Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Június

Még január végén bedobtak hozzánk (is) egy brosúrát, hogy aszongya, akarunk-e a National Shopping Monitor tagjai lenni? A dolog érdekesnek tűnt, így Levente rábólintott a dologra, én pedig visszaküldtem a lapot, adataimat megadva.
Egy hét múlva csengettek, és egy fickó nyomta az orrom alá az igazolványát. (Mivel a ház padlózata magasabban van a kocsibehajtó szintjénél, ajtónyitáskor fordul csak elő, hogy magasabb vagyok a becsengetőnél…Máskor nem.) Ő volt a panel küldöttje, maga is tag, s azért jött, hogy a rejtelmekbe bevezessen.
A feladatom az lett volna, hogy bevásárlás után egy kis készülékkel minden egyes áru vonalkódját „beszkenneljem”, s a kis kézi szkenner által feltett kérdéseket megválaszoljam különféle gombok lenyomásával, illetve további kódok használatával. „Looks like fun” – vagyis Jó mulatságnak tűnik! A begyűjtött adatokat a telefonvonalon át heti két alkalommal egy központi feldolgozóba továbbítja a műszer, amelynek egy telefonszerű alaptartóját mindig a konnektorba bedugva kell tartani. A tőlem, és a többi kb. 1900 tagtól begyűjtött adatokat (mikor vásárolunk, milyen termékeket, mely boltokban, milyen gyakorisággal) olyan cégeknek adják tovább (pénzért), amelyek a termelésük érdekében tudni szeretnék, miből mennyit kell készíteni, illetve mit keres leggyakrabban a vásárló. Nem ingyen kérik tőlem, hogy ezt a viszonylag érdekes, szórakoztató, de hosszadalmas feladatot elvégezzem: minden hónapban 450 pontot adnak a tevékenységemért cserébe, amely év végén, vagy amikor kedvet érzek hozzá, bonra váltható. Minden 450 pont 6 eurót ér. Egy külön füzetkében felsorolták, mely boltokba válthatok bont, vagy ha kegyes kedvemben vagyok, mely jótékonysági alapítványokat támogathatom az összegyűlt pontjaimért cserébe kapott pénzzel.
Felettébb érdekelt a dolog. A fickó ezek után beírta egy egészen komoly vastagságú könyvbe a személyes számomat, és bemutatta, miként működik egy bevásárlás utáni szkennelés. Hogyan kell például az „egyet fizet – kettőt kap” akciók során vett termékeket beszkennelni. Miként adhatom meg a gépnek a vonalkóddal nem rendelkező áruk (gyümölcs, kenyérfélék) árait, stb. Sajnos, az is kiderült, hogy sem a saját adataimat, sem az összesített adatokat sem nézhetem meg, mindössze egy havi kimutatást kapok, hogy mennyi pontom van, illetve hogy az 1900 ember/család közül ki nyert kisebb-nagyobb pénznyereményt. Ugyanis havonta kisorsolnak egy-egy tagot, akit különféle nyereményben részesítenek. A havonta kiküldött értesítő családias hangú, recepteket, kis színes híreket is tartalmaz, de pl. egy-egy újszülött megérkezéséről is beszámolhatnak a büszke tagok.
