Írországi információk és élmények - magyarul

Enniskerry-Powerscourt birtok és vízesés: A Dublintól délre lévő Enniskerry a 44-es busz végállomása, amely a Hawkins street-i buszvégállomásról indul, kb. óránként. (A buszjegy ára 1.45 €) Enniskerry-ben a buszmegállótól a dombon felfelé indulva jutsz a Powerscourt birtokhoz, amely egy nagyon szép kertből és magából a Powerscourt házból áll. A belépőt a birtok bejáratánál válthatod meg, márciustól-októberig 9.30-tól 5.30-ig vannak nyitva. Különösen szép a japán kert ősszel, amikor a juharlevek megszínesedtek; maga a kert pedig kora tavasszal a legszebb. A falun áthaladó, tudomásunk szerint a birtok bejáratánál is megálló kisbusz visz el a 6 km-re lévő Powerscourt-vízeséshez, amely 130 méteres magasságával Angliában és Írországban a legmagasabbnak számít. (Ez a 6 km gyalog is kellemes sétát jelent az árnyas utakon, de a nagy, nyári autóforgalom elég veszélyessé teszi a gyaloglást. Próbálkozni lehet a stoppal.) Különösen nagy eső után nyújt lenyűgöző látványt. A vízesésnél kényelmes piknikező hely, kis kávézó-szendvicsező is található. Belépő 3 €, nyáron 10.30-tól-19.00 van nyitva, télen alkonyatig. Feltétlenül érdeklődd meg, mikor indul a busz vissza a faluba, ahonnan majd a 44-es visz vissza a városba. Keresd fel a faluban a Poppies nevű kis cukrászdát, ahol nagyon finomak a sütemények, s könnyű ebédet is ehetsz kb. 6 €-ért.

Glendalough: ide naponta többször is mennek buszok. Oldalukon messziről látható St. Kevin's Bus Service felirattal a St. Stephen's Green nyugati oldalában, a College of Surgeons épülete, illetve a mellette lévő templom előtt parkolnak, innen indulnak 11.30-kor és este 6-kor, a jegybe azonban nem foglaltatik bele a belépő a Visitors' Center-be. A buszok minden nap du. 4.15-kor indulnak vissza, kivéve vasárnap, amikor 5.30-kor. Ha Glendalough-ban töltöd az éjszakát, akkor másnap vissza tudsz jönni a reggeli 7.15-ös busszal (szombaton és vasárnap 9.45-kor indul!). Szállás van bőven, de foglalni nem árt, főleg nyáron, amikor a hely tömve van turistákkal. (A Glendalough Hostel kb. 5 percnyire van a kerek toronytól, tel.: 45-143, egy ágy idényben 8 €-ba kerül. Glendalough-tól nem messze, a Laragh nevű faluban Lynham's kocsmája mellett található a Wicklow Way Hostel, egész évben nyitva, egy ágyért szintén 8 €-t kértek. Tel.: 45-398)

Newgrange-Monasterboice: Dublintól északra, Drogheda nevű városkától nyugatra, a Boyne folyó völgyében található Newgrange, a majd' 4500 éves halomsír. A további két, feltárás alatt álló halomsír, Knowth és Dowth szintén látogatható, de a munkálatok miatt csak kívülről tekinthetők meg. Newgrange a nagysága és kora miatt egyedülálló a világon, felkeresni mindenképpen ajánlott. Már tavaly rebesgették, hogy a nagy érdeklődés miatt, a műemlék védelmében limitálni fogják a látogatók számát, de ezt idén (1999 nyara) még nem tapasztaltuk. Dublinból, a Shelbourne Hotel (St. Stephen's Green északi oldal) elől indulnak a Mary Gibbons Tours buszai, hétfőn, szerdán és pénteken, du. 1.10 perckor, s tíz perccel később felveszik az érdeklődőket a Dublin Tourism Center (Dublini Turista Központ) épülete előtt, a Suffolk Street-en. A 20 €-s díj a belépődíjat is magába foglalja. A buszpályaudvarról (Store Str.) is indulnak túrák a Boyne folyóhoz, illetve a halomsírokhoz szombattól-csütörtökig, májustól-szeptemberig. Áprilisban ez a túra csak szombat-vasárnap indul, októberben pedig csak csütörtökön és vasárnap. A buszok délután 5.45-kor térnek vissza Dublinba, az indulás idejéről sajnos nincs adatunk. A buszpályaudvaron, az információnál számos füzetkét gyűjthetsz össze különböző túrákról, ezeknek egyike biztosan foglalkozik a Boyne folyóhoz vivő túrákkal.

