Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -

Július 4.

Befejeztem a szíveket! Az ágyat teljesen elborította 175 rózsaszín mézeskalács szív, Gretta és Jerry nevével ékesítve. Azt hittem, tovább fog tartani, de nem volt annyira vészes. Úgy terveztem, több estét is eltöltök a cukormázazással, de vasárnap délutántól este 10-ig festegettem, írtam őket, jó zene és folyamatos tea utánpótlás mellett, és sikerült befejeznem. Ma aztán összepakoltam őket, óvatosan, papírrétegekkel elválasztva egy nagy dobozba, és Anna elvitte magával. Úgy döntöttek, hogy majd maguk rákötik a szalagokat a szívekre, így ebből a munkafázisból kimaradtam. (Hála az Égnek!)

* * *

Szombat este Verő kapcsolgatta a tévét, majdnem mindenhol a Live8 koncerteket mutatták. Egyik előadó sem kötött le, talán a Berlinből adott műsorból néztünk meg pár percet, már-már mentünk volna aludni, amikor feltűnt a Pink Floyd. Ezt muszáj volt nézni. Nagyon jó volt! Profi, és amolyan mindent beleadó fellépés, amitől az embernek kicsit összeszorul a szíve, és rájön, hogy öregszik. Az első, legeslegelső saját pénzből vett lemezem a Pink Floyd egy válogatása volt, alighanem valami magyar vagy jugoszláv nyomású Best of, de akkor is, féltett kincs lett, mert úgy kuporgattam össze azt az akkor nekem bődületesen soknak számító 350 forintot a 80-as években, amikor a zsebpénzem 120 forint volt. S megérte: öregecske, Beethoven névre keresztelt NDK-s lemezjátszónkon sokszor hallgattam ezt a lemezt. Verő lelkesebb rajongó volt, velem ellentétben nemcsak a zenére, de a szövegre is odafigyelt. Neki többet jelentett ez a Live8 fellépés, mint nekem, de jó volt együtt nézni egy kis rock történelmet.

Július 6.

Este meeting a marketen – még nincs konkrét ajánlat a developer-től, csak egy illatos levélke jött, amiben a terveket vázolták, volt térképmelléklet is. Innen tudtam meg, hogy a kedvencünket, az eperfarmot is megvették, s építési terület lett belőle. Borzalom! Nincs több eper, málna, cseresznye! Szinte körbe van véve a piac eladott területekkel, van néhány család, akik nem hajlandók költözni, de a legtöbb beadta a derekát – jó pénzért, valószínűleg.

* * *

Rose ma délután büszkén mesélte, hogy 40 %-kal emelkedett a deli forgalma tavaly július óta. Csodás, örülök. Arról nem volt szó, hogy az elmúlt év áremelései mennyit számítottak bele ebbe az emelkedésbe. A munkát, mint tavaly, továbbra is ketten csináljuk, illetve hárman, Agatával és Susan-nal.

* * *

Néztem a tévét, a G8 kapcsán mutatott tudósításokat a tiltakozókról. Csak tudnám, hogyan segít a világ éhezőin és szegényein, ha szétrombolunk békés skót kisvárosokat, és rendőrökkel verekszünk? S biztos csak a szűk látókörű kispolgári agyam mondatja velem, de nincs ezeknek az embereknek munkahelyük, ahol meg kellene jelenni, ahelyett, hogy ott nyomulnak Skóciában, autókat vernek szét, boltokat, s meg vannak róla győződve, hogy ezzel tesznek valamit a világ jobbításáért? Ja, most nincs egyetem, szabadságot is ki lehet venni egy kis rendbontás kedvéért... Talán egy kis charity work többet segítene, de ez csak az én véleményem. S kispolgáré.

Július 7. London...

Mi jutott eszembe, mikor az első hírek befutottak a reggel óta bekapcsolt rádión? Hogy jaj, nem, Istenem, ugye, nem. Aztán eszembe jutottak azok az ismerőseim, akik ott élnek, akiket jobbára csak felületesen ismerek, vagy ismertem: Angus-ék, akiknél bébiszittyó voltam. Erika. Manó, aki nemrég költözött oda, s az esküvőjére készül. Susan nővére, és Derek, akikkel csak egyszer találkoztam, s aki szintén Susan rokona. Fiatal srác, szépen ívelő karrierrel, a City-ben dolgozik, s ahhoz közel él.

