Írországi információk és élmények - magyarul

Az ír időjárásról azt állítani, hogy változékony, már közhelyszámba megy. Például tegnap, egy januári napon reggel ragyogó napsütés, és 8 fok köszöntött, délután kettőre már vastagon szakadt az eső, eltűnt a nap, és vacogtató hideg lett, este már a szél is feltámadt, éjjelre csillagos ég nézett le ránk, hogy aztán hajnalban fagyjon. De egy nap alatt, sőt egy óra alatt is bekövetkezhet annyi változás, hogy turista legyen a talpán, aki azt öltözékkel követni tudja. Ahogy az útikönyvek előszeretettel emlegetik: néha egy nap alatt meg lehet tapasztalni a négy évszakot Írországban. Egy alkalommal a késlekedő buszra várva ismerőseim egy óra alatt háromszor áztak el, illetve védte őket a remek esőkabát, és négyszer köszöntött rájuk derült égbolt, ragyogó napsütés – elvonuló felhőzettel. Ezt hívják „sunny spells”-nek, és „scattering showers”-nek…
Néhány szó a hőmérsékletekről, hiszen ez irányadó lehet az öltözködés szempontjából (lásd az Öltözködés szócikket): Az évi átlagos hőmérséklet 10 fok, bár az utóbbi évben jelentős felmelegedés tapasztalható (a virágok előbb nyílnak, a vonuló madarak például később mennek el…) A leghidegebb hónapok a január és a február, ilyenkor 4-8 fok között változik a hőmérséklet. Fagyni ritkán fagy, akkor is max. 0, -2, -3 a leghidegebb. A hó igen ritka, általában rövid életű hózáporok vonulnak át a vidéken, ha pedig mégis nagy mennyiségű hó esne, az is nedves, nagy pelyhű, és 1-2 nap alatt el is olvad, csak a hegyekben marad meg tartósan.
A legmelegebb hónapok a július és az augusztus, amikor 22-24 fok meleg köszönt Írországra. Az utóbbi években májusban mindig volt egy-egy hét igen szép, meleg, nyárias idő, amikor mindenki lesült orral, kivörösödött vállakkal járt-kelt. Írországban nagyon vigyázni kell a nappal, tessék naptejet hozni-venni, mert nem játék. Napszemüveg legyen nálunk. Ausztráliához hasonlóan itt is megugrott a bőrrákos megbetegedések száma, mert az írek őrültjei a napnak, ha nem itt, akkor külföldön süttetik magukat pecsenyepirosra. Aminek aztán évek múlva meg is van a szomorú következménye…
A nyári hónapokban sokáig világos van, ilyenkor naponta 18 órán át is élvezhetjük a napfényt. Igazán sötét csak késő este és éjjel van.
Aki nyáron látogat ide, és szeret megbirkózni az elemekkel, annak szól az alábbi információ: a tengervíz sosem melegebb, mint 11-14 fok (ez utóbbi csak a legmelegebb nyári napon fordul elő), és még a sekélyes partszakaszokon is eltart a gyávábbaknak egy ideig, mire meg mernek merítkezni a tengerben.
Ezt az időjárást az ír sziget a Golf-áramlatnak köszönheti. Az okozza, hogy pálmákat láthatunk a dublini házsorok között, vagy pedig rhododendron-tömeget a Killarney körüli erdőkben. Néha még egzotikus halakat is elhoz ide az áram, nemrég például szardellát fogtak a donegali halászhajók, pedig az állítólag sosem vándorol el a Földközi-tengerről.
Az ír esőt sem kell bemutatni már. Évente átlagosan kb. 1000 mm csapadék hullik, de a délnyugati területeken néha 1300 mm-t is eléri ez a mennyiség. Ha esik, akkor sokat és kitartóan esik. Volt már, hogy egy hétig hallgattuk az esőcseppek kopogását, és néha elgondolkoztam azon, hogy a ház körüli betonperemről vajon merre folyik a másfél centi magasan álló víz… A szélnek köszönhetően ez az eső néha vízszintesen száll, úgyhogy ekkor mindennél hasznosabb az esőkabát, alatta a vastag pulcsival.
Az útikönyvek szerint ott esik a legtöbbet, ahol a legszebb a vidék: Kerry hegyei számítanak a legnedvesebbeknek. A délkeleti partszakasz számít a legszárazabbnak, nem csoda hát, hogy az ott lévő Wexford tengerparti városa számít a módos (vagy kevésbé módos) dubliniak menőnek számító nyaralóhelyének. Fürdőzni ott érdemes, ahol a sekély, homokos tengerpart dűnés „beach”-ei szinte mediterrán hangulatot idéznek fel. Ilyet szerte az országban sokat találunk, legjobban szerintem Lahinch-nél és Brittas Bay-ben lehet fürödni, utóbbinak szépen kiépített homokos partja van, a dombtetőn zuhanyozóval, kulturált WC-vel, és parkolóval. Gyerekeknek igazi paradicsom. Másik kedvenc Inch 6 km hosszú partszakasza a nyugati oldalon. Ott a szörfözők lelhetik örömüket a magas hullámokban. Csak el ne feledkezzenek felöltözni meleg szörfruhába…
Mulatságos, de ha 22 fok van, az írek már „scorching”, azaz perzselő hőségre panaszkodnak, és ha 5 fok alá esik a hőmérséklet, akkor az idő „freezing cold”, vagyis jéghideg. Mintha sosem lennének elégedettek az időjárással, főleg az átmeneti időszakok idején. Az időjárás – mint Angliában – itt is örök beszédtéma, remek indító mondat lehet, ha ismerkedni akarunk.
Ha pedig kíváncsiak vagyunk rá, hogy milyen volt az időjárás az ideérkezésünk előtti napokban, keressük fel az Irish Times weboldalát.

Ideutazásra a legmegfelelőbb időszak április-június, vagy szeptember, amikor még decens az időjárás, de még-már nincs akkora tömeg. Bár mintha a turistaszezon lassan mintha már egész évben tartana: hivatalosan Szt. Patrik-napon kezdődik (március 17.), de már februártól megvastagszik a tömeg, és késő októberig tart. Augusztusban ugyan meleg van, de nehezebb szállást találni, és sok a turista. Télen ugyan kevesebben járják az országot, olcsóbbak a szállások is, azonban sokat esik az eső, és a legtöbb látványosság bezár.

 

7-10 napos hőmérsékleti előrejelzés olvasható a http://www.weather.com lapon is.