Eddig meg voltam róla győződve, hogy nem vagyok egy tengeribeteg típus, de ezek szerint nem vagyok egy vén tengeri medve sem. Verő "csak" émelygett, s az éjszaka hátralévő részében azt számoltam, hányszor fordít puhán egyik felemről a másikra a hullámzás. Üres gyomorral már valamivel jobban éreztem magam, s nagyjából sikerült kitámaszkodni, de még az enyhe himbálózás is kellemetlen volt. Hmmm, lehet, hogy mégis repülővel megyünk haza legközelebb? Odafelé semmi baj nem volt, igaz, szinte asztallap simaságú volt a tenger…

Idehaza a kiszínesedett "countryside" várt bennünket, mindenfelé meleg, napsárga virágokkal voltak beborítva a sülzanótok, s napsütésben élvezhettük a Rosslare-től Sandyford-ig vezető utat. S utána "már csak" a szennyes kimosása, a szétpakolás volt hátra. Levente másnap Barcelonába repült a csoportjával, én pedig szalmaözvegyként hajtogattam a tiszta ruhát… Erre az évre tehát megvolt a nyaralás, innentől kezdve a hosszú hétvégék, és rövid, kétnapos vidéki kirándulások várnak ránk, mert vannak még felfedezendő csodák!

Következő írás