Néha, ha volt egy lélegzetvételnyi időm a nagy sütés közepette, néztem a SkyNews-t, hallgattam a rádiót. Őrület, őrület! Délután elugrottam a boltba, vajért, tojásért, sikerült Susan-nal beszélnem: a nővére és családja sértetlen, Dereknek sem esett baja, de a városban csak gyalogosan lehet közlekedni, nincs tömegközlekedés, megállt az élet. Nem működnek a mobiltelefonok, a nagy hálózatokat csak a mentők, rendőrség, az ún. emergency services tudja használni. Tony Blair el-elakadó hangon nyilatkozik Gleneagles-ből, mielőtt elindul Londonba, megnyilvánulásáról nehezen lehet kideríteni, hogy élete nagy szerepe-e, vagy őszintén meg van-e rendülve, olyan akadozva, hosszas szünetekkel beszél, mint aki keresi a szavakat. Az ír rádióba betelefonálóknak ettől a beszédtől vagy a gyomra forog, vagy szimpatizálnak Blair-rel, és őszinte felháborodással ítélik el az egészet, s céloznak rá, hogy ez már igencsak közel van Dublinhoz, de őszintén? Ki támadná meg Írországot, s miért? Mondjuk, Shannon repterén elég sok amerikai harci gép áll meg, útban Irak felé, ez akár ok is lehet egy büntetőakcióra...

Szörnyűség. Nem térek magamhoz, még jó, hogy nincs időm a tévé előtt gubbasztani, vár a konyha, kávéval gerjesztem magam, mintha nem lennék még e nélkül is eléggé felspannolva. Da Duffy-tól váratlanul beeső, ám örömmel fogadott extra rendelésektől, a Londonban történtektől... Jaj Istenem, remélem, mindenki rendben van...

Megáll az ember esze. S Levente 19-én megy Londonba. Ugyan akkorra már biztos minden visszaáll a normális állapotába, amennyire lehet, ismerve az angolokat, de azért bennem lesz a félsz.

Július 12.

Meleg van, meleg van, dögmeleg van. A hétvégén 29 fok volt, alig mentünk ki, csak azért, hogy kiteregessünk, vagy beszedjük a rekordgyorsasággal megszáradó ruhát. Kell a fenének ez a meleg. Tartok a naptól, éget, pirosít, bágyaszt, bőrrák, foltok, fújj.

Anna hozott néhány fotót az esküvőről, a fiatal párról, ahogy két oldalról rágnak egy szívet. S egy – valószínűleg a nászajándékból „megmaradt” - kétszemélyes kávéskészletet is küldött Gretta és Jerry, köszönetképpen. Fura kis kávéscsészék, porcelánból, de műanyag füllel, kicsit pop-artos virágokkal az oldalukon. Igazi aprócskák, méregerős olasz kávéhoz valók. A fotóalbumot megcsodáltam, alaposan kikérdeztem Annát a fogásokról. Ahogy a képekről kiderült, visszafogott volt a lakoma és a hejehujázás – ellenben Anna és családja (egyik testvére ötletének és pénztárcájának hála) helikopterrel repültek az ország másik végébe, az esküvő színhelyére. „Budget wedding, me arse” – ugrattam többször is, amúgy íresen, mivel a szervezés hónapjai alatt egyre csak emlegette, hogy ez egy szolid esküvőnek indult, minden kiadást igyekeznek bizonyos szint alatt tartani, a ruhák is másodkézből valók voltak, de aztán a menyasszony mamája kezdett szervezkedni, s elszabadultak a dolgok: így lett Dromoland Castle a vacsora helyszíne, aztán helikopter a közlekedési eszköz... De a tortát azt már a vőlegény mamája sütötte, nem valami fényes cukrászda!

* * *

A macska elhever a száradó lepedő árnyékában, s rengeteg vizet iszik. A növények kornyadoznak. Amikor nyírom a füvet, szinte porzik. A komposztálóban szauna-meleg. Inkább a hűvös szobában vagyok, William Trevor legújabb könyvét olvasom, csodás. Legszívesebben előrelapoznék, hogy is lesz, mint lesz? Erőnek erejével tartom vissza magam az utolsó oldaltól, kis türelmetlen. The Story of Lucy Gault a címe, szívszorítóan szép.

