Írországi információk és élmények - magyarul

Ezt a túrát kocsival, vagy vonattal is meg lehet tenni, előtte nem árt tájékozódni a vonatmenetrendekről. Belfastot Dublinnal egy Intercity járat köti össze, amelyre elég drága a jegy, de a vonat hamar Belfastban van, és nem áll meg minden görbe fánál, mint a busz… Mi kocsival mentünk. Aki vonattal megy, ügyeljen rá, hogy csak a főpályaudvaron, a Belfast City Central Train Station-nél szálljon le, mert előtte a vonat még többször megáll a város kijjebb lévő negyedeiben (egy kórháznál, és a botanikus kertnél). A főpályaudvartól rövid sétára van a belváros.

2003. márciusában voltunk Belfastban. Addigi látogatásaink rendszerint nem álltak semmi másból, mint hogy átsuhantunk a városon, a főúton, észak felé menet. A városról korábbi benyomásaim alapján csak annyit mondhatok, hogy csúnya iparváros, rengeteg építkezéssel, amelyben szép, régi, vöröstéglás épületek váltakoznak csupa üveg, vagy nem túl szép, modern tömbökkel, amelyeket kissé lepukkant utcák kötnek össze.

Dublinból először Monasterboiceba mentünk, ahol barátunk, Hajni fotózni szeretett volna, de az időjárás megakadályozta ebben. Viharos szél fújt, esett az eső - vízszintesen. Kissé aggódtam, hogy ez az időjárás majd alaposan tönkreteszi a belfasti városnézést-fotózást, de szerencsére, ahogy átléptük a határt, már ki-kisütött a nap.
Sokan kérdezték tőlünk, mire számíthatnak az ír-északír határon. Nos, a főúton ellenőrzésnek, határőr-jelenlétnek nyoma sincs. A határhoz közeledve feltűnnek a "Money changed" feliratú táblák, amelyek rendszerint egy kis bódé felé mutatnak, vagy egy töltőállomás melléképülete felé, ahol angol fontot válthatunk. Mi inkább a bankkártyánkat szoktuk használni, ha északra megyünk. Ahogy haladtunk egyre beljebb az országba, egyre több angol zászló tűnt fel, jelezve a falucska politikai hovatartozását. Belfastban még mindig kicsit kényelmetlenül érzem magam, holott már nincs a baljós hangulat, mint mondjuk 6 éve, amikor először jártam itt: nem látni járőröző katonákat, megerősített, berácsozott ablakú rendőrautó sem cirkál annyi, de azért a kerítésekkel, rácsokkal körbevett rendőrőrsök látványa még mindig ijesztő. Főleg, mert most is látszanak a hozzájuk tán nem is oly régen odacsapott festékbombák nyomai…
Csakis és kizárólag azért mentünk most Belfastba, hogy Hajni fotózhasson. Ez volt az utolsó hétvégéje Írországban, s 50 hónap írországi tartózkodás után a Microsoft amerikai központjába, Redmondba készült, férje, Karesz után. Még meg akarta látogatni azokat a városokat, ahol korábban nem volt, így esett a választás Belfastra. A túrát először ebéddel kezdtük, amit a rendkívüli részletességgel díszített, snug-oknak nevezett zugokkal teli, már-már csicsásnak nevezhető Crown Liqour Saloon-ban akartunk elkölteni. Ez a hely Belfast egyik legszebb kocsmája, a többszöri bombatámadást megélt Europa hotellel szemben található. Turistáknak kötelező látnivaló! A bejáratánál egy színes mozaikon a névadó angol korona látható: állítólag azért került oda, mert a tulaj felesége királyhű volt, a férfi ellenben nem. Csak úgy engedte meg a feleségének, hogy ilyen nevet adjon a kocsmának, ha a korona mása a bejárathoz, a földre került, ahol a republikánus barátai nyugodtan ráléphettek, imígyen fejezve ki ellenérzésüket. A mendemonda szerint, ha az ember ügyesen helyezkedik, a kocsmából lévő asztala mellől megfigyelheti, melyik betérő vendég lojalista és melyik nem. Szerintem ez elég nehéz, hiszen a bejáratnál lévő ajtók közül csak egy nyílik, az is eltakarja a mozaikot, így talán csak az ajtó előtt ácsorogva lehetne meggyőződni a vendégek politikai-vallási hovatartozásáról...
