Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Szeptember 2. Városnézés a Barakásokkal

Ismét városnézés. Most nem vittem léggömböt, a piros esőkabátomat szántam ismertetőnek. A csoportban szerencsére ezúttal nem voltak „vicces kedvű” emberek, érdekes beszólásokkal. Az sem okozott gondot, hogy ezúttal magyar sofőrt kellett navigálnom, nem tévedtünk el. Pedig ettől nagyon féltem! A sok útfeltúrás miatt sokat változott a forgalmi rend. Sajnos, most is, mint legutóbb, néhány érdekes tény, amit izgalmamban elfelejtettem, csak otthon jutott eszembe… Bosszantó! Kicsit felkavarta az útvonal-rendet, hogy a szokásosnál többször kellett megállnunk pisilni, de sikerült megnézni mindent, ami tervbe volt véve. Még fogós kérdés is akadt: valaki az után érdeklődött, igaz-e az a legenda, miszerint a Trinity College haranglábja alatt csak a végzős diákoknak szabad átmenni? Majd utánanézek. Néhány nyelvtanulással, munkával kapcsolatos kérdés is akadt, de azokra tudtam weboldal-címeket ajánlani. Ezúttal már nem barátságból, hanem pénzért csináltam a vezetést. Így egyeztünk meg a Baraka vezetőségével.

Az igazi élményt számomra a túra utáni ebéd jelentette Csilláékkal. Először megjavíttattuk a csavarját vesztett szemüvegemet, majd – mivel még nem próbálták sem ők, sem én – elmentünk Dublin legnevezetesebb (és legjobbnak tartott) fish and chips (hal és sült krumpli) vendéglőjébe, a Beshoff’s-ba. A helyet egy Ivan Beshoff nevű ember alapította, aki a még anno a Patyomkin páncéloson szolgált, és a sorsa ide vetette, Dublinba. Leszármazottainak a kifőzdéken kívül még ma is van egy ismert és kedvelt halas boltja Howth-on, ahová egyszer besétáltunk, mégpedig Betti és Botond társaságában, a réges-régen megesett Howth körüli túránk után. Ahogy ott bámészkodtunk, és magunk közt magyarul beszélgettünk, az ajtóban odalépett hozzánk egy vihart vert arcú ember, hogy milyen országból jöttünk. (Vagy talán eleve rákérdezett, hogy magyarok vagyunk-e? Már nem emlékszem…) Amikor mondtuk, hogy magyarok vagyunk, elmesélte, hogy ő orosz, és Ivan Beshoff fia – ha jól emlékszem. Olyan késő ötvenesnek- kora hatvanasnak tűnt. Amikor elbúcsúztunk, oroszul köszönt el, mondván: „Ezt a köszönést maguk úgyis ismerik!” Savanyúan mosolyogtunk… ki tudná feledni a 8 év orosztanulást, jajj…

Az ebéd igen kellemes volt. A vendéglő ragyogóan tiszta, fekete-fehér csempés helyiség, a személyzet kelet-európai (naná :-)), a kaja finom, s nem csak halat- és sült krumpli lehet ám kapni, hanem kapni hozzájuk mindenféle salátákat, kávét, üdítőket… Ebédelés közben érdekes embereket lehet látni a vendégek soraiban: például egy bácsikát, aki torzonborz fehér hajjal és agyonnyúzott kabátban érkezett, bottal a kezében. Megrendelte jókora adag ebédjét, majd hosszan elvitatkozott az asztala melletti sarokkal – nem tudtam eldönteni, imádkozik-e, vagy veszekszik egy láthatatlan alakkal.

Egy közbevetett megjegyzés: Ezt már júliusban akartam írni: már most lehet foglalni a karácsony esti bulit! Hajrá! Annyi vendéglő, hotel hirdet ilyenfajta rendezvényt, hogy csuda. Az első karácsonyi hirdetést július végén láttuk a tévében (gyerekeknek, Santa’s Kingdom), aztán az újságban hirtelen tömegével jelentek meg a „Most foglalja le karácsonyi esti partiját, gyorsan fogynak a helyek”. Döbbenetes. Azóta is, majd’ mindennap kétoldalas hirdetés van az újság közepén, csupa apró betűs, rikító színekkel csalogató, kiugróan egyéni programot ígérő… na, hiszen.