* * *

A ház kettesben való bérlésének egyik legfőbb előnye, hogy használhatjuk a kádat a másik fürdőszobában. Már át is pakoltam az eddig még soha nem használt, ajándékba kapott fürdősóimat, szivacsomat, Erzsébettől - Kildare-ben dolgozó barátnénktól, akit csak Zsókaként emlegetünk -, kapott gyertyatartót, amit a kád fölé lehet fellógatni (romantika rulez), és azokat az illatos tusfürdőket, amelyeknél garantálom, nincs jobb a világon. A Boots boltokban lehet kapni, Original Source névre hallgatnak, valódi növényi illóolajokkal készült tusfürdők, fürdőhabok, kézmosók, ami szem-szájnak ingere (www.originalsource.co.uk). A kedvencem a lime-os, és a fodormentás. Vagy a citromos! Erős illatától egészen jó kedvre derülök, frissítő nagyon. A levendulás vasárnap reggelre való, a mentás hétfőnként szemnyitogatónak. A mentás annyira mentás, hogy néha borzongok törülközés közben, amint megcsap a hideg levegő. (Egy ismerősöm nagy melegben így hűtőzött: mentaolajat kevert össze kevés vízzel, azt kente a mellkasára, karjára, szinte fázott utána.) A muskátlis tusfürdő kellemes kádbeli ázásokhoz való, ami után szinte agyonütöttként lehet ágyba bújni és elaludni, mert a víz kiszívja az erőnket. Még fent északon, Lisburn-ben sikerült olyan kézmosót vennünk ebből a fajtából, ami habot pumpál az ember kezébe folyadék helyett. Roppant takarékos! Azóta csak félig töltöm kézmosóval a palackot, összekeverem vízzel, s ezzel a habbal mossuk a kezünket. Verő szerint így a baktériumölő hatás elvész, de én nem bánom, nekem így tetszik.

* * *

Ma bent volt Da Duffy a boltban, s köszönte szépen a tortákat, amelyeket múlt csütörtökön rendelt. Nagyon ízlett nekik a citromos. A napraforgós mintájúból nem is kapott, mint mesélte, mert „befolyásos” barátja Enniskillen-ből elvitte az egészet úgy, ahogy volt, lefagyasztani, mert jön a lánya pár hét múlva, s őt akarja belőle megkínálni. Lassan ki kellene raknom egy térképet a falra, hány helyre jutottak el a sütijeim: Man szigetére, Budapestre, Stockholmba, Enniskillen-be, Wexford-ba, Londonba, Dromoland kastélyába. Főleg a piaci kolléganőimnek köszönhető a „terjedés”, unokáknak küldik a sütiket, vagy maguk viszik el oda, amikor látogatóba mennek.

Július 15.

Ma táblákat helyeztek el a fürdőzőknek Seapoint-tól a Killiney strandig, figyelmeztetve őket, hogy mérges csípésű medúzák találhatók a partközelben, ne fürödjenek. Eddig három embert kezeltek medúzacsípéssel Dun Laoghaire egyik kórházában. Jókora teremtményekre lehet számítani, amelyek bézs színűek, ahogy öregszenek, kissé vörösek lesznek. A szakember szerint a legöregebb példányok 180 centi átmérővel, s akár három méteres lebegő nyúlványokkal is rendelkezhetnek, amelyeket a szokatlanul meleg idő csalt a dublini strandok közelébe. Persze, ekkorát még nem találtak, de levesestányérnyit igen.

Nohát...!

Július 19.

Levente elment Londonba. Szerdán egész napos konferencián vett részt, a késő esti géppel jött haza. Este nyolckor már tűkön ülve vártam, erre csak telefonált, hogy még csak most csekkelt be. Jó későn ért haza. Hozott nekem meglepetést, egy üveg whisky-t a jobbikból: Lagavulin, 1988, Distiller’s edition, double matured, 2004-ben palackozott, 46 fokos. Csak nézegetni mertem, Verő bíztatott, hogy nyissam már ki, hát szagolgattam, az illata fenséges, füstös, Skóciát idéző (milyen remek kis túránk volt tavaly szeptember végén!). Végül ittam belőle, érdekes, nyelvet körülragadó íz, kicsit szájpadlást zsibbasztó, csodás. Apósomék jönnek novemberben, lesz kivel iszogatni esténként a nemes nedűt!