A kocsmában nem szolgáltak fel ételt, ezért az emeletén lévő étteremben ebédeltünk és készültünk fel az előttünk álló izgalmakra. Ugyanis Hajni mindenképpen részt akart venni egy taxis túrán, amely a Lonely Planet szerint Nyugat-Belfast katolikusok által lakott negyedét mutatja be, annak teljes "szépségében", helyi vezetővel, aki nem más, mint a taxisofőr. A fekete taxik London kiselejtezett, lestrapált darabjai közül kerültek ide, olcsó közlekedési megoldást nyújtva a Falls Road, vagyis a katolikus negyed lakóinak. S micsoda meglepetés: pár utcával északabbra, ugyanilyen taxik állnak sorban, a Shankill Road (protestánsok) lakóinak szolgálatában. A taxisszolgálatot Falls Road vagy Shankill Road People's Taxis néven keressük, ha egyszer ilyen túrára adjuk a fejünket. (A Lonely Planet térképén így szerepelnek.) A könyv azt ajánlotta, hogy a turistairodán keresztül szervezzük meg a túrát, de az bizony zárva volt vasárnap, így másik útitársunk, Péter tapasztalatára voltunk bízva: ő még emlékezett halványan, hol szálltak be egy ilyen taxiba. Némi kóborlás és egy helyi hölgy megkérdezése után egy eléggé szürke és lerobbant kis mellékutcában várakozó taxikra leltünk, ahol Péter férfiasan odamasírozott egy fickóhoz, és a túrák után érdeklődött. Ő odavezetett bennünket a legközelebbi üres kocsihoz (a többiben meglepő módon már ültek, de láthatóan mind helyiek, mintha kirajzásra vártak volna). A férfi elment, s amikor visszajött, közölte, hogy fejenként 7 fontért egy másfél órás túrát tart nekünk. Kissé megrettenve ültünk a kocsiban, mert a kiejtése olyan ír volt (nem az az éneklő északír, az csak nyomokban!), hogy alig értettük, mit mond. Ráadásul mintha nyáltúltermeléssel küzdött volna. Szerencsére a későbbiek során sikerült mindig közel állnom hozzá, és értenem - de csak nagyjából - mit mesél.
A túra tulajdonképpen a Falls Road teljes hosszában haladt végig, közben megálltunk azoknál a híres falfestményeknél, amelyeket az IRA mártírjainak, az angol katonák által lelőtt civileknek, vagy a Troubles, vagyis az északír csatározások áldozatainak állítottak (festettek) a helyiek. Vagyis mi a történések katolikus - ír - oldalát hallottuk. Biztos vagyok benne, hogy egyik oldal sem szívderítő, s mindegyiknek van vaj bőven a füle mögött. De a politikához nem értek, nem is nagyon érdekel, így megpróbáltam kritika nélkül befogadni azt, amit hallottunk. A Falls Road tipikus munkásnegyed, aprócska, egymás mellé szoruló házakkal, még parányibb, általában virággal gyéren (vagy művirággal bőven) díszített kertjeivel. Péter legnagyobb csodálkozására néhol még az utcán játszadozó-futkározó gyerekeket is láttunk, erre pár éve még nem volt példa. Jobb volt akkor nem az utcára menni.
Egy helyen a két negyed annyira megközelíti egymást, hogy a házak hátsó kertjei egymással határosak. Hogy ebből ne legyen probléma, mert korábban volt, hatalmas fémfalat, kerítéshálóval megemelt elválasztót emeltek a két negyed közé, megakadályozva az átmászást, átdobálást. De nyilván ez sem volt elég, mert némelyik ház hátulsó falát és kertjét egy, a ház tetejétől a kert végéig, a fal tövéig tartó, ferdén elhelyezkedő, fémhálós építmény is védte a Molotov-koktéloktól, kövektől, és még ki tudja, mitől. Hogyan lehet így élni? Sokáig hezitáltam, de aztán az út háromnegyedénél csak feltettem a kérdést a sofőrnek, aki éppen olyan figyelemmel igyekezett a kérdést leolvasni a számról, mint ahogy én a válaszát. Hogyan lehet így élni? Hát lehet, a katonák, a rendőrség ott voltak az utcán, odafigyeltek a rendre (hmmm), az embert napjában négyszer-ötször is megállították, kikérdezték, igen, ez bosszantó volt, mi több, dühítő, de hát élni kell… Valami ilyesmi volt a válasz. Ha jól értettem.
