Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


November

A november úgy kezdődött, hogy jöttek a Barakások megint, ezúttal egy hosszú hétvégére, aminek utolsó napján, hétfőn volt a dublini városnézés, vezetésemmel. Így történt, hogy a Dungarvan-ban töltött két nap után hosszú hétvégénk utolsó reggelén (hajnalán, na), elindultunk Glendalough felé, ahol a Barakások táboroztak. Ezt a hajnali-reggeli autózást jó darabig nem fogom felejteni. Egyrészt egy lélek nem volt az utakon, a felhőtlen égen csodálatosan látszott a Tejút (sehol egy nagyváros, ugye, ami fényszennyezésével elrontotta volna a látványt), csak a korai szállítók (kenyeres, tejes kisteher autók), s mi. Kelt fel a Nap, csodás fények árasztották el az eget, de a betetőzése az volt ennek az autózásnak, amikor letértünk a főútról, és kissé sietősen haladtunk a vidéki kanyargós utakon Glendalough felé (az utolsó percben értünk oda, egy pisilésre még volt időm). A pára akkor szállt fel a kertekről-erdőkről, a birkák, mint kis puha páragomolyok álltak lehajtott fejjel a mezőkön, fejük fölött a vastag párapaplannal, néha egy-egy ló bukkant ki a ködből-párából, mindent friss reggeli fény árasztotta el, és valami földöntúlian szép volt a táj. Egyfolytában csak „ah” és „óh” kiáltások közben mutogattuk a szebbnél-szebb réteket, ahogy előbukkantak a kanyarok mögül – nagyszerű volt. Végleg bebizonyosodott előttem, hogy érdemes korán felkelni, meg is mondtam Csillának, a csoportvezetőnek, hogy szinte ajándék volt ez tőlük: hiába a fárasztó koránkelés, a látvány mindent megért.
Az elindulás elég nehézkesre sikeredett, ha jól emlékszem, háromszor torpant meg az indulófélben lévő busz, mert valaki mindig elfelejtett valamit, de aztán csak elindultunk. Legnagyobb megdöbbenésemre volt egy-két olyan ember a csoportban, aki úgy vélte, szellemesnek szánt beszólásai „feldobják” az utat, de szerencsére ezek a benyögések hamar elhaltak, és beszélhettem, amennyit akartam. Nagy megdöbbenésemre a városban a kissé hideg, szeles, de napos időben maratoni futóverseny folyt, számos útlezárással és tereléssel. Sikerült azonban úgy alakítani a programot, hogy boldogok legyenek az utazók, és azért a legtöbb tervbe vett látványosságot meg tudtuk nézni. Főleg a közkívánatra ad-hoc beillesztett Howth-on tett látogatás sikerült jól, még a kissé cammogósra sikeredett buszozás ellenére is (ugyanis a fiatalka sofőr olyan óvatosan vezetett, mint egy nyolcvan körüli nénike misére menet): az utazókat lenyűgözte a kikötő, a tenger, a ropogósan friss levegő, a parti házacskák látványa, no és az, hogy szinte a buszból alig kiszállva idősebb magyarok köszöntöttek rájuk, akik itt élnek. Sajnos, velük nem sikerült beszélnem, de a találkozás érdekes volt a magyarok (mármint a Barakások) számára. Volt, aki még fókát is látott, így azt hiszem, ezt a kirándulást máskor is meg kellene ismételni, beilleszteni a programba, olyan jól sikerült. S amikor végül a városba visszaindulóban megálltunk Howth tetején, és eléjük tárult a napsütötte Dublini-öböl látványa, na, akkor volt csak csodálkozás, ámulás és fényképezőgépek sebes csattogása.
A vezetésem most jobban sikerült, bár időnként habogtam olyasmiket, hogy „most kint van a dagály”, de szerencsére ez volt a legnagyobb bakim, minden más témában tudtam nekik érdekeset mondani. Még köszönő email-t is kaptam, s Csilláéktól visszajelzést, hogy örültek az utazók egy „helyi” történeteinek.
Az út végeztével Csilla átadott egy palackkal kedvenc whisky-mből, aminek a márkáját csavarosan még az előző látogatása alkalmával szedte ki belőlem. Ekkor már az Irish Boxty nevű étteremben ettünk egy sietős ebédet, miközben odajött hozzánk egy leányzó, az egyik pincérnő, s kedvesen magyarul köszönt ránk: kiderült, hogy már egy éve dolgozik az étteremben. A nevét nem tudtam meg, de az arca ismerős volt, alighanem a követségről.
Jóleső fáradtsággal mentem haza. Nem voltam annyira kifacsart, mint augusztusban, de azért eléggé pilledten ültem a kocsiban, útban hazafelé.

