Írországi információk és élmények - magyarul

Amióta Magyarország csatlakozott az EU-hoz, már nem lehet visszaigényelni az ún. VAT-t, az itteni ÁFÁ-t. Ezért már nem érdemes kizárólag a reptéren megvennünk azokat a dolgokat, amelyeket ajándéknak szántunk. Annál is inkább, mert van olyasmi, pl. Jameson whiskey, ami Magyarországon olcsóbb, mint itt, az Írországban a szeszre kirótt magas adó miatt.

Ha máshol nem kapható különleges italt vinnénk, akkor az agyagpalackos poiteen-t ajánljuk (ejtsd: potyín vagy pocsín). Utóbbi burgonyából főzött erős pálinka, bár egyesek szerint a magyar pálinka nyomába nem ér, de ajándéknak érdekes lehet. Idős hozzátartozónkat meglephetjük egy-egy szép, hímzett vagy csipkével díszített ír lenvászon zsebkendővel, vagy asztalterítővel, szalvétákkal (ennek már egy kicsit borsosabb ára van). Eredeti és kedves emlék a Claddagh-gyűrű, amelyhez néhol a gyűrű eredetét ismertető kis cédulát is adnak. A kelta motívumokkal ékesített ezüstékszerek legtöbbje már elfogadható áron kapható a belváros áruházaiban, ha nem akarjuk a vásárlást az utolsó percre halasztani. Drágább ajándéknak számítanak (50 €-tól felfelé) a 100 %-os gyapjúból kötött, Aran-mintás pulóverek, a szintén gyapjúból szőtt takarók, de pl. a turisták ismert bevásárló utcájában, a Nassau Street-en mindig találunk olyan boltot, ahol éppen leárazás, vagyis SALE van. A Nassau Street-en találunk két olyan nagy boltot is, ahol csak a turistáknak szánt dolgokat (igen márkás, szép holmikat) árulnak. A Grafton Street-en, vagy a Westmoreland Street-en pedig olyan boltokat is találunk, ahol olcsóbb, filléres emlékeket vehetünk, ezek legtöbbje – talán a pólók kivételével – nem túl jó minőségű, de kedves emlék lehet.

A gyapjúpulcsiknál még jóval drágábbak a Waterford-ban készült kristály tárgyak (poharak, bilikomok, üvegfigurák). Szintén a drágább ajándéktárgyak közé tartoznak a Nicholas Mosse műhelyéből származó kerámiák, amelyeket jellegzetes virágmintáiról, tehenekkel, libákkal díszített táljairól, bögréiről lehet megismerni. Híresek még a Beleek porcelángyár termékei. Olcsóbb, de nem túl maradandó ajándék a Guinness ízesítésű cukorka, bonbon, vagy sütemény, ezek mindegyike kapható a reptéren, továbbá nagy választékban kaphatók a feliratos pólók, bolyhozott, gépi szövésű (ún. „fleece”) pulcsik, kabátok, amelyeket ír logók, tréfás, ír motívumok díszítenek. Ha nagyon olcsó ajándékot szeretnénk hazavinni, vásároljunk Írország nevezetességeit ismertető képeslap-tömböt valamelyik könyvesboltban. A legtöbb, turistákat csalogató ajándékboltban szép naptárakat, vagy odahaza bekeretezhető képeket, képeskönyveket vásárolhatunk.

(Frissítve: 2008. július)