Szeptember 5.

A vasárnap a csendes takarítás, ház körüli molyolás napja. A szerb építőmunkások egyike a szomszédja házának ablakkereteit festi fehérre. Az őrült nő szemközt a kocsiját porszívózza. Innen-onnan fűnyírók halk zümmögése hallik. Én nemrég szedtem be a hőségben pillanatok alatt leszáradt ruhát. Béke, napsütés, felhőtlen kék ég, nyugalom. Igazi hétvégi idill. Már csak az ökörnyál hiányzik a levegőből…

Vagyis itt az ideje, hogy leszálljunk a földre. Íme, egy lista, miféle dolgok ölik halomra az íreket egy adott évben:

7600 ember hal meg rákban,
6100 szívbetegségben,
4400 dohányzásra visszavezethető betegségben hal meg.
1500 az influenza okozta halálozások száma,
366 ember hal meg autóbalesetben (átlagosan egy évben, de csak most a hétvégén 11-en haltak meg az utakon, szörnyülködött is az újság)
62 embert meggyilkolnak.

Ezen túl még:

Az újszülöttek 30 %-a házasságon kívül születik,
A legtöbb fiatal szüzessége elvesztésekor és/vagy teherbeeséskor részeg vagy drog hatása alatt áll.
Legtöbbjük az (Angliában végrehajtatott) abortuszt tekinti megoldásnak a nem kívánt terhesség esetén.

Ami a rákos betegségeket illeti, feltűnően sok eset van. Az utcánkban tudok egy kislányt, 19 éves, agydaganata van. Eggyel lejjebb lévő utcában egy 40-es nő, szintén agydaganat. Eggyel feljebb lévő utcában él egy pakisztáni férfi, szintén agydaganata volt, már felépült, de az arca furán el van torzulva a műtétek miatt (az idősebb nőről írok majd még.) Szóval, aggasztó.

Tegnap hallgatom a rádiót, kijött egy új tanulmány, mely Észak-Írországot és a Köztársaságot hasonlítja össze a mellrákos megbetegedések szempontjából. Északon tíz éve nagy kampány kezdődött, amely a szoptatást népszerűsítette. A kampány sikeresnek nevezhető, mert a mellrákos esetek száma 30 %-kal kevesebb, mint a Köztársaságban, ahol a szoptatás mondhatni, nem divat. Zita barátnőm babysitter volt egy nőnél, aki nem szoptatott, mondván, az olyan „állatias”. A legszebb kapcsolat anya és gyermeke között szerinte állatias! Aztán csodálkoznak, hogy a kisbabának alig van immunrendszere, elkap mindenféle nyavalyát. De ami igazán megállított a mozdulatom közepén, az az, hogy a Köztársaságban a rákos betegnek van a legkevesebb esélye a felgyógyulásra az EU-országok (kivéve újonnan csatlakozottak) közül, s lakosainak arányaiban itt fordul elő a legtöbb rákos megbetegedés, az USA-t is számítva. Nem tudom, a magyar megbetegedésekkel hol állunk, de azt is olvastam, hogy lakosainak arányait tekintve Írország Magyarország mögött v. előtt áll eggyel az öngyilkosságok számát tekintve. Írországban a 20-30 év közötti férfiak között rettenetesen sok öngyilkosság fordul elő, a legtöbb ittas állapotban. Az ír férfi befelé aggódik, szenved, nem illik a söröspohár felett szívet kiönteni. Ma már több fiatal férfi lesz öngyilkos, mint ahányat halálos közúti baleset ér. Egy orvos úgy véli, hogy az egy kocsit/motort és férfi utast érintő halálos balesetek legtöbbje talán nem is baleset, hanem öngyilkossági, vagy túl jól sikerült kísérlet De ez elég furának találom.