November 8. – Megkésett aratási ünnep

Erre az estére a piac Harvest Supper-t tervezett, ismét összegyűjtendő egy kis pénzt. Nagy buzgón vállaltam a vegetáriánus kaja elkészítését, 20 adag (vagyis két jókora tepsi) zöldséges lasagna volt a feladatom. Hát, mit mondjak. Akkora lábasban főztem hozzá a „vegetable stew”-t, amiben még soha, és egész végig azon aggódtam, hogy elég lesz-e. A végére már kicsit elpilledtem, ezért nem magam készítettem el a besamelt, hanem boltit használtam fel hozzá, 5 félliteres üveggel…
Kenyeret is csináltam, egy ismerős rozmaringos-fokhagymás kenyerével akartam lenyűgözni a t. Közönséget, de az az igazság, nem evett belőle senki sem. Érintetlenül hoztam haza, egy darabig csipegettem belőle, aztán szegény szépen kőkemény lett a zacskójában :-( A hagymasalátámnak nagy sikere volt (mindenki azt kérdezgette, ez magyar recept-e. Megnyugtattam őket, hogy nem, hacsak annyiban nem az, hogy magam ötlöttem ki, bár rémlik, hogy egyik nagybátyámnál ettem először. Lehet akármilyen származék, lényeg, hogy elfogyott.) Szépen összegyűlt a tömeg, Sheila és Eilis, piactársaim remekül kidekorálták a helyiséget, gyertyák, narancssárgán mosolygó úritökök, virág- és örökzöldcsokrok – nagyon szépen nézett ki. Kissé megkéstem a kajával, mire odaértünk Leventével – aki önfeláldozóan jött velem -, éppen mondta valaki az áldást. Furán, szinte meghatóan ünnepélyes hangulatot kapott tőle a kötetlennek szánt este. Az első félórában csak a sietségre emlékszem, arra, hogy Levente is beállt közénk, és Sheilával, Eilis-sel és velem együtt szolgálta fel a forró ételt (currys csirke, zöldséges lasagna volt a két főfogás, valamint sokféle saláta, és még sokfélébb desszert). E futkosós félóra során férjem számos öreg hölgy elismerését kivívta, azóta is érdeklődtek, hogy netán a „vendéglátó szakmában” dolgozik-e, hogy ilyen ügyesen kiszolgált, sőt, később még a mosogatásban is segített. Aztán végre leülhettünk mi is, és kellemes eszem-iszommal, beszélgetéssel töltöttük az este hátralévő részét.
Érzésem – s amint később kiderült, mások érzései szerint is – ez az este sokkal jobban sikerült, mint a májusi, amikor csak lézengtünk, s mindenki a maga kis klikkjével üldögélt, míg most az asztaltársaságoknál élénk csevegés folyt, egyik asztaltól a másikhoz való átülésekre, átbeszélésekre is volt példa, és a pohárka bor után már (és még) egészen könnyedén mondtam beszélgetőtársaimnak hosszú körmondatokat. Még Levente is felengedett (nem nagyon szeret csevegni), s elbeszélgetett Olive-val (a csirkéket árusító hölggyel) és Robin-nal (a férjével, a piac pénztárosával, és pénzügyi felelősével), akiknek később az asztalához átültünk. Az este tombolával zárult, sok klassz nyeremény volt, üveg jamaicai rum, fürdősók, könyvek, borok, egy csirke (Olive jóvoltából), úti tisztálkodó készlet, s hasonlók. Különösen nagy taps és éljenzés tört ki, amikor olyanok nyertek, akik népszerűek a piacon: Phyllis, röviden Phil, a nagyon öreg, ámde csupa élet hölgy, a kávézó állandó alkalmazottja, vagy Michael, a kissé fura, igen félénk, állandóan motyogó, kortalannak látszó férfi, aki mintha kissé visszamaradott lenne, de a piac egyik legbuzgóbb tagja, és a tojások árusításáért felelős. Vagy Miss Hall, aki 94 évével a piac legidősebb tagja, s aki mostanság az Internet rejtelmeit tanulmányozza, s az óriás habcsókok mestere.. (Hm, fel kellene rakni róluk a képeket, elég jókat csináltam a májusi összejövetel alkalmával… A piacon egyébként ők a kedvenceim, mert sosem intrikálnak, nyíltak, őszinték, míg mások – ahogy azóta felfedeztem – nem mentesek az emberi hibák legrosszabbikától – úgymint irigység, haragtartás, lustaság és így tovább. Rá kellett jönnöm, hogy minden közösségben vannak kerülendő egyének, Kilternan Country Market sem kivétel – sajnos.)
Az este fantasztikusan ért véget. Még Levente szerint is, aki nem egy társasági ember. A tömeg csak lassan oszladozott, idővel zene is megszólalt a háttérben, s amikor mi eljöttünk, még maradt egy beszélgetős mag egy asztal körül, akiknek sehogy sem akaródzott menni, s akik újabb palack bort bontottak. Nagy bánatomra ugyan felfedeztem egy majdnem érintetlen tepsi zöldéges lasagnát a szekrényben (hát istenem, húsevő a társaság), de ennek nagyon jó hasznát vették másnap költőző ismerőseink, akik a nagy dobozhurcolászás közepette nem értek rá főzni. Azóta még a receptjéért is jelentkezett egyikük, úgyhogy megnyugodtam, nem a kajával volt a hiba!