Július 20.

Csütörtök reggel aztán megint a riasztó hírek Londonból. Az embernek néha az az érzése, jobb a híreket meg sem nézni, ha lelki nyugalmat akar. S az óriási megkönnyebbülés, hogy Verő tegnap hazajött, s nem maradt még egy napot (szórakozni), mint a munkatársai.

Szerda este sütöttem Michelle-nek, mert annyi vendég volt a kávézóban, hogy csuda, mindent megettek. Csütörtök délután félénken érdeklődő sms érdekezett, hogy esetleg tudnék-e sütni péntekre is, mert a reggel kapott szállítmány elfogyott... :-)) Lassan kezdek elhavazódni, de (még?) nem bánom.

Július 24.

Pénteken este Galway felől megérkeztek Erikáék. Büszke voltam, mert leírásom és a küldött térkép (amit egy ingatlanügynök weboldaláról másoltam) alapján idetaláltak! Pedig elég nyakatekerten írtam le, szvsz.

Mindjárt egy fura meglepetéssel kezdődött Erikáék látogatása, bár a meglepetés közvetve volt csak nekik köszönhető. Verő kiürítette a kocsi hátsó ülését, kipakolta a kabátokat, esernyőt, hogy a szombati városnézésen Erikáék be tudjanak ülni. Közben talált egy nekünk címzett borítékot az oldalzsebben, benne köszönő kártya. M.-éktől. Ez még hagyján, milyen kedves gondolat, de pénz is volt benne, nem is kevés. Hirtelen nem tudtuk, bosszúsak, sértettek legyünk-e, vagy szomorúak. Esetleg mindhárom? Napokig emésztettük a dolgot, majd megbeszéltem M.-val, hogy erre, ilyenféle köszönömre nem volt semmi szükség, amúgy is hoztak Tokajit, sőt, a vadonatúj Lonely Planet-et is megvette nekünk. Amit tettünk értük, túra a környéken, városnézés néven botanikus kert látogatása, reptérre való kivitel, azt azért tettük, mert szimpatikusak voltak, nem jótékonykodni akartunk, vagy többletbevételre szert tenni. Oda-vissza magyarázgattuk az érzéseinket, de nem nagyon jutottunk megegyezésre. Ki vagyok én, hogy megpróbáljam vele megértetni, hogy adott esetben egy bankó borítékba csúsztatása inkább bántó, mint kellemes meglepetés. Vissza akartam küldeni a pénzt, ez ellen tiltakozott, végül megegyeztünk, hogy a pénzt odaadjuk az általunk kiválasztott jótékonysági szervezetnek (Seal Sancturary, Dublin), s nem emlegetjük a dolgot többet.

* * *

Erikáék nálunk tartózkodása amúgy jól sikerült, rengeteget nevettünk. Jó volt hallgatni a négyesüket, látni, mennyire tudják élvezni az életet, jó kedélyűek, összeszokott, baráti társaság. Vacsora közben egymás szavába vágva mesélték a kalandjaikat, amelyek Cork-tól Galway, majd Dublin felé menet-jövet estek meg velük a szállásaikon, vagy út közben. (Beszámolót is ígért, ha kész, felrakjuk az Élménybeszámolók közé.) Nagy élményt jelentett nekik a kertben lévő macskatányér tartalmát rendszeresen megdézsmáló meztelen csigák látványa. Még fotó is készült róla, meséltem nekik, ha kiöntöm a kaját, sugárirányban mindenfelől megindulnak feléje a fűben lapuló nyálkások, s ott csócsálják a Harry-nek kitett darabos kaját...

A hétvégét városnézéssel telt, jártak a piacon, Powerscourt-ban, a tengerparton, a vasárnapot pedig Newgrange-ben és környékén töltöttük. (Megjegyzés: ha valaki kocsival megy Dublinból Newgrange felé, és Newgrange feliratú táblát keres, hiába keresi: Brú na Boine felirat és egy csigavonal látható a táblákon, amelyek a látogatóközpont felé mutatják az utat. Mi megjártuk, tovább mentünk, mert Verő egyre várta a Newgrange feliratú táblát, így egy kis csavarral, Slane felől közelítettük meg a halomsírokat. De így legalább meg tudtuk mutatni, ha csak távolról is, a híres rock koncertek színhelyét.)

