Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -

Március 2.

Ma – akár csak egy héttel ezelőtt –, teljes pánik uralkodott az utakon. Hja, és fejetlenség. Mivel leesett 3 centi hó. A hegyekben ez több volt, ott még megértem, hogy leállt az élet, na de itt, a völgyben? A főbb utakon hosszú sorállás, a legtöbben két órát késtek, bosszús szülők tömege, akikre egész nap rámaradt a gyermek, akit nem tudtak elvinni iskolába. A téli gumi itt nem szokás, és ha néha esik egy kis hó – ismétlem, egy KIS -, akkor megáll az élet, legalábbis megakad. General mayhem. A kenyerek rohanvást fogytak a polcról, nyomott volt a hangulat, közben odakint szépen esett a hó, lehetett csodálni. Legalábbis én csodáltam a boltajtóból, amíg rám nem morrantott egy nő, befelé jövet, hogy egy óráig araszolt előre az úton, nem jutott semeddig, elege volt, micsoda POCSÉK idő. Még jó, hogy nem szóltam neki oda mosolyogva, hogy „Ugye, milyen szépen esik?”

Számos hóember is épült a környékbeli előkertekben, mert ugye, nincs iskola, lehet szórakozni.

Nagy volt a tömeg ma, hajtós volt a munka, alig vártam, hogy vége legyen. Jön az Anyák Napja, lehet tortákat tervezni, két konkrét megrendelésem is van, hurrá. S kinéz egy keresztelői torta, sütikkel. A tervek máris készek, legalább a délutáni unalmas takarítás ideje alatt volt mit tervezgetni, ha éppen nem kellett megosztanom a figyelmemet a szendvics-készítés és a sütő kipucolása között.

Közben alaposan megtárgyaltam magammal, hogy nem fogok én a Marks and Spencer-nél dolgozni. Annyiféle dolog van, amit csinálok, ők pedig nem fognak engem ilyen időbeosztásban, mint a mostani, alkalmazni. Pedig mentem volna, a fizetés ígéretes volt, de szigorúbb feltételekkel, mint a mostani. Kiera nevű kismanagerünk ment el hozzájuk dolgozni, majd ha megnyílik a nagy bevásárlóközpont a közeli, Dundrum nevű városrészben, meglátogatom. Március 3-án nyitnak, óriási felhajtás és csinnadratta közepett.

Március 6.

Ma volt Anyák napja, angolszász szokás szerint. Két tortarendelésem volt, a piaccal és a tortákkal el is ment a szombat. Kitettem magamért, egy hosszúkás csoki tortát csináltam, rajta marcipán virágokkal, és marcipán méhekkel. Persze az ötlet nem a fejemből pattan ki, hanem Nigella Lawson legújabb könyvéből vettem. A siker azonnali és fergeteges volt. Lehet, hogy marcipán figurákkal kellene kelendőbbé tennem a tortáimat? Pl. a napraforgósat, aminek a sikere fakulóban? Egy napraforgófej alakú torta biztos poénosan nézne ki egy marcipán méhecskével, amint az a tortavirág közepén nektárt „gyűjt”...

* * *

Vitába keveredtem egy 22 éves magyarral, aki ki akar jönni, de olyan naiv elvárásokkal/álmokkal indul neki, hogy rossz volt olvasni, s persze, intettem, hogy azért nem olyan rózsaszín itt kint sem minden. Nem tetszett neki, főleg azért, mert mások is – kint élők –, csatlakoztak hozzám. Adja Isten, hogy megtalálja a számítását, de aggasztó, mert a) ennyire elkeseredett, hogy bármit vállal, csak hazulról el, b) ennyire tájékozatlan, hogy 8-10 ezer euró megtakarított pénz remél fél év itt töltött idő után. S olyan állást keres, ahol nem igazán fizetik túl az embert...

Ugyanakkor el is határoztam, hogy kéretlenül többet nem osztogatok tanácsokat olyanoknak, akik csak a szépet akarják meghallani az itteni munkavállalással kapcsolatban. Aki akar valamit, kérdése van, keressen, megtalál. A többieknek pedig sok sikert. Mostanság jobb dolgom is van, mint naivokkal és ostobákkal vitatkozni. Mert buta is akad, hajaj!

* * *

Eszembe jutott, mi hogyan kezdtük. Lényegesen könnyebben, mint akik most jönnek ki, de egyes dolgokat illetően nehezebb is volt. Könnyebben, mert Verőnek már volt munkája. Nehezebben, mert nekem nem volt, még munkaengedély kellett, nem volt elég egy adószám. Négy hónapig laktunk kétbőröndnyi holminkkal egy akkora szobában, amit mostanság Kart Kirsti nevű nővére foglal el. Vagyis egy személyre szabott szoba volt, a kertre nézett, egy ágy, egy éjjeliszekrény és egy akasztós-polcos szekrény volt benne. Az egyszemélyes ágy keretén Verő aludt, néhány takaró enyhítette az ágy keménységét, én a földön, az ágy matracán aludtam. Arccal a szekrénynek fordulva. A szekrény ajtaját nyitva hagytuk, úgy raktuk elé a matracot, mert ki- és becsukni nem lehetett volna az ajtaját a földön heverő matrac miatt. Már nem emlékszem, de talán két, nélkülözhetetlennek tartott könyvet hoztam ki a ruhák mellett, s egy plüssállatot, Sean-t, a majdnem ír színekben díszlő birkát, akit otthon, egy aluljáróbeli ajándékboltban vásároltunk. Így lett a birka családi totemállatunk. Hoztam néhány fotót. Ruhákat, a jobbakból... Írtam naplót, amit néha nosztalgiázva visszaolvasok – tényleg, így volt? Nahát!