Másnap ebben a költözésben mi is részt vettünk Leventével. Péter és Éva nevű ismerőseink költöztek, csak néhány utcával odébb, de dobozolásra így is szükség volt. Szerencsére viszonylag jó volt az idő, sikerült elázás és gond nélkül áthurcolni a dolgokat. Ők másnap hosszú útra indultak, St. Luciá-ra mentek két hétre nyaralni. Csendben sóhajtoztam, hm… fehér homok, mélykék óceán, pálmafák… csak ne jutna eszembe, hogy moszkitó is van, és pókok, és különféle nem annyira barátságos tengeri herkentyűk, valamint egy férj, aki nem rajong a trópusokért… Sebaj, Izland vagy Új-Zéland még szóba jöhet nála!

A rigók a kertben

Miért van az, hogy a rigók mindig a legnagyobb, szinte zuhatagként ömlő esőben éreznek késztetést arra, hogy végigtúrják a kertet, és megegyenek minden ehetőt? Kinéztem a szomorú kertre, a csapzott bokrokra, s lám, ott dolgozik keményen egy rigópár. Kész élmény nézni őket: egyikük előreugrik, csőrével beletúr a fűbe, levélrétegbe. Majd hátraugrik s először egyik, majd másik szemével gondosan szemügyre veszi, mi mozog – ha mozog valami – a félrelökött levél/fűszál/rög alatt. Aztán ami mozog, annak annyi. Mindezt szisztematikusan, végig a bokrok alján, párban. Elől a feketébb fiúrigó, hátul a barnásabb, a „zasszony”. S szakadó esőben. Gondoltam rá, hogy messzelátóval meglesem, miként csorog-pereg le a víz a hátukról, de aztán lefoglalt a sütés, elmaradt a „leskelődés. De kedvenc emlékem egyike hazulról az, amikor egyszer nagyanyám ablakából – ahonnan ráláttam apám kertjére - megnéztem a rigókat, amint a piros termésekkel teli tiszafán – szintén szakadó esőben – ott lakmározott nem kettő, de vagy öt rigó. A legnagyobb békességben üldögéltek az ágakon – semmi területvita, vagy ilyesmi -, s az ágakon előre-hátra szökdécselve eszegették a terméseket. A vörösbegy után a legkedvesebb madaram a feketerigó.