Ha bérelt kocsival utazol, indulj el Belfast felé, az N1-es (E1-es) úton, Drogheda felé. Droghedában a jelzőtáblát követve fordulj nyugat felé, s a csendes, vidéki utat követve, 13 km megtétele után jutsz a Newgrange Visitor Centre parkolójához. Érdemes minél korábban odamenni, nyáron néha órákat kell várakozni a bejutásra. A központ júniustól-szeptember 15-ig 9-től este 7-ig van nyitva, májusban este 6.30-ig. Március 15-től áprilisig, és októberben 9.30 és 5.30 közt van nyitva, novemberben és februárban 5-kor zár.) Az utolsó vezetés másfél órával a zárás előtt indul! Belépődíj: 4 €, 2.50 €, ha csak a kiállítás nézzük meg a központban, s 7 €, ha Knowth-ra és Newgrange-re is kíváncsi vagy. Belépéskor megkérdeznek, hogy mit szeretnél megnézni. A központból - mely múzeum, kiállítás, kávézó, ajándékbolt is egyben -, kis buszok viszik a látogatókat a halomsírokhoz. A buszokhoz a Boyne folyó fölött ívelő hídon át visz az út. A jegyváltásnál egy kis színes korongot ragasztanak a kabátodra, amin a busz indulásának ideje látható. A séta a buszmegállóig kb. 5 perc. Egyénileg sem gyalog, sem kocsival nem lehet odajutni a sírokhoz. Légy pontos! Ha sok a látogató, s nagyüzem van, a még oly türelmes írek sem várnak a késlekedőkre.

Ha másfél-két órát kell várnod, hogy Newgrange-be juss, s kocsival vagy, ez alatt az idő alatt éppen el tudsz menni Monasterboice-ba, ahol Írország legszebb, legépebb, legmagasabb kelta keresztjei láthatók, egy kerek torony társaságában. Monasterboice két kisebb templom romjaiból, egy temetőkertből, s a már említett keresztekből, kerek toronyból áll. Newgrange-ből hajts vissza Droghedába, s az N1-eshez érve fordulj balra, tarts észak (Belfast) felé. Kb. 10 km megtétele után tábla jelzi a letérőt Monasterboice-hoz. Az út egy helyen elágazik, ott éles jobbkanyart kell tenni, s egy farm mellett visz tovább az út a romok felé (ekkor már látszik a kerek torony, ez megkönnyíti a tájékozódást). Nyáron érdemes kora reggel, vagy estefelé menni, mert sok a látogató. Monasterboice-ban nincsen meghatározott nyitvatartási idő. Látogatás közben ne feledkezz el a színes korongodról, ha elveszíted, vehetsz egy újabb belépőt Newgrange-be!

Mellifont apátság (Mellifont Abbey): Írország első cisztercita apátságának romjait Droghedá-tól 8 km-re északnyugatra találod a Mattock folyó mentén. Neve "mézzel folyó szökőkút"-at jelent, s virágkorában az egyik legszebb és legfontosabb vallási központ volt, s habár érdemes felkeresni, a romok alig adnak vissza valamit régi nagyságából. Az apátság 'lavabo'-ja, vagyis fürdőháza a cisztercita építészet egyik legszebb példája, a romok közül talán ez ismerhető fel legjobban. Az apátság melletti központ bemutatja az egykori szerzetesek életét. A belépő kb. 2 €, májustól-június közepéig 10-től 5-ig, majd szeptember közepéig 9.30-tól 6.30-ig vannak nyitva. Szeptember közepétől-október végéig ismét 10-től 5-ig van nyitva. Mellifont-tól egy kis hátsó út vezet Monasterboice-ba.