Ez csak néhány szemnyitogató adat volt, a 3.5 millió lakosú Köztársaságból. Ja, és a nyilatkozó orvossal egyszer sem lehetett kimondatni, hogy ez azért van, uraim, mert annyira POCSÉK a közegészségügyi ellátás. Habogott, hümmögött, de erre a mondatra nem volt hajlandó.

Csókoltatom.

Nos, az idősebb nőről. Évekkel ezelőtt akkor láttam először, amikor bejött a boltba. Kissé bizonytalanul járt, és féloldalasan mosolygott, amíg odament a kávéautomatához, és készített magának egy kávét. Én, amilyen rögtön ítélő fajta vagyok, azonnal kész voltam az ítéletemmel: részeg. Fényes délben, micsoda szégyen. Aztán a színésznőnek készülő Lisa mesélte, hogy a nő amerikai, a férje valamilyen lelkész, s a nőnek agydaganata van. Attól mozog bizonytalanul és néz ki olyan furán. Én még életemben úgy, mint akkor, nem szégyelltem magam… Azóta is sokszor látom, bejön a boltba, mindig szigorúan ugyanazt veszi: egy mazsolás-kakaós csigát, és egy kávét. Egyre rosszabbul néz ki, a járása egyre bizonytalanabb, szívet szakasztó jeleneteknek voltunk tanúja, amikor pl. elesett a bolt előtti járdaszegélyen, s a munkások elnéztek mellette, mert részegnek hitték. Bernie kiabált velük, mialatt rohant oda segíteni, hogy „Hát nem látják? Rosszul van, szédül!” s ő kísérte be a boltba ezt a nőt. A nevét nem tudom. Egyszer a feje tetején egy jókora kopasz folttal jelent meg, biztos a sugárzás okozta. Majd pár hétre rá – s ettől a látványtól bőgni szerettem volna – már a férjével jött, ő vezette kézen fogva, mert sokszor megtántorodott. A haja le volt vágva, de valami igen házilagos módon: mintha valaki megfogta volna marokra a haját, s egy nyisszantással levágta volna az amúgy derékig éri copfot. Muszáj volt elfordulnom, amikor megláttam. Legutóbb már egy kerekes járókeret és egy kamaszlány kíséretében jött, az arca furán fel volt puffadva, mintha fájna a foga. Félrehúzódó mosolya emlékeztetett a pakisztáni férfiéra, akinek – ugyanabban az utcában lakó szomszédja mesélte – a műtét után változott el úgy az arca. A nő nem hagyta, hogy a lány segítsen neki, ő kínlódta bele a zacskóba a kakaós csigát, lassan, meg-megkapaszkodva a lányban, vagy a járógépben.

Borzalom. Úgy szeretnék odamenni hozzá, megölelni, és azt mondani, hogy drukkolok, szívem minden erejével, hitem minden kis morzsájával drukkolok neki, hogy túlélje ezt a borzalmat, de biztos vagyok benne, hogy nem kér sem az én, sem a mások szánalmából… A Jóisten segítse meg.

S a minap, egyik délután, borús időben bámultam ki az ablakon, papírokat rendezgettünk Verővel, s csak félszívvel figyeltem oda. A sarki házból kijött a beteg kislány, kapucnis pulcsiban, fejére húzott kapucnival. Lassan és bizonytalanul ment. Talán csak levegőzni jött ki, mert pár perc múlva már ment is vissza a házba – ugyanazzal a bizonytalan, lassú járással, mint a miatt azt a beteg nőt először részegnek hittem…

Néha nem értem, hogy lehet ennyi kínszenvedés a világban. Tegnap bőgtem egy sort Verőnek kétségbeesésemben – nem oldott meg semmit, de legalább kiadhattam magamból. Először a híreket néztem végig (úgy kellett nekem), Bezlan, a meggyilkolt gyerekek, a rengeteg síró asszony a temetésen, szörnyűség…. Aztán a naplómban keresgéltem, hogy pontosan mikor is nyílt meg a bolt, s kezembe került nagyanyám egyik utolsó fényképe, amit apám csinált róla a betegágyán. S eszembe jutott, hogy az életben nem tudok neki beszámolni a tortáim sikeréről, mert akármennyire hiszem, hogy ő ezt tudja, azért mégis jobb volna, élőszóban, személyesen megbeszélni, mint a nagy semmibe belesuttogni a mondandómat…

Most írhatnék egy szép listát arról is, mi minden borzalom történik egy hát alatt a földön, de minek. Aki híreket néz, rádiót hallgat, az tudja. Izrael, Szudán, Bezlan, most például szeptember 11.-e 3. évfordulója itt van a sarkon… Őrület. Tényleg szeretnék valami távoli helyre elmenekülni, s élni tudatlanul a szaros kis életemet, hát inkább, mint ezt!?