Newgrange-ben, míg ők a halomsírral ismerkedtek, én az ajándékboltot bújtam, Szt. Bridget keresztje után. Emesének ígértünk egyet, legyen egy igazi ír nádkeresztje, ami majd a bejárati ajtója fölül vigyáz rá és a házára. Közben találtam egy szépséges és roppant hasznos szakácskönyvet, Irish Heritage Cookbook címmel, amit azóta is sűrűn forgatok. Nemcsak recepteket tartalmaz, de le van benne írva, miért jelentős ez vagy az az étel, gyümölcs, húsféle az írek számára, milyen ünnepeik vannak, amelyek étkezéssel kapcsolatosak, mik a legjellegzetesebb ír fogások, melyek azok, amelyek világhírre tettek szert. Azt hiszem, ebből a könyvből már bővíthetem a receptoldalt (khm, remélem, nem csapnak le rám a jogdíj miatt :-))

A városnézést walkie-talkie-val csináltuk, amíg azok el nem romlottak. Rá kellett jönnünk, hogy ezek a kis készülékek nem alkalmasak hosszas folyamatos működésre. Így a fő terek és a György-korabeli lakóházak bemutatása után elég sok épület mellett elhajtva nem tudtam elmesélni az érdekességeket. Este kellemesen megvacsoráztunk az Elephant and Castle-ben, a szokásos csirkeszárnyas, Cézár salátás összeállítást ajánlva Erikáéknak. Azt hiszem, ízlett nekik az is, az egyéb megkóstolt kaják mellett.

Az egyedüli hiba az volt, hogy megpróbáltunk a városban ír táncot nézni egy ismert helyen, az Arlington hotelben. Az alagsori helyiségben sötétség és füllesztő meleg, a színpadon négy, középkorú úr poros popszámokat idézett, és kissé részeg lányok mórikálták magukat a színpadon, a lámpák fényében. Verő már az ajtóból visszafordult, azzal, majd otthon találkozunk, én maradtam Erikáékkal, táncos műsorban reménykedve. Öt percig reménykedtünk, aztán elindultunk haza, alig valamivel Verő után érkezve a házhoz. Arlington hotel, leszerepeltél, de az is lehet, várni kellett volna, vagy megkérdezni egyet a pincérek közül, mikor kezdődik az igazi műsor. A weboldalunkon csupa szépet ígérnek (www.arlington.ie), Kart is oda vitte a mamáját, de arról nem szólt, hogy mikor kezdődött a tánc...

Hétfő reggel én dolgozni mentem, Verő pedig elkísérte Erikáékat Glendalough-ig, s ott vettek búcsút egymástól. Nem tudom, az országról milyen véleményük alakult ki az itt töltött szűk egy hét alatt, kíváncsian várom a beszámolót. De azt hiszem, tetszett nekik, legalábbis a mesélt sztorikból ez derült ki számomra.

Július 28.

Esik. Vagyis szakad. Tegnap késő este optimistán kiteregettem a mosást, ma reggel pedig esőre ébredtünk. Mintha november lenne, hűvös van, erős szél fúj, s eső veri az ablakot. Harry mélyen behúzódott a dobozába, amin erős elázás jelei mutatkoznak, de nem tudom kicserélni, mert – esik! S a párnája is vizes már a szélénél. A hirtelen hideg miatt már arra is gondoltam, hogy beveszem a muskátlit az udvarról, de végül hagytam, hadd szokja a hűvös időt. Komor, felhős ég, alacsonyan szálló felhők, a hegyet nem is látni...

* * *

Májusban, amikor megkaptuk a házat, kicsit aggódtam, hogy kuporgatnunk kell, mert számításaink szerint elég kevés pénz maradt volna a fizetésből, a magas lakbér miatt. De az óta több mint megduplázódott a piaci bevételem, hála Michelle rendeléseinek, szinte rendszeresen jöttek tortarendelések, és az egyik cég, amelyiknek néha lektorálok, több kisebb munkát is adott. Szóval remekül állunk, ahhoz képest, hogy mennyire aggódtam. Könyvekre is futotta, vettem is párat (kis wish-list-em a hűtőszekrényen ékeskedik, még van rajta pár kötet, de majd azokat is beszerzem, idővel. Ne legyünk telhetetlenek.) Sikerült megrendelnem Zita barátnőmön keresztül a szép flanel ágyneműkészleteket, így megszabadulhatunk majd az utolsó, másoktól megörökölt régiségektől, s vadonatújban alhatunk. A régieket majd a vendégszobában „vetem” be. Csak legyen, aki elhozza őket...

