Írországi információk és élmények - magyarul

A koleszterin-szint megemelkedésén kívül más nem fenyegeti a szervezetünket Írországban (meglehetősen zsírosan étkeznek). Ha komolyabb túrázásra jövünk, célszerű, ha van nálunk egy kis egészségügyi csomag, amiben megtalálhatók az alábbiak (főleg azért, mert a gyógyszereknek elég súlyos áruk van):

• Egyszerű láz- és fájdalomcsillapító
• Antihisztamin-tabletta, allergia, rovarcsípés ellen
• Hasmenés, émelygés elleni tabletta (Dedalon)
• Ragtapasz, kis csomag géz, esetleg sebhintőpor sérülések, vágott sebek lefedésére (bár az apróbb sebek ellátásában, ha segítséget kérünk a gyógyszerésztől, a legtöbb helyen készségesen segítenek. Legfeljebb ki kell fizetnünk a felhasznált kötszert, anyagot.)
• Hőmérő (a repülőgépre tilos felvinni higanyt tartalmazó hőmérőt, használjuk az új, bőrre tapasztható hőmérő-szalagokat.
• Napolaj, naptej. 15 faktorosnál erősebb legyen, még felhős ég alatt is leéghetünk, főleg ha víz közelében vagyunk.
• Óvszer, fogamzásgátló tabletta. Óvszer a legtöbb gyógyszertárban, nagyobb üzletben kapható, kocsmák WC-jében pénzbedobós automatából is könnyen beszerezhető. A rejtettebb vidéki falvakban néha azonban a gyógyszerész hozzáállásától függ, hogy tart-e ilyesmit, ezért vigyünk magunkkal pótcsomagot. Fogamzásgátló tablettát csak orvos írhat fel, ne felejtsük otthon a készletünket! Mostanában azonban már sürgősségi fogamzásgátlás is kérhető. (Ellenben a környék számos orvosa közül kettőt ismerek, akinél ilyesmi rendelkezésre áll, hát akkor mennyi lehet vidéken…?)
• Csipesz, kisolló. 2001. szeptember 11-e óta ezek a tárgyak nem vihetők fel a repülőgépre, tegyük a feladandó csomagba, mert szigorúan ellenőrzik, elveszik, kidobják. Gyógyszertárból, TESCO-ban azonban olcsón beszerezhetők, pár euróért.

Nincsenek 24 órán át nyitva tartó gyógyszertárak, 9-kor nyitnak, és a legkésőbb nyitva tartó is bezár este 10-kor: City Pharmacy, 17, Dame Street.

Európai egészségbiztosítási kártyánkat se felejtsük otthon. (http://www.ehic.ie/visitors.htm)!

A csapvíz iható (bár nem túl fergeteges ízű). Ha tehetjük, inkább palackos vizet vegyünk. Ne igyunk azonban a B&B-k szobáinak, fürdőszobáinak csapjaiból, mert sok helyen a tetőtérben lévő ciszternából kapják az emeleti szobák a hideg vizet, vezetékes víz csak a konyhában van. (Ha van vízforraló a szobában, azzal megtisztíthatjuk a vizet.) Jódtablettát a gyógyszertárban is kaphatunk víztisztítás céljára, de hagyjuk állni a vizet fél óráig a fogyasztás előtt.

Ha orvosi ellátásra szorulunk, Dublinban elég sok helyen van amolyan "walk-in" klinika, ahová bejelentkezés nélkül tudunk elmenni. Súlyosabb esetben (törés, nagyobb seb) akármelyik kórház baleseti osztályára (Accident and Emergency) mehetünk, de készüljünk el a hosszas várakozásra. Ma már magyar orvos is rendel Dublin belvárosában, 11. Merrion Square cím alatt,a Dublin 2 negyedben. Dr. Endrédi Sándor. A rendelés felkeresése előtt időpontot kell kérni a 087 322 2312 mobiltelefonszámon, vagy smsdublin@vodafone.ie email címen. További információ a www.smsdublin.eu honlapon található. (Attól, hogy magyarok, még nem olcsóbbak, ne várjon ilyet senki sem.)

Soha ne igyunk a patakok vizéből, sosem lehet tudni, nem mászkált-e a vízben néhány száz méterrel feljebb birka, vagy tehén. A vízszennyezés témája most került előtérbe, a felmelegedés miatt sok tőzegláp vize az elszaporodó algák miatt szennyezett lett. Írország és a környezetvédelem még nem nagyon találtak egymásra, az emberek többsége meglepően közömbös környezetük iránt. (Illegális szemétlerakók a távoli dombok között, a városokban pedig megdöbbentő mértékű szemetelés folyik. Elképesztő történet, de igaz: teherautó sofőrök tiltakozó felvonulást szerveztek, mert néhány illegális szemétlerakó bezárása miatt elvesztették a munkájukat. Hogy a szemétlerakó illegális volt, mit sem zavarta őket. Az újrahasznosítás most kezd divatba jönni, illetve fogalmazzunk úgy, most kezdik egyre jobban a népre erőltetni.)

Az már a saját döntésünktől függ, hogy eszünk-e marhahúst Írországban, hiszen van, aki nem tud ellenállni egy óriási, félig átsütött marhaszeletnek, borsmártással leöntve. Az újságokban eldugva néha megírják, hány kergemarha-kórral fertőzött állatot találtak az elmúlt 1-2 hónapban valamelyik megyében, bár az ilyen cikkek szerencsére egyre ritkábbak. A szakértők szerint pedig most a legbiztonságosabb a marhahús fogyasztása, mert olyan szigorúan ellenőrzik a minőségét, hogy nem csúszhat át a rostán egy beteg állat sem. Az áruházakban néha olyan feliratokat láthatunk, miszerint az ott árult hús eredete lenyomozható, meg tudják mondani, melyik farmon élt egykor az a marha, aminek a szeletei a pulton piroslanak.

Frissítve: 2008. július