Mindennapok

Általában reggelente 5.30-kor felébredek. Van, hogy előbb, néha később. Muszáj felkelni, kimenni a fürdőbe. Ilyenkor már pirkad. Két hete még határozottan világos volt, most már csak félhomály köszönt fél 6 felé. A varjak a környék magas fáiról (a sarki birtokon sok ilyen akad) ekkor repülnek ki a dolgukra. Mostanság esténként úgy 8-kor, negyed 9-kor gallyaznak fel, szinte ijesztő tömegben ülnek meg a fákon, vagy a környékbeli háza tetején: mintha a Madarakat forgatná újra valaki.

Amikor ébreszt az óra, már világos van. Ez talán még egy hónapig lesz így. Néha még a nap is besüt az ablakon, átsüt a vad rózsamintákon, amik a függönyt díszítik, a háziúr ízlésének megfelelően. Amire lezuhanyozom, kintről halk pöf-pöf-öket lehet hallani – a két házzal lejjebb lakó egyik kínai srác túráztatja a motorját. Úgy fél hét után, amire befejezem az öltözködést, a kínai srác iszonyatos zaj kíséretében elhajt dolgozni. Lemegyek, reggelit csinálok. Tea, Béres-csepp, felvágott, sajt, paradicsom. Megetetem Harry-t, aki ilyenkor már a konyhaablak párkányán kunyerál, fejét néha neki-nekinyomva az üvegnek – simogassam. Kint hűvös van, lepöckölök néhány pimasz meztelen csigát a virágaimról. A szarkák néha megjelennek, nézik, mit adok enni Harry-nek.

A hegyen szép rózsaszín fény ömlik szét, a felhők is enyhén rózsaszínűek. Visszamegyek a házba, bekapcsolom a tévét, a Sky News-t nézem, vagy az Euronews-t, a szerint, melyik foglalkozik engem érdeklő hírekkel. 7-kor felébresztem Verőt, ha még nem ébredt fel magától. Megreggelizünk. Néha odaül a gép elé, csak röviden, mert menni kell.

7.25-kor elindulunk dolgozni. A szomszédos házból is ekkor indulnak el a szerbek. Sokáig köszöntgettünk nekik, mire sikerült rávennünk az egyik idősebbet, hogy visszaköszönjön. A fiatalabbak cigarettázva elballagnak az utcácska végéig, ott veszi fel őket a sofőr.

A boltnál nagyritkán várnom kell, általában pontosan érkezik az aznap nyitó manager. Nyolcig sütőt melegítek, és kenyeret sütök. Nyitáskor felhúzzák a redőnyöket, ha nincs vevő, kicsit kiállok a boltajtóba, nézelődni, hogyan világosodik ki a hegy, hogyan kezd – jó esetben – sütni a nap. Most, ahogy egyre lejjebb kerül, besüt a boltba is, de csak rövid időre. Megbámulom a telepről kirajzó autósokat, akik néha elakadnak a nagy forgalom miatt a telep kijáratánál lévő kis körforgalomnál. A forgalom nyolcra óra felé már elég sűrű kint a Kilgobbin nevű úton, fél 9 felé határozottan problémássá válik – viszik a gyerekeket az anyák a környékbeli iskolákba. Fent, a domboldalon, az építkezésen már mozognak a daruk, a boltig is elhallatszik egy-egy gép ütemes dörgése, mormogása. Az egyik ovi előtt anyuka búcsúzkodik a kisgyerekétől, aztán siet a kocsihoz, s besorol a várakozó autósorba. Néhány perc múlva meglódul a sor, eltűnnek az autók. A buszmegállóban kisebb tömeg. Behajt a zöldséges teherautója a parkolóba, megjött a friss zöldség. A kenyérszállító és a tejesember már 8 után pár perccel megérkezik.