A viharos szél 13-án

Már reggel óta minden hír között szerepelt, hogy „brace ourselves”, vagyis készüljünk fel, nagyon erős, viharos szél közeleg délnyugat felől. Na, hiszen. Ajtó-ablak becsuk, a cserepes kerti növényeket jobban odatoltam a fal mellé, Harry dobozát lenehezékeltem, a kerti székeket megpróbáltam – sikertelenül – beékelni a kerti asztal alá… A hírekben egyre csak huhogtak a szél erejéről, a Rosslare-Cherbourg közti kompjárat nem indul, tessék telefonon felvenni a kapcsolatot a komptársasággal. Na, hiszen! Először a délnyugati partvidékre csapott le a szélvihar, az alacsonyabban fekvő utakat itt-ott elöntötte a víz (tenger, vagy eső, hol melyik). Aztán délutánra megjött a szél, itt nem volt olyan erős, mint amennyire ígérték, de azért sikerült szétborogatnia ezt-azt. S az ablakokat muszáj volt csukva tartani, ha nem akartuk, hogy ki-be rángassa a függönyöket az ablakon, és az ajtókat megmozgassa mindkét szinten. Remélem, ez a viharos időszak december elején, tervezett és nagyon vár Lake District-i kirándulásunkkor szünetelni fog, mert a) nem akarok rosszul lenni a kompon, még ha csak másfél óráról is van szó, b) el akarok jutni Angliába, késés nélkül, azzal a komppal, amelyre a jegyünk szól. Azóta már egy, a Lake District-en játszódó könyvbe is belekezdtem, amiből eddig annyi derült ki, hogy a helyi akcentus módfelett érdekes…

Közben az az ötletem támadt, hogy a hétvégéken meglátogatott éttermekről írni fogok (khm, remélhetőleg) beszámolókat, amolyan botcsinálta vendéglői kritikusként, s ha valakinek kedve van hozzá, meglátogathatja itt-tartózkodása során ezeknek a helyeknek egyikét-másikát, s esetleg megírhatja a saját véleményét nekünk. S még Dungarvan-ban Leventével az is eszünkbe jutott – amikor a hely vendéglőit ajánló igen pofás kis könyvecskét a kezünkbe kaptuk -, hogy „Kulináris kalandozások Írországban” címmel a meglátogatott vidéki helyekről is megemlékezünk… Hm, annyi ötletem van, csak a lelkesedésemnek kellene kitartania… de jön a tél, akkor alig vagy egyáltalán nem járunk sehová… No, majd tavasszal!

November közepe

Sandra, perui lakótársnőnk már hónapok óta tudta, mert sűrűn rebesgették a belső körökben, hogy „hamarosan” meg fogják szüntetni a csoportját. Ő egyébként spanyol nyelvi szakértőként dolgozik az uram által csak „Gyár”-nak titulált Microsoft-ban. Pontos infókat soha senki nem mondott nekik, és szinte már idén januártól sejtette, hogy az állásvesztés be fog következni. Nos, ez a nap elérkezett, s nem túl vidáman vette tudomásul, hogy az állása januártól megszűnik, illetve véglegesen február közepén el kell hagynia a céget. Nem tudom, hogyan érez, nem beszél erről, de nem nagyon van mehetnékje az országból – most tett szert egy ír barátra :-) -, amikor a jövőről beszélünk, csak mosolyog, tréfálkozik, nevet… Én még nagyon jól emlékszem arra a fogcsikorgatós 6 hétre, amit Levente felmondási ideje alatt éltünk át…
A fiú segített neki alapos életrajzot írni, elküldte őket sok helyre, volt olyan állás, amit már el is utasított, mert Angliába kellett volna költöznie, ahová nem akar a fiú miatt, s nem is túl jól fizetett rabszolgamunka lett volna… Decemberben lesz újabb interjúja, készül rá, kicsit izgul, de amikor erről kérdem, megint csak mosolyog, arca körül a csupacsiga fürtjeivel… Nagyon hiányozna, ha el kellene mennie, jókat szórakozunk együtt, ha mesél a családjáról, mert Peru egy egészen más világ más életvitellel. Nagy filmbolond, néha a macskát is eteti, s ami a lényeg: igen kedveljük őt. Főleg, amikor mint egy kis indián szobor, felhúzott lábakkal kuporog a kanapén tévézés közben, olyan aprócska…

