Írországi információk és élmények - magyarul

Sajnos, nincs értelme árakat felsorolni, hiszen azok sűrűn változnak. Annyit talán, hogy a magyarországi árakhoz képest itt drágább az élelmiszer. Itt is megtalálhatók az (itteni pénztárcával mérve) nagyon olcsó boltok (Lidl, Aldi), néha megkérdőjelezhető minőséggel, azoknál leheletnyit drágább, de jobb minőségű dolgokat árulnak a Tesco, Dunnes, Supervalue boltjai, majd a felső határt súrolják a Superquinn és a Marks and Spencer, mind árban, mind minőségben.

De mégis van lehetőség, persze, az itteni mércével mérve, viszonylag olcsó étkezésre. Rengeteg kis bolthálózat szolgálja az utazót (Londis, Centra, Maze), ahol mindig kapni gépi kávét, van szendvicses pult, ahol ügyes kezű kiszolgálók (főleg közép-kelet-európaiak :-)) kérésünkre elkészítik a friss szendvicseket. Ugyanezeken a helyeken töltött bagett vásárlására is van lehetőség. A szendvics két kenyér közé rakott felvágottat és salátát jelent, a bagettet akár sült csirkedarabokkal, salátával is tölthetik, igény szerint. Némelyik boltban kérhetsz ún. „breakfast roll”-t, ami egy fél, vagyis kb. 30 cm hosszú bagett, megvajazva, általában két szelet (meleg) sült húsos szalonna szelet, amolyan „bacon”, két kis sertéshúsból készült „sausage” és két-két szeletke „black and white pudding”, vagyis véres- és májashurka kerül bele. Sajnos, nem mindenhol töltik így meg. Van, ahol még egy tükörtojást is kapsz a rollba, de ez elég ritka. Mivel az a „tükörtojás” előre megsütött, és fagyasztva érkezik a boltba, nem ajánljuk a fogyasztását, ízre-állagra borzalmas. Kaphatók még a szintén tölthető tortillák, wrap néven. Ezek bármelyike előre elkészítve is megkapható a kis sarki boltokban, ahol természetesen van ásványvíz, üdítő, kisdobozos tej is.

2002. március 4.-től a vásárláskor felhasznált nylonzacskókért darabonként 22 cent környezetvédelmi adó fizetendő. (Nagyon helyes!) Így próbálják visszaszorítani az írek felelőtlenségét, amivel a szemetüket kezelik. Idáig megszokott látvány volt, hogy a fák tetején eldobott, a szél által elsodort nylonzacskók lengedeztek. Hozz magaddal hazulról, ha kell, de legjobb, ha van nálad egy (a nagyi által előszeretettel használt, kis bugyorba összegyűrhető) necc szatyor a bevásárláshoz. Ilyet itt háztartási boltokban vehetsz.

Konzervételeket bármelyik boltban kaphatsz, Tesco, Dunnes stb. széles választékkal rendelkezik a konzerv-, illetve mikróban felmelegíthető készételek
közül.

Ha nincs alkalmad konzervételek felhasználására, az O’Brien’s szendvicsbárokat ajánljuk figyelmedbe. Olcsóbbak és jobbak a McDonald’s-nál, vagy más gyorséttermeknél. Háromszög alakú, jókora szendvicseik nagyon népszerűek, csirkés, tonhalas-majonézes, sonkás, ananászos stb. változatban kaphatók. Egy tejeskávé, üdítő mellé megfelelnek egy könnyű ebédnek, márpedig az írek nem szoktak nagy ebédelést csapni.

Ha nem akarsz meleg ételre pénzt kiadni egy kis étteremben, a szendvics kitűnő alternatíva. A műanyag, háromszög alakú csomagolás visszazárható, a szendvics eltehető benne későbbre is. Ha helyben fogyasztod, felszámítanak néhány centet a tányérért, szalvétáért. Gyors étkezésre jó alkalmat kínálnak még a Kylermore „kávézók”, ahol meleg reggelit, péksüteményeket lehet kapni, félig önkiszolgáló, pultos rendszerű helyek ezek, kívánság szerint összeállítják az ember szendvicseit. A városban kettőt ismerünk, egyet az O’Connell Street-en, a másikat pedig a St. Stephen bevásárlóközpont első emeletén. Olcsók és jók. Süteményeket, teát, többféle kávét is árulnak, és a helyek tiszták, kulturáltak.

Hasonlóan meg lehet még reggelizni a híres Bewley’s ír teázó-kávézólánc üzleteiben, a legismertebbek a Westmoreland Street-en és a Grafton Street-en találhatók, ahol étterem is van (A Westmoreland street-i felújítás alatt van!). A Bewley’s teljes egészében ír cég, tulajdonképpen első helyen kellett volna javasolnunk, mivel teáik-kávéik a legismertebbek és legkedveltebbek Írországban. Kézzel készített bonbonjaikat, csokoládéikat is érdemes kipróbálni! Díszdobozos bonbonjaik ajándéknak sem utolsók, kaphatók a reptéren is.
A kávézókban kaphatók koffeinmentes kávék is.

Akadnak olyan „lé-bárok” (Juice, Nectar) ahol zöldség-gyümölcsléből kevert, vitaminban dús sűrű „smoothie”-k kaphatók. Érdemes betérni ilyen helyekre, mert egészséges(ebb) reggelit kaphatunk, pl. gyümölcskelyhet, kecskesajtos salátát, vagy mézzel és fahéjjal édesített „French toast”-ot, vagyis tejbe-tojásba forgatott, kisütött bundás kenyeret.

A városban számos helyen vannak olyan kávézók, amelyekben reggelit szolgálnak fel, ez lehet egy jókora édes pogácsa, amely itt a scone névre hallgat, lekvár és vaj jár mellé, egy kávéval kellemes reggeli lehet. Van, ahol kaphatunk tojásrántottát, friss tósztkenyérrel, esetleg ír reggelit, igény szerint paradicosmos babbal, vagy anélkül. Ezeknek a helyeknek a száma egyre nő, divat lett az utóbbi időben kávézóban kezdeni a napot. A legtöbbjük már korán, reggel 7-kor kinyit. Ajánljuk az Insomnia kávézóit.

Pár éve a Starbucks is betette a lábát az országba, Dublin belvárosában a Harcourt Street-en és a College Green-en találhatjuk meg kávézóikat.

(Frissítve: 2008. július)