Már az első heti bevásárlás után rájöttem, hogy az a legjobb, ha elpakolás közben szkennelek, miközben a számláról kihúzom az adott árut. S az is kiderült, hogy legalább fél-egy óráig is eltart, amíg mindennel végzek. Babrás, de megéri. Egyrészt azonnal kiderült, ha egy árunak megemelik az árát (ezeket korábban nem szoktam figyelni), s lassanként megtanultam azoknak az alapdolgoknak az árát is, amit már évek óta gondolkodás nélkül emelek le a polcról. Fájó szívvel, de lemondtunk a Tropicana 100 %-os gyümölcsléről, 5 eurót megközelítő ára miatt, ugyanezen okból adtuk fel a kanadai juharszirupot, és korábbi nagy kedvencünket, a boili-t, vagyis a kecskesajt-golyócskákat, borókabogyóval illatosított olajban – pedig milyen finomak, pirítósra kenve! (Mielőtt bárki a szívéhez kap, egyik sem számít luxusterméknek errefelé, sőt. Csak nekünk az, mert a 6-7 eurós ár bizony húzósnak minősül, s éppen takarékoskodni szeretnénk, hogy később utazhassunk…) S bizony engem, a háziasszonyt minősíti, hogy először vettem észre ezeket az árakat, eleddig csak a végeredmény számított, hogy ennyit, vagy annyit fizettünk-e egy bevásárlás után, hússal vagy hús nélkül fizettem-e. Most azonnal feltűnik, ha pár centtel akarva-akaratlanul átvernek a boltban, vagy slendrián a pénztárosnő, és narancs helyett a pár centtel drágább mandarint üti be a gépbe. Ezek kis eltérések, de most legalább észreveszem őket… Igaz, egy eset kivételével még sosem vettük magunknak a fáradságot, hogy visszamenjünk panaszkodni. Amikor visszamentünk, az azért történt, mert egy 5 eurós tétel szerepelt a számlán, mondván, hogy vettünk öt tartós bevásárlószatyrot, darabját 1 euróért. De mi nem is vettünk, ugyanis hatalmas gyümölcsös kartonládákba tesszük a vásárolt holmit. Szó nélkül visszaadták a pénzünket.
A kecskesajt golyókat (amiket salátában szoktam felhasználni, de ahogy írtam, kenyérre is lehet őket kenni) nem tudjuk pótolni, de a narancslevet igen. Egy hazaköltöző Microsoftos eladta a konyhai felszereléseit, így Levente olcsón szert tett egy elektromos narancsfacsaróra. Azóta megugrott a narancsléfogyasztásunk  Eddig csak kínkeservesen ettük a narancsot, mert úgy gerezdenként nem rajongok érte, s Levente is órákig szokott tisztogatni minden egyes darabot, mert egyszerűen nem hajlandó megenni, vagy kiadni a kezéből, ha egy kis darab fehér héj is marad a gerezdeken. Már-már aberrált élvezetet lel abban, hogy hegyes késsel az utolsó fehér darabkákat is kibányássza a gerezdek közül – akárcsak apósom. Családi vonás – de ki bírja azt kivárni? Ellenben most alaposan kiélvezem a kis kütyüt, ami tulajdonképpen egy erős motorra szerelt facsarófej, körbe-körbe forog az ember fél narancsot tartó tenyere alatt, az utolsó cseppig kifacsarja a gyümölcsöt. A lé és a gyümölcshús egy kis tálba folyik, majd onnan, állítható lyuknagyságú szűrőn át egy edénybe, amelybe 6 deci narancslé fér. Ezt az edényt a facsarófej eltávolítása után le lehet emelni a motorról, van teteje, be lehet rakni a hűtőbe, vagy tálcára téve kivihetjük a kertbe, ha ahhoz van kedvünk. Csudás! Íme, életem apró örömei :-)