Jól vagyunk. Nagyon is. Néha fura eufória fog el, túlcsorduló hála, amiért élünk, békében, nyugalomban, megvagyunk egymással és a jobbára a világgal is. Legutóbb egy kora reggeli teregetés alkalmával tört rám ez az érzés. Minden csendes volt, Harry a közelben mosakodott, az építkezésnél még nem kezdték el a munkát, helikopter sem keringett a fejem felett (mostanság sűrűn történik ez, talán felmérnek, vagy fotózzák a közeli út- és lakónegyed építéseket). Teregettem a kora reggeli hűvösségben, béke volt, nyugalom, s hirtelen olyan öröm tört rám – ez lenne a boldogság?

S nagyon szorítok, hogy ne történjen semmi. Mert mondják, egyszer fent, egyszer lent.

* * *

Este szemnyitogató sorozatot nézünk a Channel 4-on, Supermarkets’ secrets címmel. Szemnyitogató. Arról szól, hogyan lehetséges, hogy ennyire olcsó a szupermarketekben kapható csirke, egyéb hús, mennyi só és zsír van az egészségesnek kikiáltott készételekben... Vacsoráztunk közben, de csak ímmel-ámmal rágtam, szörnyű volt. Beszéltük magunk közt, lehetséges, hogy az ír szupermarketekben is ez van? Túl gyorsan, túlságosan nagyra növesztett mellű csirkék, íztelen, csupa csont bárányszeletek? Vízzel megdolgozott, tartósítószerrel telenyomott sertésszeletek? Csirkék, amelyek nem bírják el saját súlyukat, mert a mellük annyira nehéz, hogy csak guggolnak egész nap, s a lábuk bőrébe beleég saját trágyájuk? Mert guggoláson kívül mást amúgy sem tudnak csinálni a szűk, hangárszerű lakhelyükön, ahol egy épületben elvileg 28 000 madár lehet, de inkább több van?

Íziben eldöntöttük, hogy kerül, amibe kerül, de inkább a közeli hentes, Colm Leavy boltjában fogunk vásárolni, csirkét pedig a piacon veszek. Stuff it, az egészségem, az állat egészsége többet ér.

Július 29.

Az IRA bejelentette, hogy nem folytat többé fegyveres harcot, gyakorlatilag beszüntet mindenféle erőszakos megmozdulást. Erre Susan csak annyit mondott – s sokak éreznek ugyanígy -, hogy „hiszem, ha látom”. Magam is ezen a véleményen vagyok. S kettőn áll a vásár, meddig bírják türelemmel és visszavágás nélkül, ha a lojalisták csinálnak valamit? Ezt a harcot sajnos, nem lehet így elintézni, de azért ez is valami. Talán ez egy újabb, ígéretes fejezet lehet az északír konfliktus megoldásában, amihez a tyúkagyammal és teljes politikai naivságommal nem tudok mi magyarázatot hozzáfűzni, bár sokan kérdezték, miért is ölik egymást ott a népek? Írtak róla számos könyvet komoly politikai elemzők, a könyvesboltokban ma is tucatnyi kötete talál az, akit ez a téma érdekel.

Július 31.

Tegnap délután végre elállt az eső. Ma délutánra már sütögetett a nap, de elég felhős volt az ég. 21 fok. S igen, most este 7-kor, nos, megint esik. S terveink ellenére nem mentünk északra sem, aludtunk, olvastunk, tévéztünk egész nap, éppen csak a boltba mentem el, újságért, minekutána rájöttem, elég hülyén venné ki magát, ha felhívnám a kollégáimat, hogy ugyan már, tegyenek nekem félre egy újságot... Inkább erőt vettem magamon, kikászálódtam az ágyból, s elmentem a hétvégi olvasnivalóért. Egy igazi lusta, lazsálós vasárnap volt.
 

Következő írás