Írországi információk és élmények - magyarul

Alien a pult mögött
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


A miniszter kísérése előtti napot teljes stresszben töltöttem. Botond, aki hivatásosan is tolmácskodott, adott néhány öltözködési tanácsot, így az utolsó pillanatban egy elegáns blézerrel gazdagítottam ruhatáramat. A nagy napon kiöltözve, frissen színezett hajjal (elrejtendő az ősz szálakat), tyúkszemet kínzó magas sarkú cipőben (óriási hiba!!!) érkeztem a szálloda előterébe, végig azon imádkozva, hogy ne verjen ki az allergia, ne felejtsem el az évszámokat, és minden flottul menjen. Amikor az ír szervező, Ann megérkezett, kicsit jobban éreztem magam. Rajta még jobban látszott az izgalom, amint bevallotta, még sosem szervezett programot magas rangú vendégnek, és kísérőt sem játszott még senki mellett. Fura módon az, hogy csak magamra számíthattam, nagy erőt és önbizalmat adott.
A magyar nagykövetné is ott volt, mint kiderült, az ilyen „Damenprogram”-okon mindig ő adja a kíséret egyik felét. Az ír kísérő – aztán jómagam is - kicsit furcsállotta az ír minisztérium által a „hölgyek” részére kibérelt kocsit, mely az alkalomhoz és a vendég rangjához képest kissé alul volt méretezve: fura volt úgy fordítani, nevezetességeket ismertetni, ablakon kifelé mutogatni, hogy hárman szorongunk a hátsó ülésen, míg elől ült a sofőr és az ír kísérő… A miniszternek és kíséretének bezzeg elegáns fekete limuzinok jutottak. Na mindegy, talán lesz még lehetőségem, hogy sokajtós limuzinban utazzak, esetleg majd akkor, amikor megütöm a lottó főnyereményt. Csak ne felejtenék el mindig szelvényt venni…
A szálloda halljában a következőket tudtam meg: az ír fél által javasolt program „egyáltalán nem hölgynek való” (merték meglátogatásra érdemesnek tartani a Jameson-múzeumot), ezért az utolsó pillanatban mindenféle változtatásokat iktattak be. Megpróbáltuk egyeztetni a programpontokat. Hasztalan. Nekem is más volt leírva, Ann-nak is, és a követségi alkalmazott is másféle programot nyomott a kezembe. Végül Ann-nal összedugtuk a fejünket, azzal, hogy mit tud egy fickó a jó damenprogramról, majd megyünk a saját fejünk után, vagyis megkérdezzük mindenről a vendéget, elvégre ő dönt. Így is lett, jó is lett. A miniszter felesége kellemes egyéniségnek bizonyult, akit minden érdekelt, és ránk hagyott mindent. „Mutassák meg nekem a várost, nem ismerem, vigyenek oda, ahová önök jónak látják”. Így lett végül is a végső program a következő: St. Patrick-katedrális – Dublin Castle – Chester Beatty könyvtár – ebéd – Book of Kells – Nr. 29 (örök kedvencem). Utóbbi helyen még a követné sem járt, és mindkettőjüknek nagyon tetszett.
Nos, nem hoztam szégyent az ajánlómra, Júliára. Ugyan féltem, hogy majd egy hivatalos, merev, netán rosszkedélyű hölgynek kell végigmutogatnom Dublin szépségeit, de nagyon kellemesen csalódtam. A miniszterné mindent végignézett, videózott, érdeklődő volt, családi történeteket mesélt, beszélgettünk a borokról, a sörökről, amiket fia utasítására végig kellett (volna) kóstolnia (jaj, miért nem mentünk a Guinness-múzeumba! Jaj, miért kellett kihagyni a Jameson-t?), sőt, ebédnél még halas recepteket is cseréltünk. Az ebédbeli társalgásba még Ann-nak is sikerült bekapcsolódnia, de tevékenysége jobbára abból állt, hogy sok-sok telefonszámmal