Punnyadás

Mostanában annyira lusta vagyok, hogy csuda. Néha semmihez sincs kedvem, legszívesebben csak aludnék. Levente szerint ez már csak így marad, ő nem akar állandóan a hátam mögött állni, és erős farba rúgásokkal munkára késztetni. Nem is annyira a munkával van baj, hanem a többivel. Belekapok ebbe is, abba is. A fényképek szkennelése csak tolódik, közben boldog-boldogtalannak ígérek kinyomtatott képeket. A keresztszemes hímzések nyögvenyelősen készülnek, eddig csak a sógornőm kislányának szóló képet fejeztem be, amit MUSZÁJ volt elkészíteni az áprilisi hazautazás idejére. Saját házasságkötésünkre emlékeztető ún. „wedding sampler”-t háromnegyedénél abbahagytam, megint mást hímzek helyette. (A „sampler” tulajdonképpen minták ismétlődéséből álló keresztszemes, amit kisbaba születésekor, esküvőre lehet készíteni. A név/nevek és a születés-házasság dátuma szokott szerepelni rajta, illetve virágok, madarak, betűk, számok, stb.) Egyre-másra gyűjtöm a mintákat, két könyvjelzőt el is készítettem már. De közben felfedeztem a spanyol eredetű „blackwork”-öt, vagyis fekete hímzést, ahol egy szállal, egyszerű öltésekkel csodás szimmetrikus minták készíthetők a kongréra, lenvászonra. Már el is adtam egy blackwork-ös könyvjelzőt! S mindeközben bővíteni kellene a weboldal cikkeit, a fotógyűjteményt.
Már-már arra gondoltam, egy gyakorlatilag átaludt hétvége után, hogy valami bajom van, de rendesen eszem, nincs semmi bajom fizikailag – leszámítva a hájhurkákat a hasamon, ugye. Ja igen, tornászni is kellene, netán kirángatni a biciklit a sufniból, megszereltetni, és esténként biciklizni. S írni, írni – leveleket, cikkeket, beszámolókat. De abban a pillanatban, amikor a _kell_ szócska feltűnik a feladat előtt, elmegy a kedvem az egésztől.

* * *

A múltkor kimentem a kertbe, beszedni a ruhákat, és egészen belefeledkeztem a hegy bámulásába. Olyan béke és nyugalom és öröm öntött el a láttán, mint még soha. A nap lemenőben volt, és egészen alacsonyról, oldalról világította meg a Three Rock nevű hegyet. A szinte arany napfény beragyogta a sötétzöld fenyőerdők csúcsát, a sülzanóttal teli mezők zöldjét kiemelte, a házak fehérje világított, a hegytetőn álló adótornyok ezüstösen fénylettek, akár vihar előtt… Csak bámultam, megfeledkezve a zoknikról, pólókról, a dörgölőzni odajött macskáról, olyan szép volt a látvány. Leírhatatlan. A _mi_ hegyünk.
Aminek a tövében most, az egykori tehénlegelők helyén új lakónegyed épül teljes erővel. Most már nem legelésző tehenekre vagy lovakra lehet látni, hanem feltúrt földre, munkagépekre, félig megépült házcsontvázakra, ideiglenes kerítésekre… Most már a mi környékünket is körbefolyja a város, amely egyre terjeszkedik, egyre növekszik… Az itteniek nem szeretnek többemeletes házakban lakni, mindenki kiskertes, kétszintes házat akar, talán három-négyszintes apartman-blokkokba hajlandóak csak költözni… Így aztán ennek a terjeszkedésnek a közelmúltban áldozatul esett kedvenc pitch and putt pályánk, az említett legelősor az Enniskerry felé vezető út és a lakónegyedünk határa között. Az eltelt öt évben négy új telep épül(t) a környéken, és már kijelölték a következő helyét is…

„Azt írja az újság…” … hogy a kormánynak bizony pénzre van szüksége, és fontolgatják a vízdíj bevezetését. De egyelőre csak „barátkoznak a gondolatával”, ha bevezetik, 2005-től lehet rá számítani. Erre mondta egy azóta hazaköltözött ismerősöm, hogy vízdíj nincs ugyan, de ha normális vizet akar inni az ember (mert a csapvíz olyan, amilyen, az emeleten csak ciszternából jövő víz van), bizony ásványvizet kell vennie, vagyis valahol csak fizet azért a vízért…