Kezdődik a nap. Minden nap, majdnem ugyanígy folyik le, annyi a változás, hogy egyre sötétebb lesz, ahogy haladunk bele az őszbe. S télen már sötétben megyek dolgozni, s sötétben megyek haza. S ha napközben nem viszem ki a szemetet a konténerbe, nem látok napot…

Szeptember 11.

Csupa rossz hír: a 94 éves tagunknak, Allison Hallnak van egy nem sokkal fiatalabb húga, aki nemrég kezdte csodás, kézzel kötött babáit árulni a piacon. Nos, rákja van, s most, a műtét után visszautasított minden kezelést, mondván, nem akar itt kínlódni, hanem találkozni akar az Úrral, ha így rendeltetett, legyen: eleget élt, szépen és hosszan. Elsie, akivel egy pultnál árulok, s aki elmondta nekem a hírt, mindjárt ezzel kezdte a köszönés után a napot. Ami ezek után agyon volt csapva rendesen. Korábban azt terveztem, hogy a családunkban születendő kisbabának rendelek egy ilyen kötött babát (ha fiú lesz, bohócot, mert azt is köt, ha lány, akkor kalapos, tarka szoknyás kislányt), de ezek után már oda sem merek menni Miss Hall-hoz, hogy elvállalná-e a kötést a húga. Ki tudja, milyen állapotban van, így műtét után, szembenézve a távozással… biztos nincs szüksége ilyenfajta elfoglaltságra…

Majd hazajöttünk, s kiderült, hogy a kölkek megint leloptak két nyomásérzékelőt a kocsiról, vagy tegnap éjjel, vagy ma kora reggel, s ezen alaposan felbosszantottuk magunkat. Hiába próbáltam magam azzal vigasztalni, amit Levente még a múltkori lopás után, egy higgadtabb pillanatában mondott: ezek csak pótolható tárgyak, nem az életünkre törtek. S a kocsinak nem esett baja. Mégis, nehezen dolgozom fel, hogy valaki puszta szórakozásból (unalomból?) árt nekünk. S megteheti, mert nem tudunk mit tenni ellene. Úgyhogy Levente valószínűleg megint rendel egy készlet pressure guard-ot Angliából, s aggódhatunk tovább, mikor támad megint kedvük lecsavarni őket. Már egy olyan eszközt is beszerzett, amivel gond esetén itthon is fel tudja fújni a kereket, ha esetleg sikerülne a büdös taknyosoknak azokat leereszteni.

Este azért megint elment a rendőrökhöz, ismét bejelenteni a lopást. Most már hosszabban kérdezősködtek tőle, elmondta, hogy lefotózta az egyik gyereket. Majd vigyen be egy példányt belőle, mondta neki az egyik rendőr, aki a nevét is megadta, hogy neki hagyja ott Verő a képeket. Nem túl jól sikerült fotók, féloldalasan látszik csak a kölyök a biciklijén – észrevette, hogy Verő a nappali ablakából fényképezi – de talán valamire jó lesz.

Eh.

* * *

Este beszéltem Szvetával, aki váratlanul felhívott. Kiderült, hogy úgy döntöttek, a fiúk és ő Írországban maradnak, Valentin pedig Seattle-ben fog továbbra is dolgozni. Valami kehe volt a zöld kártyával, úgy vettem ki a szavaiból, több évig tartana az intézése, s ő nem dolgozhatott volna, ezért döntöttek a maradás mellett. Élhettek volna Seattle-ben, ha nagyon akarnak, de ő mindenképpen szeretett volna dolgozni: ugye, azért két gyereket és egy lakást fenntartani, kocsit, miegymást egy fizetésből elég nehézkes lenne odakint. Vaszilijt, a nagyobbik fiút felvették az egyetemre, szép pontszámot ért el, így szeptember végétől a UCD (University College of Dublin) hallgatója lesz. Ivan, a kisebbik folytatja a középiskolát. De ez az egy hónapos kint-tartózkodás arra jó volt, hogy Vaszilij is kedvet kapjon a (későbbi, egyetem utáni) kiköltözéshez. Egyelőre úgy döntöttek, megvárják, bejön-e hosszú távon Valentinnak a kinti munka, és az élet. Majd azután döntenek. S addig marad az időnkénti oda-visszautazás, egymás látogatása.