Voltam takarítónő, először Verő munkahelyén hirdettem, egy olasz nő bérelt fel. Nevetségesen alacsony árat kértem, s ragyogott az arcom, amikor az első „próbatakarítás” után elfogadtak a házbeli olaszok, hogy a munkám „kitűnő”. Annyira lelkiismeretes voltam – vagy hülye? -, hogy egyszer saját pénzemből fogadtam fel egy fiút, hogy nyírja le a tűrhetetlenül magasra nőtt füvet az olaszok bérelte ház kertjében. Óriási fegyvertény volt, hogy meg mertem kérni a lányt, hadd főzzek egy igazi kávét magamnak a kis kotyogós kávéfőzőjén – nekünk akkor ez még nem volt. A következő helyet, hogyan szereztem, arra már nem emlékszem pontosan. Talán a boltban hirdettem meg magam? Az ír fiatalasszony hálás volt, főleg akkor, amikor plusz egy óra bérért (ekkor már öt fontért) a vasalást is felvállaltam. Egyedül Harry nevű Yorkshire terrierükkel nem jöttem ki, s igen utáltam a kisgyerek joghurttól maszatos keze nyomát levakarni-pucolni a nappali ajtajának üvegéről. A címük (a riasztó kódjával együtt :-)) ma is megvan, bár már évek óta elköltöztek. Büszkén mesélte, hogy Stillorgan-ba mennek. Egyszer megtaláltam takarítás közben az eltűnt gyémántos gyűrűjét, 20 font borravalót kaptam tőle, s egy csontropogtató ölelést, olyan boldog volt. Verő szerint csak tesztelt, szerintem nem, akkor már hónapok óta dolgoztam neki.

Két másik helyen takarítottam még: Geraldine-nál, és Brenda-nál. Geraldine egyetemi oktató volt, bár meg nem mondtam volna, csupa rózsaszín háza és nyafkás beszédstílusa alapján. Először Brendá-hoz szegődtem el (hogyan szereztem, ezt sem tudom, de később ő ajánlott be Geraldine-nak), akinek a férje bankár volt, a K & H Banknak is dolgozott, amely részben ír kézben volt akkor. A férfi, Fintan, mindig magyarul köszönt nekem, én pedig mélyen meg voltam hatva ettől. S mesélt egy magyar hölgyről, aki „majdnem szemben” él velük, látogassam meg nyugodtan, milyen kedves, milyen rendes hölgy, ezer éve itt él, ír férje volt... Az említett hölgy, akihez persze, sosem rontottam be hívatlanul, bármennyire is bíztatott Fintan, Tomkin Júlia volt, akinek később idegenvezetői „karrierem” köszönhettem.

Aztán véget ért a takarítói korszak (majdnem egy év), mert egyrészt súlyos hátfájások jöttek, s mert Zita barátnőm szerzett nekem egy félig legális pincérnői állást annál a hölgynél, illetve a hölgy éttermében, ahol Zita bébiszittyó volt. Három hónapig tartott, napi 5 órában dolgoztam, hét közben, 11-től 4-ig. De mivel esti műszakot nem engedélyezett a férjem ("naná, majd éjfélkor buszozz haza, miután a részeg vendégek után felmostad a wc-t"), ezért rövid úton megváltak tőlem. Ezután hónapokig kornyadoztam otthon, nem találtam a helyem. Végül bedobtak egy szórólapot, miszerint a hamarosan megnyíló Londis boltba eladókat keresnek. Felhívtam őket, remegő kézzel és gyomorral, kis cetlire (szokásom szerint) leírva, mit akarok mondani, és időpontot kértem interjúra. Elmentem, ültem a kezemen, hogy ne tűnjön fel a remegés. Kurta mondatokban (nehogy véletlenül hülyeséget mondjak) beszélgettem azzal a Jason nevű emberrel, aki később első managerem lett. Nem sokáig tartott az interjú, megkérdezte, melyik részén akarok dolgozni a boltnak, mennyi tapasztalatom van, teljes- vagy részmunkaidőben akarok-e dolgozni. Aztán hetekig semmi, majd egy telefon, hogy „tényleg érdekel-e még a munkalehetőség”. Kis híja volt, hogy harsány „Igen! Igen” kiáltásokat nem visítottam bele a kagylóba...