Kis színes

Az imént hallgattam a rádiót – péntek van, főztem a piacra -, s éppen arról volt szó, hogy a tegnapi Eminem-koncert mekkora dugót okozott, nemcsak a koncert közelében, de szélesebb környéken is. Ugyanis a koncert szervezői (egy MCD nevű cég) az utolsó pillanatban elhatározták, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően 5 eurót kérnek minden parkolni vágyótól. Na, ez ugye azt okozta, hogy minden autóban lelkes kutatás kezdődött a pénztárca, készpénz után, feltorlódtak a kocsik, a torlódás kiért az N7 főútra (annak mentén, egy lóversenypályán volt a koncert), kiért a Dublinba bevezető elég forgalmas utakra is, mintegy 50 ezer koncertre menő ember és a környékbeli bejárók 15 mérföldes torlódásban üldögélhettek a füllesztő, vihar előtti hőségben. A rádiós műsorvezető felhívta a koncert egyik szervezőjét, hogy erre mi szükség volt, de a pasi csak kitérő válaszokat adott. Végül a műsorvezető lényegre törően megkérdezte: „Uram, miért kezdtek el ennek a koncertnek az esetében 5 eurós parkolási díjat szedni bejelentés nélkül?” „Erre a kérdésre nem válaszolok” – mondta a szervező. „Miért nem?” – jött a kérdés. „Mert alapvetően rosszul van megfogalmazva.” – így a válasz. Döbbent csönd a műsorvezető részéről. „De hát mi van benne rosszul megfogalmazva?” – nyögte ki végre, mire valami habogás, és sietős „Most-mennem-kell” hallatszott a telefonból, s megszakadt a vonal. A rendőrség másnap hajnalban leült megbeszélni a dolgokat a szervezőkkel, mivel ma (a második Eminem-koncert estéjén) lóverseny is lesz egy másik pályán, mégpedig elég közel a koncert színhelyéhez, valamint az éppen folyó Speciális Olimpia egyes versenyei is abban a térségben zajlanak. Szóval tömeg lesz az utakon, káosz, és hasonlók. A rendőrségnek sikerült meggyőznie a szervezőt, hogy ne kelljen fizetni a parkolásért, vegyük előre a magasabb szempontokat, az ég szerelmére…
Hogy ezt most miért írtam le? Hm, nem is tudom, talán kis színesként… S kissé nosztalgiázva visszaemlékszem első nagy koncertélményemre, amikor a budapesti U2-koncert után már nem volt metró (véletlenül sem volt mondjuk koncertjárat, vagy ilyesmi). Egy zord rendőr állt a metrólejáróban, visszafordítva minden reménykedőt, és a Népstadiontól gyalog ballagtunk be a belvárosba, az öcsém és barátai által kiválasztott Fekete Lyukig, ahol igazi kisvárosi lányként duzzogtam egy lépcső tetején a hangos zenében és fullasztó cigarettafüstben, amíg öcsém meg nem szánt, és haza nem kísért a szállásunkra...

* * *

Tegnap este megérkezett az eső. Kitartóan szakadt hajnalig, aztán kevéske napsütés után most ismét a csendes, apró szemű ír eső áztatja a kertet (és a reménykedő macskát, aki az ablakból nézi sóvárogva a gulyásnak felszeletelt húst a pulton.) Nem rajongtam ezért az izzasztó melegért, az ember lezuhanyozott reggel, s mire leért a konyhába, már szakadt róla a víz. Levente szerint nekünk Izland lenne az igazi, ott biztos nincs meleg… Ahogy változik az időjárás itt is, az megdöbbentő. Egyre melegebb lesz a nyár, a tél egyre nedvesebb… Minden előbb kezd virágozni, a költöző madarak később mennek el… Az újság riogatja a jónépet, hogy az ír burgonyának egyre kevésbé felel meg a megváltozott éghajlat, hovatovább veszélyeztetett növény lesz. Ezt túlzásnak találtam, de lehet, hogy idővel valósággá válik.

Június 27. – Te jó ég, már hónap vége van?!