Szeptember 12.

Tegnap Szipolyka kérdezte, milyen az idő, őszül már? Bizony, őszül. Színesedő leveleket még nem látok, de meghidegedett az idő, egész nap esik, apró szemű, csendes eső esik – vagyis esne, ha nem lenne hozzá erős szél. Így nem esik, hanem vág, szúr, bök. A szél pedig naggggyon erős. A fel-felcsapódó levélbedobó nyílás nyikorgása a bejárati ajtó felől téli estéket idéz, időnként össze kell szedni a szétfújt papírokat a kertből (a zöld kukának, ami a papíroknak van rendszeresítve, állandóan felcsapja a szél a tetejét). A másik kukát megint nem vitték el a szemetesek pénteken, biztos nem tudtak bejönni az utcába a kétoldalt parkoló kocsik miatt. Kellemetlen, mert Martin cuccaiból mindig van pár zacskóval a konyhában, amik a megüresedő kukára várnak. A macskadoboz fél métereket vándorol ide-oda, hiába van lenehezékelve. Harry eltűnt, valószínűleg egy biztonságosabb helyen tölti a napot. Néhány cserepem feldőlt, volt, amelyiket ide-oda gurigázta a szél, muszáj volt őket egymáshoz szorítani, sűrű kis csoportban állnak most a konyaajtó előtti placcon.

Kacérkodom a régóta nem használt kandalló begyújtásával…

* * *

Apropó, mióta Harry a Martin párnájával kibélelt új, nagyobb dobozában lakik, tartom tőle a kellő távolságot. Legfeljebb egy kis fejvakargatás jut neki, semmi több. Ugyanis már nem Harry-, hanem Martin-szaga van… S különben is, alig látom. Mintha új lakhelyet talált volna magának. Legutóbb három napig nem jött haza, már izgultam, aggódtam. Egyszerre csak megjelent az ablakpárkányon. Megetettem, bár nem volt sovány. Utána visszaült az ablakba, én kezdtem simogatni, de láttam, egyre jobban mereszti a bajuszát, végül halkan, torokból, fenyegetően nyávogni kezd. Megdöbbentem, mert máskor valósággal a nyakamba mászott, követelve a babusgatást, most pedig fenyegetőzik? Megutált?

* * *

Szeptember 15.

Ma 5 éves a bolt. S milyen születésnapunk volt? Semmilyen. Ehelyett volt egy roppant kellemetlen vevőnk, aki nehezményezte, hogy nem árulunk friss tükörtojást a reggelihez (van bolt, amelyik árul, de mi nem.) Utána az volt a problémája, hogy miért nem melegítem fel a szeletelt kemény tojást a mikroban (!), nem hitte el, hogy a mikro hetek óta rossz. (Rose akart felmelegíteni benne egy adag tejet, mire a mikro pukkant egyet, s az óta nem működik.) Ragozhatnám, hogyan csinált jelenetet, s vágta a pofákat, míg a felesége bíztatta, hogy vegye meg tojás nélkül a reggeli baguette-t, majd hogyan vont emelt hangon kérdőre, de annyit nem ér az egész. Sokáig füstölögtem, Bernie néha odajött, hogy melegítenék-e neki egy kis kemény tojást, úgyhogy a végén már röhögtünk az egészen, de sajnos, ilyen is van. Ellenben bejött a nagyfőnk, Basil, akit Bernie emlékeztetett rá, hogy ma vagyunk 5 évesek, mire elnézett a semmibe, hogy jé, tényleg, egy csütörtöki napon nyitottunk, és ennyi. Már több hete elhatároztam, hogy sütök egy tortát magunknak, a nagy nap örömére, hát ekkor még jobban megerősödött bennem az elhatározás. Ha ők nem emlékeznek meg erről, majd mi fogunk. Első évben még vacsora egy olasz étteremben, másodikban is, aztán már semmi…