felszerelkezve és mobiltelefont szorongatva jött utánunk, és fizette a belépőket. Valamennyi helyet sikerült megnéznünk, igaz, a Chester Beatty könyvtárban kicsit igyekeznünk kellett az idő szorossága miatt. Még soha nem voltam itt, és csak ámuldoztam a sok csodás kézirat, használati tárgy és apró csecsebecse láttán. Nem hittem volna, hogy ilyen csodásan díszített kéziratokat lehet látni ebben a városban. Sajnálattal állapítottam meg, hogy a Book of Kells, amit mindenkinek ajánlunk, bizony eltörpül a Korán-kötetek, és japán selyemtekercsre festett képek mellett. Vagyis hogyan mondjam: nem kevesebb, de máshogy értékes, érdekes, mint ezek. A Koránok apró, mértani pontossággal megfestett illusztrációi ugyanolyan szenzációsak, mint a Kells-i bibliáé, csak talán még jobban… No, ki vele: az írek – vagy minden nemzet? – nagy ügyességgel tudja menedzselni, eladni azt, amije van. Legyen az a Guinness, a whiskey, vagy egy díszes Biblia. Ők egyetlen kötet köré alakítottak ki egy egész múzeumot, a Chester Beatty könyvtárban tucatnyi hasonló szépségű könyv nyújt ugyanilyen élményt, kevesebb felhajtással, de nagyobb hatást elérve.
A Nr. 29-t valósággal kierőltettem. Szerencsére hűvösre, esősre fordult az idő, így a Phoenix-parkot nem lett volna érdemes megnézni, mert ki sem tudtunk volna szállni a kocsiból. Nagyon szeretem ezt a múzeumot. Egy igazi György-korabeli ház, korabeli berendezéssel, tárgyakkal. Most legalább sikerült nem végigrohanva, hanem a fordítás miatt egy kicsit ráérősebben megtekinteni. Sikert aratott! Ráadásul azt is megtanultam, hogy ahány tárlatvezető, annyiféle teória, történet bukkan fel a tárgyakat illetően. Gondolom, ahogy az idegenvezetők is különféle sztorikat mesélnek a nevezetességekről, úgy a tárlatvezetőknek is megvannak a maguk kedvenc történetkéi.
Amikor kiderült, hogy ki a vendég, a múzeum igazgatónője lejött az irodájából, és apró ajándékokat adott át négyünknek. Egy hárfa-zenét tartalmazó CD-t kaptunk, amelyet a múzeum egykori alkalmazottja készített, aki az óta hárfázásra adta a fejét, szép sikert aratva zenei körökben. Kedves gesztus, egészen meghatódtam, hogy még Ann-ra és rám is gondoltak.
Ekkorra már fél öt volt, ideje volt visszasietni a szállodába, hogy a miniszternének legyen ideje kipihennie magát az esti program előtt. A cipőm kegyetlenül törte az egyik lábamat, de csodás módon a kiütések (amelyek a múltkor, a Bailey’s-es túra idején olyan csúnyán elleptek), most nem fenyegették a „fellépésemet”. A szállodába visszaérve, a miniszterné megkért, hogy ugyan, írjam le neki pár sorban, mit láttunk ma, hol jártunk. Megígértem neki, hogy leülök egy kávéra, és leírom a látottak rövid összefoglalóját. Elbúcsúztunk, és a szakadó esőben kb. fél méterrel a föld felett lebegtem a parkoló felé, ahol Lev várt. Soha még nem éreztem ilyen diadalt, hogy sikerült ilyen zökkenőmentesen és magabiztosan lebonyolítanom egy vezetést. Ahogy Botond tanácsolta, magamat adtam, és ez be is vált. Hurrá! Megtaláltam Verőt, nagy örömmel ugrottam a nyakába, aztán visszamenve a szálloda kifogásolható minőségű kiszolgálással rendelkező (értsd: csigalassúságú és felettébb átlagos) kávézójába, ott leírtam, mit láttunk aznap, és leadtam a recepciónál. Ezután hazatértünk, és másnap visszatérhettem a földre, boltbeli karrierem mindennapjaihoz.

Következő írás