Nagy meglepetés ért minket a múltkor. Egy haverunkhoz mentünk éppen, hogy az aznap esti jótékonysági koncert előtt nála találkozzunk, amikor parkolás közben egy ismerős arcot pillantottam meg a sétálók között. Laca, vagyis Péter László volt az, aki feleségével és kislányával tavaly decemberben költözött haza, hogy aztán februárban kétéves kiküldetésre Új-Zélandra költözzenek. Volt meglepetés! Laca sokat mesélt Új-Zélandról, ahol felettébb kellemes az élet, a táj csodás, a tömegközlekedés példás pontosságú, közel laknak a tengerhez, és eddig a sűrűn fújó erős szélen kívül más kellemetlenséget nem tudott felfedezni. Tegnap ismét találkoztunk, amolyan búcsúestet tartottunk, pizzázással, kártyázással – ez nem nekem való játék, egy darabig hallgattam őket, olvasgattam, aztán csak elszunyókáltam a kanapén. Megcsodáltuk a családi kirándulások képeit, ajándékokat cseréltünk – így most büszke tulajdonosa vagyok egy kivikkel dúsan díszített köténynek, amit a mai főzés során fel is avattam. Mi pedig – főleg Laca feleségének Írország iránti honvágyát enyhítendő -, mindenféle hamisítatlan ír apróságot készítettünk össze. Laca mosolyogva mesélte, hogy míg itt hozzászokott a több ezer éves halomsírokhoz, addig Új-Zélandon a legrégibb (igaz, európai eredetű és nem maori) építmény mindössze 200 éves vagy még annyi sem…

Nonprofitok

A kandalló tetején van egy képeslap, amely a Nyugati-pályaudvart ábrázolja. A magukat „nonprofitok”-nak nevező csoporttól kaptuk emlékül, találkozásunk alkalmából. Mörk Péter, a már megszűnt Ír Gulyás főszerkesztője küldött egy mailt, hogy itt van Budapestről egy csoport magyar, akik mindenképpen találkozni akarnak velünk, az Ír Gulyás egykori alkotóival. Blackrock-ban, egy kocsmában vártak ránk, tizenhatan. Vezetőjük bemutatott bennünket az iddogáló csoportnak, és hosszú percekig úgy éreztem magam, mint valami kiállítási tárgy, akit mindenki méregetően gusztál. Furcsa érzés volt, annyi szem kereszttüzében. Azért jöttek Dublinba, hogy a munkanélküliek képzését irányító-végző cégek, szervezetek munkáját tanulmányozzák. Szerencsére hamarosan megérkezett Péter is, oldódott a hangulat, és hogy beszélgetni tudjunk (s ebédelni is), átmentünk a szemközti vendéglőbe. Ott már asztalok köré ülve csoportokra oszlottunk, és egy kisebb társaságban beszélgetni kezdtünk a tapasztalataikról, illetve arról, miért írtuk az Ír Gulyást, milyen itt élni stb. Vegyes benyomásaik voltak az írekről. Egyáltalán nem az elbűvölt turista szemével szemlélődtek. Mi is elég sok hátrányos dolgot meséltünk – de ugyanakkor felemlegettük, hogy Dublin alapján nem lehet megítélni Írországot, és a vidék szépsége továbbra is lenyűgöző, nem beszélve az ott élők kedvességéről, nyitottságáról. Egy-egy kedvetlen adminisztrátor vagy udvariatlan buszsofőr el tudja ugyan rontani az ember kedvét, de nem ad hű képet az egész népről… Beszélgetés közben sikerül belekóstolnom egy sűrű, meglepően finom és laktató ír gulyásba (ha már az Ír Gulyást képviseljük, ugye), ami annyira nagy edényben érkezett, és olyan tömős volt, hogy csak a negyedével tudtam megbirkózni.
A társaság másfél óra étkezés-iszogatás-beszélgetés után oszladozni kezdett – másnap korán indultak haza, fáradtak is volt a város bejárása után. A vendéglő előtt csoportkép készült, ajándékokat is kaptunk, gyulait és szilvapálinkát, egy CD-t, amely Salgótarjánt mutatja be, valamint a már említett lapot, amit aláírtak a résztvevők. Azóta nézegettem a weboldalukat, de csak egy kurta mondatban emlékeztek meg a hivatalos látogatásról.
 

Következő írás