* * *

A nyár végét biztosan jelzi, hogy a zsiráfpálmám levelei sárgulni kezdtek. Az egész növény megereszkedni látszik. Zsiráfpálmának nevezte az, akitől kaptam, így ismerem magyarul, a latin neve: Amorphophallus konjak. Legalábbis hosszas keresgélés után találtam egy weboldalt, amin sokféle Amorphophallus szerepel, s az enyém éppen úgy néz ki, mint az A. konjak. Állítólag 15 évenként virágzik, és dögszagú virága van. Interneten utánanéztem, a beszámolók nem túl reményt keltőek: a virág annyira büdös, hogy általában a szabadban szokták hagyni őket, mert a ház megtelik dögszaggal, de még szabadban is annyira erős a szag, hogy a tulajdonosoknak a környező kertek lakóival is meg kellett küzdeniük, a szagon túl. Hm… Rokonságban áll a világ egyik legnagyobb, legbüdösebb virágot hozó növényével, mely szintén igen ritkán virágzik, s amelyet Titan arum-nak hívnak. Amúgy igen szép növény, sötétzöld szárú, világosabb, szabálytalan foltokkal (innen a zsiráf elnevezés, gondolom), három levélszáron ujjszerűen szétterülő levelei van, amelyek engem valahogyan a béka ujjaira emlékeztetnek. Íme, egy kép, az enyém is ilyen: http://www.aroid.org/gallery/kozminski/Amorphophallus/konjac.html Télire ki kell venni a gumót a földből, amikor már a levelek elhervadtak, s a szár is elszáradt. A gumót előző tulajdonosa utasításai alapján egy másik növény cserepébe szoktam tenni, s amikor azt a növényt öntözöm, a gumó is hozzájut egy kevéske nedvességhez. Tavasszal aztán megint elültetem, s meglepő gyorsasággal szokta az új hajtást produkálni, ami mindig egy mérettel nagyobb levél-együttest hoz. Verő már most fenyegetőzött, hogy ha a növény virágzik, s büdös lesz, kirak vele együtt az udvarra. Hát, más megoldás nem lesz úgysem…

Szeptember 16.

Tegnap megsütöttem a csoki tortát, rákentem az összes csokoládékrémet (30 deka), ünnepi feliratot sikerítettem rá (Happy 5th birthday, Unit 4!), majd ma diadalmasan bevittem a boltba. Catriona kerek-perece lehülyézett, hogy ekkora tortát áldozok rájuk. De kérem, öt éve itt dolgozunk, a kezdő csapatból ugyan már csak Bernie és én vagyunk ott, hát hadd ünnepeljünk? 12 szelet sikeredett, egyet félreraktunk Rose-nak, a többit papírtányérokon a kantinban hagytam, jusson mindenkinek, aki aznap dolgozik. Kart panaszkodott, hogy majd este sokat kell edzenie a gym-ben, ha ezt le akarja dolgozni, míg én a törmelékekből falatoztam csak…

Amikor annakidején jelentkeztem a bedobott szórólapra, Verő nem volt elbűvölve. Egy boltban akarsz dolgozni? De akkor már elég sok ideje meló nélkül voltam, bármit csináltam volna, csak pénz legyen, csak ne üljek egész nap tétlenül… S most tessék, kis szünettel ugyan, de mégis 5 éve vagyok ott…

Szeptember 22.