S ott voltam, hónapokig, szintén fél illegálisan, mert munkaengedélyem, az nem volt. Elmagyaráztam nekik a kezdetén, hogy ez nekem kell, ezzel és ezzel jár, ezt és ezt kell nekik csinálni, de inkább csak néztek rám, nem túl okosan. Mialatt mindannyiunkat készpénzben fizettek, péntekenként, de jó is volt! Aztán elmondtam, hogy akkor nagyon kellene már a munkaengedély, így végre valaki – Mags – vette a fáradtságot, és utánajárt a dolognak. S mihelyt kézbe kapta a formanyomtatványt az utasításokkal, haza is küldött, mert nem dolgozhattam, amíg meg nem szerezték az engedélyt. 7 egész hétig vártam. Néha rámtelefonáltak, be tudnék-e menni pár órára, mert áru jött, kell a dolgos kéz. Mentem, hogyne, s ilyenkor zsebbe fizettek. S Mags annyira félt az esetleges ellenőrzéstől, hogy még az aprócska névtáblámat sem tűzhettem ki a pulcsimra, nehogy lebukjak, ha esetleg jönnének ellenőrizni a Munkaügyisektől. Sosem jöttek... S utána, amikor meglett az engedély, megkérdezték, nem bánnám-e, ha a delinél kellene dolgoznom, s nem a pénztárnál, az újságoknál és a zöldségeknél. Ha nem tetszik, egy hónap múlva visszahelyeznek.

Yeah, right.

Először is, a deli már akkor is a bolt egyik legstresszesebb helye volt, tömeg, sok tennivaló két emberre. Délután kettőkor végeztem. Én, a szerencsés. Margaret, a volt kolléganőm, aki az óta egy biztosítótársaságnál dolgozik, s akinek a betaníttatásomat köszönhetem, délután fél ötkor végzett. A takarítás nehéz volt, sok volt a vevő. Mertem én egy hónap után azt mondani, hogy izé, mégsem, inkább a zöldségeket pakolnám, és az újságokat ellenőrizném? Amikor egy hónap alatt remek kis team-mé kovácsolódtunk össze, barátnők lettünk, és tudtam, ha otthagyom, kezdődik minden elölről? Persze, hogy nem mertem.

S hát, ugye, azóta is a delinél dolgozom.

Március 15.

Migrén. Kétoldali. A szemem mögött, a homlokomban, mintha valami-valaki kifelé akarna tolakodni. Rossz, nagyon rossz. Vasárnap, amikor a hazaviendő holmikért autóztunk Wicklow városába, egy ismerőshöz, még havat láttunk egy északi hegyoldalon, ma pedig 16 fok van, csodás, tavaszi idő, madárdallal és virágokkal ékesítve.

S migrénnel.

(Ui.: Most sem volt március 15-i ünnepség a követségen. Vagy nem tudtunk róla? A kokárdát kitűztük, mindkettőnknek ezer éve ugyanaz a kicsit megviselt kokárdája van. Láttam Rose szemét rajtafelejtődni a kokárdán, de nem kérdezett semmit.)

Március 16.

Ma reggel 13 fok volt, délben 17. S a napsütötte ablakban a melegtől megvadult hőmérő 25 fokon állt délután fél 5-kor. TAVASZ!!! Harry, a macskám már csak 4 naponta kegyeskedik hazajönni, s akkor is rövid időre. A háza elhagyatott. Aminek örülök, mert ez azt jelenti, ha költözünk, lesz másik helye, vagy már van is.

Bevittem 90 sütit a boltba, ingyen szétosztogattuk egy csinos kis tálcáról a vevőknek, mert megmaradtak a Szt. Patrik-nap előtti szombatról, a piacról. Hiába dekoráltam ki az írek nemzeti színeivel a birkákat, virágokat és az obligát lóherét, a fele fogyott el csak a készített mennyiségnek.

Március 18.

Ma tavaszi fészkeket gyártottam. Nigella-recept alapján, természetesen, erősen giccsbe hajló, de jópofa ötlet. Olvasztott csokit és vajat összekeverünk úgynevezett shredded wheat-tel. Ez amolyan jaj-de-egészséges reggeli itt, apró párnácskákká összenyomott, szétlapított, pörkölt búzaszemekből álló valami, amit tejjel nyakon öntve esznek az angolszászok. Ezeket a párnácskákat össze kell morzsolni, és össze kell keverni a csokival. Mintha apróra darabolt csokis ágacskák lennének. Kis fészkeket formázok belőlük, s hagyom, hogy a csokis massza megdermedjék. Amikor ez megtörtént, apró, cukorral borított csoki tojásokat rakok beléjük, kis papírtányérkára rakom őket, bezacskózom, s masnival bekötöm a zacskót. Ideális húsvéti étel, gyerekeknek.

Március 23.

Ma egy néni megállt a pultnál, s megköszönte a múlt heti sütiket, mondván, nagy sikerük volt az unokáinál. Dagadt a kebelem. Érdemes vóóóót....

* * *

Amúgy pedig: Szabadság, jövel. Megyünk Magyarországra, 3 hétre!

Következő írás