Hajni és Évi, Péter barátnője, buzgón fényképezte azokat a festményeket (murals), amelyeket 6 éve én még Levente válla mögül, kocsiból mertem csak lefényképezni. Némelyik nagyon profi módon volt megalkotva, és nem csak az ír politikai hősöket, áldozatokat örökítette meg, hanem a világ más politikai konfliktusait is. Volt tiltakozó falfestmény a műanyag lövedék használata ellen, egy fal teljes hosszában bemutatva, hány láb távolságból érte a lövedék azokat, akik nem úszták meg élve. Akik között feltűnően sok volt a gyerek, a kamasz. Ekkor jutott eszembe az a zavaró felfedezés, hogy valahányszor zavargásokat mutogatnak a tévében, az esti hírekben, érdekes módon mindig kamaszgyerekeket látni, srácokat, amint palackokat, köveket dobálnak… Hol vannak a felnőttek? Vagy ők csak a háttérből "irányítják" a dolgokat? Hogy aztán lehessen látványosan a másik orra alá dörgölni a kiskorú áldozat esetét? Ezért mondom, hogy itt egyik félnek sincs (már) igaza, mindegyiknek vannak piszkos kis eszközei, s a dolog már régen nem a vallásról, elnyomásról stb. szól, de ezt hozzáértők ezt nyilván jobban ki tudnák elemezni.
Az út végén hirtelen visszafelé kanyarodott a taxi, és a férfi behajtott egy temetőbe. Én még ilyen komor helyet nem láttam… Nem tudom, kire milyen hatással vannak a temetők, de én a falusi temetőket határozottan megnyugtató, elgondolkodtató helyeknek találom. Ez a temető olyan volt, mint egy lepusztult lakótelep: szorosan egymás mellé szorult sírok, keskeny autóutak - milyen fura egy ócska, zörgő taxival, a síroktól szinte karnyújtásnyira végigautózni! A férfi elmagyarázta, hogy ő sem érzi magát kényelmesen azzal, hogy idehoz bennünket, a temető temetésre és imádkozásra való hely, de muszáj megnéznünk Bobby Sands sírját, és a többi mártírét. Kiszálltunk, és odasétáltunk egy kissé megemelt parcellához. Keskeny aszfaltösvény vezetett a sírok között, amelyek nem olyan sírok voltak, amilyeneket magyar temetőkben találunk: hanem zömök, szögletes, igen kicsi emlékkövek, rengeteg művirág (ami egyébként erősen jellemző a városi ír temetőkre) és a feliratok komorsága: Bobby Sands, az 1981-es éhségsztrájk, a H-tömb mártírjának nyugvóhelyét egy szétnyitott könyvet utánzó kőre vésett idézet jelezte, egy fekete-fehér fotó, és művirágcsokor. Odébb lépve a férfi - Anthony, most végre eszembe jutott a neve - megmutatott egy másik sírt, és mesélni kezdte, hogy az angol hadsereg elit alakulata, a SAS Gibraltáron, fényes nappal agyonlőtt három IRA-tagot, akikről azt gyanították, hogy valami akcióra készülnek. E három ember (két férfi, és egy nő) temetése során egy lojalista merénylő a temetésre összegyűlt tömeget hátulról gránátokkal kezdte dobálni. A gyászoló tömegből sokakat megsebesített, többeket megölt, míg végre legyűrték, amikor elfutott, és elfogyott a lőszere. E mondathoz érve Anthony megfordult, és széles kézmozdulattal elmutatott a temető háta felé: "Ott, az a kerítés, azon mászott át, és elbújt a sírok között." Kimeredt szemmel néztem a kerítést, és hirtelen megismertem a helyszínt, amit a tévében magam is sokszor láttam. Soha műsor nem volt még az északír konfliktusról úgy, hogy ennek az atrocitásnak a véletlenül kamerával megörökített felvételeit ne játszották volna le. A hirtelen kavarodás, leguggoló, magukat földre vető emberek mindenfelé, kiabálás, lövések zaja… Ugyanez a kép most ott volt előttem élőben: nesze neked, ez nem tévé, ez itt van előtted. A temető enyhén lejt, egy főút, és szürke ipartelepek, raktárépületek felé néz, a távolban Belfast magasabb épületeivel. Végtelenül elszomorító. Hiába sütött a nap, szürke és szürke volt minden. Sosem tudnék ilyen körülmények, ilyen véget nem érő harc mindennapjaiban élni.