* * *

Felfedeztük, hogy Stillorganban, ebben a déli városnegyedben, ahová bevásárolni járunk, új bolt nyílt, Health Shop néven. Verő kissé vonakodott belépni, szerinte az ilyen helyeken az eladók mindig kenetteljes arckifejezést viselnek (mert eltölti őket az Univerzum És Az Ember Iránt Érzett Szeretet), és kissé undorodó pillantással néznek mindenkire, akiből egy kicsit is kinézik, hogy ebédre vértől csöpögő marhaszeletet eszik. De azért bementünk, s először ugyan fitymálva mérte végig a sok, általa „New Age crap”-nek titulált dolgot (nyeles nyelvkaparó például), de azonnal elcsábult, amikor kedvenc csemegéjét, a joghurttal bevont mazsolát meglátta. Aztán felfedeztük a különféle teákkal teli polcot, azonnal vettünk is (citromos-lime-ost, és zöld teát). A zöld teához eddig nem sok kedvem volt, talán azért, mert csak teazacskós változatához volt szerencsém, ami teaszakértők szerint a tea legalja. Teából füvet illik fogyasztani, nem port, s ebben sok igazság van. Ez a tea csodás levéldarabkákat tartalmaz, az íze remek, enyhe, s még langyosan is fogyasztható – a másikat csak forrón tudtam meginni, mert szinte nyelvborzongatóan keserű lett. Reszkessetek, betegségek, immáron zöld teában áznak a beleim!
Tovább felfedeztük az izzadás ellen használt kristályt, amiből a kis adag egy évre elég. Muszáj volt venni, mostanság annyit cikkeznek az alumíniumot tartalmazó dezodorokról, krémekről, hogy így ártó, úgy ártó, ez pedig természetes anyagból van, fene tudja, jobb az óvatosság. Érdekes, kicsit be kell vizezni, végigkenni a hónaljunkat, aztán a kristályt szárazra kell törölni (mert vízben oldódik). Kicsit kételkedve próbáltam ki, de csodák-csodája, működik. Nem lesz ragadós, fehér portól csíkos az ember hónalja, a bőr hamar megszárad, s felfedezhetetlen rajta, hogy valamit használt. S szagtalan is. Hm.
S nagy örömömre felfedeztem a korábban csak a belvárosban beszerezhető környezetbarát mosóport és mosogatószert, valamint a Holt-tengeri iszapot és sót tartalmazó fürdősót, lábsót, pakolást és sampont. Ilyenekből egyszer ajándékba kaptam az uramtól egy csomagot, s el is használtuk nagy örömmel. Most legalább pótolható a készlet, eddig még sehol nem láttam a boltokban, s most íme, itt vannak, elérhető közelségben. Azt hittem, vásárlója leszek ennek a boltnak, de az uram nélkül…

November 20-22. Meglepetés út haza

Előkarácsonyi meglepetésként, no és a MALÉV itteni irodájának akciója jóvoltából hazaugrottunk két és fél napra. Ez tényleg csak hazaugrás volt. Volt öröm! Csütörtökön kora reggel ment a gép, délben Budapesten voltunk. Az idő rövidsége miatt kocsit béreltünk, mert mennünk kellett Sopronba is, így volt a leggyorsabb. Csütörtök délutánt anyósoméknál töltöttük, majd pénteken reggel leautóztunk a tejfölszerű ködben Sopronba, az én szüleimet-testvéremet meglátogatandó. Öcséméknél rövid látogatást tettünk, aztán apámhoz mentünk, az egyetemre. Amikor rányitottam az ajtót, és ráköszöntem, apám meglepetten hátrafordult, s csak annyit mondott: „Hát te?!” Ja, olcsó járattal jöttél!” s máris lefoglalták a szakmai email-ek – szokás szerint vacakolt a rendszer, az email pedig sürgős volt, de azért sikerült meglepnem :-) ha nem is egészen úgy, ahogy elképzeltem. Anyámnak azonban már igazán elkerekedett a szeme, amikor feltűntünk apám mögött az ajtóban, s csontropogtató ölelésben részesített. Peggy baba, vagyis egykori kutyám, öt percig énekelt, s alig tudtam rávenni, hogy ne másszon a nyakamba – bár ő mindenkinek így örül. Leadtam egy könyvet a kedvenc könyvesboltomban, könyvesboltos barátaimmal is eltöltve egy kurta negyedórát, majd családi körben ebédeltünk, a rendkívül kellemes Jégverem fogadóban. Utána sajnos már nem volt idő, hogy a nagyszülők sírjához is beugorjunk, (hm, ezt egy kicsit bánom most, nagyanyám halálának és temetésének évfordulója vészesen közel volt hazaugrásunk dátumához), de siettünk tovább. További tejfelek az utakon, majd Badacsony, a kihagyhatatlan Németh-pince érintésével, és a szokásos bormennyiség magunkhoz vétele után irány Budapest. Az utat az autópályán gyakorlatilag egy másik autó ködlámpáját biztonságos távolból követve elég nagy sebességgel tettük meg, de sikerült időben Budapestre érve este Botondékkal találkoznunk, és együtt vacsoráznunk. De jó is volt beszélgetni megint! A Messenger, a kurta mail-ek nem pótolják a remek beszélgetést, Kinga új munkahelyéről származó sztorikat, nem bizony  Milyen kár, hogy nem élnek már itt …