A szombati piacon Elsie megint lesújtó hírrel fogadott: Miss Hall húga még azon a szombaton meghalt, amikor hallottam a betegségéről. Ma adtam fel a piac nevében egy kondoleáló kártyát Miss Hallnak. Mit mondjak? Hogy hála Istennek, elment szenvedés nélkül, hónapok hosszú keserve nélkül? Próbálom így felfogni, de akkor is…

Kiderült, hogy Sandráék még nem találtak megfelelő lakást. A tallagh-it mégsem ítélték elég jónak. Tovább keresgélnek. Pedig mi már mondtuk Kart-éknak, ha gondolják, költözzenek be szeptember utolsó hetére, mert a körül Sandra kiköltözik. Na, ebből nem lesz semmi, ahogy elnézem. Ráadásul Paul is hozzánk költözött, minden holmijával, mert az ő szobabérlete már lejárt. Sandra pirulva kérdezte, bánjuk-e, mondtuk, hogy jaj, dehogy, de aztán elég furán kerülgettük egymást, ő minden este főzött, amikor sütiztem, eléggé ki kellett számolni, melyikünk „uralja” a konyhát De Kart-ék azt mondták, nem bánják, nagyon elegük van már a lakótársaikból, egy homoszexuális (s elég hangos nemi életet élő) fiúpárból, és egy hanyag leányzóból, aki sosem takarított - valószínűleg inkább kihúzzák azt az egy hetet a padlón, a kisszobában, mint hogy ott lakjanak.

Apropó. Van a közelben egy műköves cég, a Murphystown Road-on, szellemesen Murphystone-nak hívják őket, a tulajdonosa egy Tom Murphy nevű késő harmincas ember. Látásból már jól ismerem. Az ő felesége az a kellemetlen spanyol hölgy, aki egyszer 15 szendvicset rendelt nálam, a maga keresetlen stílusában. Azóta is sűrűn jár a boltba, kiszolgálását igyekszem elkerülni. A fickó ellenben igen kedves, udvarias, a nemrég bekövetkezett választásokig ő volt a helyi tanácsban az egyik területi képviselőnk. Az apjától örökölte a funkciót, ha jól tudom, aki nagyon népszerű egyéniség volt, két évvel ezelőtti haláláig. Megkérdeztem, készítenek-e márvány gyúródeszkákat, mert vennék egyet. Menjek csak át, mondta, majd „néznek nekem valamit”. Sejtettem, hogy ez lesz, de átmentem. Az lett a vége, hogy pár nappal később kaptam egy általam kiválasztott színű (fekete) hatalmas márványlapot, lecsiszolt széllel – majd’ belerokkantam, mire hazacipeltem! Még régebben olvastam, hogy higiénikusabb, mint a fa, vagy a műanyag, s gyúrni is jobban lehet rajta, mint a többi lapon. A késeknek ugyan nem tesz jót, de úgyis csak gyúrásra használnám. Nem engedte, hogy fizessek, pedig igen erősködtem. Egy csokoládétortával akartam nekik kedveskedni, de azt mondta, erősen diétázik, ne tegyem. Ezért elhatároztam, hogy csinálok a gyerekeinek Halloween-ra sütiket. Amúgy is kell hamarosan gyúrnom egy jó adagot, fotózásra. Ugyanis elhatároztam, hogy hirdetni fogom magam a boltban, a környéken, először Halloween-es sütikkel, megemlítve, hogy tortákat is sütök. Majd Leventével fogalmazunk egy kellően szellemes szöveget, s megkérem a tehetséges testvéremet (www.imagegrafika.hu), tervezzen nekem logót, csinálok fotókat a sütikről, s egy A4-es lapon meghirdetem magam a boltban, és a környékbeli ovikban. Hátha!

Szeptember 25.- október 2. Skóciába megyünk

Úgy döntöttünk, nem megyünk haza idén harmadszorra, hanem „nyaralunk”. Skóciában. Már alig várom. Holnap indulunk. Feltétlenül szeretnék újra eljutni Aviemore-ba, amely egy felmérés szerint a „legrondább hely Skóciában”, de nekem életre szóló emlékeket adott. 10 éve voltam ott, tolmácsként, egy tájfutó csoporttal, egy világversenyen. Meg szeretném nézni megint a kisvárost, bemenni a vendéglőbe, aminek magyar tulajdonosa van, megköszönni az egykori ingyen ebédet, megnézni a kempinget, ahol sátoroztunk, ahol a sátor előtt éjjelre kint hagyott gombalevest megették a mezei nyulak… mennyi emlék!


Következő írás