Amíg a többiek ballagtak a kocsihoz, megpróbáltam felvenni egyet a sírokat fedő szürkésfehér aszfaltkövek közül. Kicsúszott a kezemből, hagytam. Így volt jó. Minek is vittem volna haza? Talán Leventének akartam odaadni, aki annak idején, kamaszos dacból nyilván, Bobby Sands-jelvényt hordott, amíg a tanára le nem vetette vele.
Azért hogy ne látszódjunk egészen tudatlan turistáknak, egyszer közbevetettem, hogy azért a magyarok is tudják, ha másból nem, akkor az "Őt is anya szülte" c. filmből, hogy ki az a Bobby Sands, s miről híres. Sőt, a börtönről is hallottunk, amelynek H tömbjében raboskodtak az éhségsztrájkolók. Anthony ezen annyira felélénkült, hogy megkérdezte, meddig maradunk, mert szívesen elvisz ő bennünket a börtönhöz, ha gondoljuk… Isten ments, elég volt nekem a temetőbeli látogatás, s különben is, este haza kellett mennünk. Talán majd legközelebb… de azért köszönjük.

Jó sokára értünk vissza a taxiállomáshoz. Péter kifizette Anthony-t, még borravalót is adott, amitől ő egészen el volt kápráztatva, és hálából elvitt bennünket abba az utcába, ahol Levente parkolt. (Rosszul mehet az északíreknek, ha kétfontnyi borravaló így meghatja őket…) Ő már kissé idegesen várt bennünket (nem volt hajlandó eljönni a túrára, nem igazán szeret keveredni a helyiekkel, nem szereti Belfastot).
A "város"-nézés után szórakozásul a Dublinból Belfastba költözött IMAX-moziba mentünk, megnézni egy háromdimenziós filmet. A mozi a város egyik szórakozó negyedében, az Odyssey néven ismert épületkomplexumban található, amely a Lagan folyó partjára épült. A mozi előcsarnoka a városra néz vissza, a hatalmas üvegtáblákon át szép látványt nyújtott az esti Belfast, és a SeaCat nevű gyorskomp-járat kikötője. Az elég gyenge film után a város esti fényeit bámultam, túl az öböl vizén, milyen szépnek, vonzónak tűnt, háttérben a hegyekkel, egészen másféleképpen tudtam ránézni, mint a temetőből vagy a taxi ablakából. Hajni még szerette volna lefényképezni a Stormont, vagyis az északír Parlament épületét, véletlenül arra is indultunk el a gyorsforgalmi úton, pedig már besötétedett, így szó sem lehetett fényképezésről. Végül csak a város keleti végében lévő reptér előtt tudtunk megfordulni, és visszakeveredni a városon át a Dublin felé vezető útra.
Hazafelé jövet Monasterboice-nál, az út melletti, már jól bevált Monasterboice Inn-ben ettünk kései vacsorát. Egyre fogyatkoztak a környékbeli asztal mellől az emberek, mi maradtunk utolsónak. Levente elmesélte, milyen öregkort képzel magának, s ezen Évus, Péter barátnője olyan jóízűen és sokáig nevetett, hogy nevetésével magával ragadta az egész társaságot. Remek zárása volt a kissé fura napnak. Akár egy libikóka: vidám kezdet a Crown Liquor Saloon-ban, aztán a kissé nyomasztóra sikeredett taxiút, majd a remek vacsora a Monasterboice Inn-ben… De egyhamar nem vágyom megint Belfast-ba, vagy ha mégis megyünk, a Botanikus kertet szeretném látni, s állítólag van egy csodás kézimunka bolt is.