November 28.

Amikor Péter és Éva megjött St. Luciá-ról, nagy titokzatoskodva vacsorázni invitálták a baráti kört a Johnny Fox’s vendéglőbe. Amikor a helyszínt meghallottam, sejtettem, hogy valami érdekes fog történni, ugyanis ide voltunk hivatalosak akkor is, amikor Péter bemutatta Évát nekünk, a baráti körnek. Addig rágták néhány vonakodó meghívott fülét, míg mindenki igent mondott. Ekkor már erősen gyanakodtunk, hogy valami fontos bejelentésük van. Már korábban is sejtettük, hogy készülnek valamire, a St. Lucián kötött esküvők elég népszerűek, számtalan weboldal hirdet ilyen lehetőséget. S ők már elég régen együtt vannak, s azt hiszem, szinte minden ismerős elmondta már nekik, milyen összeillő pár is ők, mennyire passzolnak egymáshoz, sőt, Levente ugratta is Péter, mikor veszi már el Évát. Sejtésünk beigazolódott: alig ültünk asztalhoz, s rendeltünk innivalót, amikor Péter Éva kezét szorongatva büszkén bejelentette, hogy - „Eljegyeztétek egymást!” – kiáltott közbe valaki, mire Péter büszkén folytatta: „Nemhogy eljegyeztük egymást, de össze is házasodtunk.” S kezüket felemelve mutatta a gyűrűket. Volt örömködés, nahát-ok és húhá-k, és taps, én szégyentelenül azonnal a fogadásban megnyert 10 eurómat követeltem Ede nevű barátunktól, akit csak egy rejtélyes „fontos bejelentés” ígéretével lehetett elcsalni a vendéglőbe, mert másnap korán indult Magyarországra, s vele fogadtunk előző este, hogy a bejelentés tárgya eljegyzés, avagy esküvő-e, s nyertem… Az egyik úriember meghívott még pezsgőt is rendelt, koccintottunk az ifjú pár egészségére. Annyira örültem! Részünkről az örömben azért volt némi szomor is, mert de jó is lett volna előre tudni a nagy napról, nézni az órát otthon, hogy na, most esküsznek… na, most kezdődik az ünnepi vacsora, a nászéj :-) Kár volt ebből kimaradni, de Péter mindig is ilyen titkolódzó volt. Többtucat fénykép megtekintésével próbáltuk elnyomni magunkban ezt az érzést, s majdnem a könnyem is kijött, annyira megható volt látni a boldog arcukat. Sok boldogságot nekik, és sok-sok együtt töltött szép évet!

Novemberi végszó:

„A pokol a többi ember” – mondta Sartre. Ha eddig ebben nem lettem volna biztos, akkor most egy életre megtanultam. Valamint azt is, hogy „jótett helyébe jót ne várj”. De sebaj, akkor is… azért is… mindezek _ellenére_ is… Érezze más rosszul magát, mert hülye, én továbbra is mindenkinek állok szolgálatára, amennyire tudok. De az biztos, hogy eztán csak azokra az emailek-re válaszolok, amelyek – az én elbírálásom szerint – kellő, vagyis legalább minimális tisztelettel, odafigyeléssel (stílus és helyesírás) vannak megírva. A többit borítsa feledés.


Következő írás